Založ si blog

Konečne! Pre nakazených COVIDom prídu vyšetrovatelia

Nedávno akademik Alexandr Gincburg, riaditeľ ruského Národného výskumného centra pre epidemiológiu a mikrobiológiu, kde bola vyvinutá vakcína „Sputnik V“, povedal, že občania, ktorí ochoreli po očkovaní, sa asi naozaj nevakcinovali a jednoducho si iba kúpili očkovací preukaz. Odhaľuje to absencia protilátok v krvi. Už za pár dní ten istý akademik informoval verejnosť, že na to určený test už je k dispozícii.

Komentujúc toto vyhlásenie, jeden z expertov poznamenal: „Ak niekto povie, že je očkovaný, ale nemá protilátky, je to s najväčšou pravdepodobnosťou lož a ​​bolo by pekné, keby sa vyšetrovatelia s týmto človekom porozprávali… (https://news.mail.ru/society/48517188/?frommail=1&utm_partner_id=945).

Neviem, čo podnietilo „otca“ „Sputnika“ zaoberať sa tým problémom. Podľa oficiálnych štatistik po očkovaní ochorelo zanedbateľné množstvo ľudí. Keď je to tak, načo to dramatizuje? Možno má iné údaje, nevedomé verejnosti?

Pamätáme si, ako jeden slovenský politik tvrdil, že nakazení občania si za to môžu sami. Asi je pravdepodobný aj ďalší krok – trestné stíhanie infikovaných. Keď sa niekto zaočkoval a ochorel – je zjavne zločincom a má byť potrestaný.

Epidemická situácia je naozaj zložitá. Preto ľahké môže niekoho napadnúť, aby zapojil do riešenia problému orgány, činné v trestnom konaní.

Iní experti však tvrdia, že neexistuje spoľahlivý spôsob dokázať, či bol človek očkovaný, či nebol – protilátky sa nevytvoria u každého a účinnosť vakcín klesá (https://www.science.org/doi/10.1126/science.abm0620). Takže stíhanie chorých by sa malo vykonávať bez presných dôkazov. Nie som si však istý, že takáto maličkosť niekoho zarazí.

Ostáva len dúfať, že sa tento nový spôsob boja s pandémiou nerozšíri aj na Slovensko.

Klaka na námestiach

10.02.2024

Nepríjemné (pretože sa to podobá na kloaku) slovo v názve ma pôvod od francúzskeho „claquer“ – tlieskať. Tak sa volali ľudí, najatý aby tlieskali alebo sa smiali v správnej chvíli počas divadelného predstavenia. Alebo naopak: pískali a dupali nohami, ak by niekto chcel, aby hra zlyhala. Klaka vznikla ešte v starovekom Grécku a Ríme. V Európe bola najrozvinutejšia [...]

Nadvláda spotreby

26.11.2023

V roku 1844 skupina tkáčov z anglického mesta Rochdale, nespokojná s cenami a kvalitou potravín v továrenskom obchode, vyzbierala posledné peniaze, najala si voz a kone a poslala zástupcov do dediny aby nakúpili všetko potrebné priamo od roľníkov. Efekt bol ohromujúci – lacno zabezpečili jedlo sebe a svojim rodinám na pár mesiacov vopred. Tak vzniklo prvé spotrebiteľské [...]

Nobelove prekvapenia

18.10.2023

Svet sa nedávno dozvedel, že 77. ročnej profesorke Harvardskej univerzity Claudie Goldinovej je tento rok udelená Nobelova cena za ekonómiu. Toto nie je žiadne prekvapenie – je dosť známa medzi odborníkmi. Rešpektovaná vedkyňa je iba tretia v histórii žena, ktorá dostala podobne ocenenie. Jej hlavné diela („Understanding the Gender Gap: An Economic History of American [...]

kočner, kuciak

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

25.04.2024 14:27

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Radek Sikorski

Chceme byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ, znie z Poľska. Sikorski poslal ostré slová Moskve

25.04.2024 14:27

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.