Založ si blog

Novak Djokoivič ako symbol slobody

Súcitím s Novakom (Nole) Djokovičom v jeho konflikte s orgánmi „protinožcov“. Austrálsky úradníci, stále opakujúc, že pravidla sú rovnaké pre všetkých (hoci aj deti vedia, že to nie je tak nikde a nikdy), ukázali vlastnú neschopnosť uvažovať zoširoka,   popri papierikov, ktoré, mimochodom, sami napísali.

Správnou odpoveďou by bol bojkot turnaja zo strany všetkých hráčov. Ale nemôžeme v to ani dúfať: šport je konkurenčné prostredie a každý očakáva, že bude ťažiť z absencie silného súpera.

Svetová tenisová asociácia (ATP) by sa tiež mohla vyjadriť silnejšie – ako to urobila na adresu Číny, kde zrušila všetky preteky. Ale v tomto prípade sa správa veľmi opatrne. Športoví funkcionári neodpustili Novakovi, že sa pokúšal o reformu ATP v prospech väčších práv hráčov a preto ho dosť nepodporujú.

„Pohostinní“ turnajoví hostitelia neutíchli po rozhodnutí súdu o potvrdení víz Djokovičovi. Udržujú napätie, tvrdiac, že mu môžu kedykoľvek zrušiť povolenie na vstup do krajiny. Podnecujú hľadanie skutočných alebo domnelých nezrovnalostí v jeho dokumentoch. Už je obvinený z poskytovania nepresných údajov a porušenia pravidiel karantény. Posledná špička – že si zdanlivo sfalšoval pozitívny test na COVID (!!) aby získal status prekonavšieho toto ochorenie.

Načo je ten nátlak? Podľa mňa je to jasné – aby sa znížili jeho šance na výhru. Keby Djokovič triumfoval na turnaji, to by vyzeralo ako jeho víťazstvo nielen nad súpermi, ale aj nad úradníkmi, ako výzva a výsmech celému štátnemu systému a hlavné – systému protipandemických opatrení, najmä vakcinačnej kampani. Neočakávane (asi aj pre seba) sa stal živým symbolom boja proti byrokracii a obmedzovaní slobody.

Po prežitému stresu a nútenej prestávke v tréningu už je v nevýhode oproti ostatným účastníkom. Ak ho ďalšie útoky vyvedú z rovnováhy, môže mať v zápasoch problémy. Jeho tím na čele s vynikajúcim slovenským trénerom Mariánom Vajdom mu určite poskytne potrebnú podporu. Prajem Nolovi úspech – tentoraz bojuje nielen za seba.

Klaka na námestiach

10.02.2024

Nepríjemné (pretože sa to podobá na kloaku) slovo v názve ma pôvod od francúzskeho „claquer“ – tlieskať. Tak sa volali ľudí, najatý aby tlieskali alebo sa smiali v správnej chvíli počas divadelného predstavenia. Alebo naopak: pískali a dupali nohami, ak by niekto chcel, aby hra zlyhala. Klaka vznikla ešte v starovekom Grécku a Ríme. V Európe bola najrozvinutejšia [...]

Nadvláda spotreby

26.11.2023

V roku 1844 skupina tkáčov z anglického mesta Rochdale, nespokojná s cenami a kvalitou potravín v továrenskom obchode, vyzbierala posledné peniaze, najala si voz a kone a poslala zástupcov do dediny aby nakúpili všetko potrebné priamo od roľníkov. Efekt bol ohromujúci – lacno zabezpečili jedlo sebe a svojim rodinám na pár mesiacov vopred. Tak vzniklo prvé spotrebiteľské [...]

Nobelove prekvapenia

18.10.2023

Svet sa nedávno dozvedel, že 77. ročnej profesorke Harvardskej univerzity Claudie Goldinovej je tento rok udelená Nobelova cena za ekonómiu. Toto nie je žiadne prekvapenie – je dosť známa medzi odborníkmi. Rešpektovaná vedkyňa je iba tretia v histórii žena, ktorá dostala podobne ocenenie. Jej hlavné diela („Understanding the Gender Gap: An Economic History of American [...]

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Neplatili ma Rusi, prijal som od nich len malé balíčky, povedal nemecký poslanec Bystroň

26.04.2024 16:42

Bystroň na otázku magazínu prijímanie balíčkov priamo nepoprel, celú kauzu potom označil za kampaň proti nemu.