Založ si blog

Ako jeden muž nechcel loviť krokodílov v Afrike

Jeden chlap raz si kúpil v Decathlone batoh na výlet do Malých Karpát. Prišiel však za ním ochranca prírody a povedal: „Podozrievame ťa, že skutočné ideš do Afriky na lov krokodílov. My ich chránime, a žiadame ťa, aby si tam nešiel“.

Ten chlap ani nebol poľovník, ani nemal rád Afriku, a krokodílov sa bál viac ako čohokoľvek iného. Už otvoril ústa, aby to vysvetlil ochrancovi. Ale zamyslel sa a odpovedal: „Prečo mi diktuješ? Idem kam chcem! A okrem toho už som minul peniaze na batoh!“.

„Odškodním ti ich a zaplatím viac“ – sľúbil mu oponent. Chlap už skoro prevzal peniaze, no trocha sa zamyslel, nič neodpovedal a hneď si kúpil ešte aj stan a loveckú pušku.

Ochranca prírody bol z toho ustaraný a ponúkanú sumu zdvojnásobil. Muž takmer na to súhlasil, ale zase sa zamyslel a znova nič neodpovedal. Prihlásil sa však na očkovanie proti malárii a objednal si (nezáväzne) letenku do N’Djameny (hoci nevedel kde to je).

Ochranca sa ešte viac znepokojil a ponúkol mu už reálne veľkú sumu, aby ten skončil so svojimi úmyslami. Chlap sa ocitol pred dilemou: ak vezme peniaze teraz, príde o šancu aby si zarobil oveľa viac. Ale ak zase zvýši stávku, možno, že nedostane nič. Aké ďalšie možnosti eskalácie vlastne mál? Naozaj letieť do Afriky? To by nespravil nikdy v živote…

V konečnom dôsledku ten múdry muž prijal poslednú ponuku ochrancu prírody a dostal dobrú odmenu len za to, že neurobil skutok, ktorý ani nemal na mysli.

Keď sa to podarí aj Vladimírovi Putinovi – keď Rusko aspoň niečo dostane len vďaka tomu, že nebojuje proti Ukrajine (čo vraj nikdy ani neplánovalo) budem mu dlho tlieskať. To by bolo pravé umenie politiky – samozrejme, ak sa to v čas zastaví.

Klaka na námestiach

10.02.2024

Nepríjemné (pretože sa to podobá na kloaku) slovo v názve ma pôvod od francúzskeho „claquer“ – tlieskať. Tak sa volali ľudí, najatý aby tlieskali alebo sa smiali v správnej chvíli počas divadelného predstavenia. Alebo naopak: pískali a dupali nohami, ak by niekto chcel, aby hra zlyhala. Klaka vznikla ešte v starovekom Grécku a Ríme. V Európe bola najrozvinutejšia [...]

Nadvláda spotreby

26.11.2023

V roku 1844 skupina tkáčov z anglického mesta Rochdale, nespokojná s cenami a kvalitou potravín v továrenskom obchode, vyzbierala posledné peniaze, najala si voz a kone a poslala zástupcov do dediny aby nakúpili všetko potrebné priamo od roľníkov. Efekt bol ohromujúci – lacno zabezpečili jedlo sebe a svojim rodinám na pár mesiacov vopred. Tak vzniklo prvé spotrebiteľské [...]

Nobelove prekvapenia

18.10.2023

Svet sa nedávno dozvedel, že 77. ročnej profesorke Harvardskej univerzity Claudie Goldinovej je tento rok udelená Nobelova cena za ekonómiu. Toto nie je žiadne prekvapenie – je dosť známa medzi odborníkmi. Rešpektovaná vedkyňa je iba tretia v histórii žena, ktorá dostala podobne ocenenie. Jej hlavné diela („Understanding the Gender Gap: An Economic History of American [...]

F-35 / Stíhačka F-35 /

Do poľského vojska sa vracajú husári, tentoraz však ako najmodernejšie stíhačky F-35

30.04.2024 07:36

Hodnota celého kontraktu predstavuje 4,6 miliardy dolárov.

Vrtuľník

Pri páde armádneho vrtuľníka na severe Kolumbie zahynulo deväť vojakov

30.04.2024 07:04

Vrtuľník mal dopraviť zásoby pre vojakov v oblasti mesta Santa Rosa del Sur, kde v poslednej dobe prebiehajú boje medzi ľavicovou gerilou a drogovým gangom.

depozitár, Múzeum SNP, Banská Bystrica

Rarita v Múzeu SNP: Prvého mája sprístupnia skvosty, ktoré viac ako polstoročie verejnosť nevidela

30.04.2024 07:00

Mnohé autentické uniformy, zbrane, prilby, kufre a rôzne osobné veci ľudí, ktorí riskovali svoj život v Povstaní priamo na bojisku, sa konečne dostali „na svetlo sveta“.

Sophie, Ukrajina, vojna na Ukrajine

ONLINE: Rusi majú priestor pre budúce útoky. Zelenskyj sa sťažuje, že pomoc prichádza pomaly

30.04.2024 06:30

Rusi kontrolujú takmer pätinu Ukrajiny a majú možnosť útočiť viacerými smermi. Zelenskyj hovorí, že zbrane na Ukrajinu síce už prúdia, ale pomaly.