Založ si blog

Prečo Rusi neoslavujú 300 výročie založenia Ruskej ríše?

Dnes, 02.11.21. uplynie presne 300 rokov odvtedy, čo sa cár Peter I Veľký vyhlásil za imperátora a založil Ruskú ríšu. Považujú ju za tretí najväčší štát, aký kedy existoval (po Britskej a Mongolskej ríši). Obsadila rozsiahle územia v Európe a Ázii, do roku 1867. ich mala aj v Severnej Amerike (Aljaška).

Bola zrušená v roku 1917. v dôsledku Februárovej revolúcie – ešte pred nástupom boľševikov k moci. Títo pozbierali jej črepy a vytvorili z nich Sovietsky zväz, ktorý sa rozpadol len pred 30 rokmi.

Avšak Rusi nebudú oslavovať to jubileum, hoci ich stále obviňujú z imperiálnych ambícií…

Ríša nemala dobru reputáciu, nazývali ju žandárom Európy aj väzením národov. Oslavovaním tohto dátumu by Rusi nevyhnutne podráždili svojich susedov – bývalé časti impéria, medzi ktorými sú aj členské krajiny EU (Estónsko, Fínsko, Litva, Lotyšsko, Poľsko). A vyvolali by nové reči o svojich imperialistických a revanšistických náladách.

Rusi vždy rešpektovali zakladateľa ríše Petra I. V poslednom čase sa to však trochu zmenilo. Peter sa inšpiroval európskymi skúsenosťami a chcel pretvoriť svoju krajinu podľa západného vzoru. A nielen štát – to sa týkalo aj verejného života, aj oblečenia a dokonca aj vzhľadu občanov…

Terajšie ruské vedenie nemá dobré vzťahy so Západom a sa snaží najprv demonštrovať rozdiely od európskych tradícií a hodnôt, vlastný osobitný smer rozvoja civilizácie. Nie je ten správny čas aby oslavovali Petra a jeho historické dedičstvo.

Žiaľ, že kvôli súčasným (a dočasným) geopolitickým a ideologickým cieľom môže byť zabudnutá veľká časť príbehu. Nech už ho hodnotíme akokoľvek, zaslúžil si našu pozornosť – aspoň preto, aby sme sa poučili z minulosti.

Klaka na námestiach

10.02.2024

Nepríjemné (pretože sa to podobá na kloaku) slovo v názve ma pôvod od francúzskeho „claquer“ – tlieskať. Tak sa volali ľudí, najatý aby tlieskali alebo sa smiali v správnej chvíli počas divadelného predstavenia. Alebo naopak: pískali a dupali nohami, ak by niekto chcel, aby hra zlyhala. Klaka vznikla ešte v starovekom Grécku a Ríme. V Európe bola najrozvinutejšia [...]

Nadvláda spotreby

26.11.2023

V roku 1844 skupina tkáčov z anglického mesta Rochdale, nespokojná s cenami a kvalitou potravín v továrenskom obchode, vyzbierala posledné peniaze, najala si voz a kone a poslala zástupcov do dediny aby nakúpili všetko potrebné priamo od roľníkov. Efekt bol ohromujúci – lacno zabezpečili jedlo sebe a svojim rodinám na pár mesiacov vopred. Tak vzniklo prvé spotrebiteľské [...]

Nobelove prekvapenia

18.10.2023

Svet sa nedávno dozvedel, že 77. ročnej profesorke Harvardskej univerzity Claudie Goldinovej je tento rok udelená Nobelova cena za ekonómiu. Toto nie je žiadne prekvapenie – je dosť známa medzi odborníkmi. Rešpektovaná vedkyňa je iba tretia v histórii žena, ktorá dostala podobne ocenenie. Jej hlavné diela („Understanding the Gender Gap: An Economic History of American [...]

Izrael / Hamas /

Hamas súhlasil s návrhom o prímerí, ktorý je pre Izrael neprijateľný

06.05.2024 19:11, aktualizované: 22:53

Katar a Egypt už niekoľko mesiacov pôsobia ako sprostredkovatelia mierových rokovaní.

Russia Orthodox Easter Putin

Putin po piaty raz. Slovenský diplomat bude pri jeho "pomazaní"

06.05.2024 17:29

Štafáž na inaugurácii Putina bude popri domácej "verchušky" robiť iba časť diplomatického zboru. Zastúpené bude aj Slovensko, ktoré na rozdiel od viacerých západných spojencov pozvanie neodmietlo.

Nemocnica Poprad

Vyskočil? Polícia preveruje úmrtie muža v areáli popradskej nemocnice

06.05.2024 16:56

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci trestného činu usmrtenia.