Založ si blog

Sú výsledky volieb v Rusku sfalšované? Experti tvrdia, že nie

Hneď ako orgány vyhlásili výsledky parlamentných volieb v Rusku, opozícia hlasné oznámila verejnosť, že sú sfalšované. Europoslanci ju však predbehli: uviedli to ešte pred voľbami, čím ukázali neskutočnú schopnosť predpovedať budúcnosť.

Hlavným argumentom tých, ktorí neveria zverejneným číslam, sú rozdiely medzi výsledkami tradičného hlasovania a jeho online verzii. Viacerí Rusi mali tento raz na výber: ísť do volebných miestností, aby tam, ako obyčajne, vyplnili papierový hlasovací lístok, alebo to urobili pomocou počítača (smartfónu) rovno z domu alebo z práce.

Keď boli zverejnené výsledky, evidoval sa výrazný rozdiel medzi číslami, získanými týmito dvoma metódami. Elektronické hlasovanie prinieslo väčší úspech provládnym kandidátom a stranám. Opozícia to ohodnotila ako jasný dokaz, že online hlasovanie nie je dôveryhodné a bolo zmanipulované.

O niečo neskôr sa IT špecialisti (medzi ktorými boli ako politické neutrálni, tak aj podporovateľa rôznych strán) pustili do práce a tieto výsledky podrobili prísnej kontrole. Použili matematické metódy aby zistili možné vonkajšie zásahy do rozdeľovania hlasov voličov. Nič podobné sa nenašlo (https://echo.msk.ru/blog/echomsk/2912572-echo/)

Ako teda vznikla prevaha provládnych síl v online voľbách? Existuje na to úplne logické a presvedčivé vysvetlenie (https://echo.msk.ru/blog/echomsk/2907234-echo/).

Pred voľbami opozícia veľa kritizovala online hlasovanie na základe toho, že údajne uľahčuje orgánom, aby manipulovali výsledky. Šírili sa upozornenia, že kvôli tomu úrady ešte aj dostanú možnosť sledovať voličov (podľa ich IP adries), ktorí hlasovali za opozičných kandidátov, aby ich potom stíhali a trestali.

V dôsledku toho mnohí odporcovia súčasného režimu preferovali navštíviť volebné miestnosti, ako to robievali vždy. Väčšina občanov, hlasovavších elektronický, boli podporovatelia status quo, dôverujúci orgánom. Výsledky, získané online, jednoducho odrazili túto skutočnosť. Opozičníci si sami vytvorili to, na čo sa teraz sťažujú.

Je paradoxné, že po predchádzajúcich voľbách, títo istý ľudia tvrdili, že to výsledky práve tradičného hlasovania (iné vtedy ani nebolo) sú nedôveryhodné a zmanipulované. Ale teraz ho hodnotia ako objektívnejšie a spoľahlivejšie v porovnaní s elektronickým.

Reálny problém je ten, že väčšina občanov zlé chápe mechanizmy online hlasovania a sčítavania hlasov. Objasnenia odborníkov sú zvyčajne veľmi zložité a plné špeciálnych pojmov a IT-žargónu. Mnohí sú si preto istí, že programátori môžu ľahko skresliť výsledky volieb a to nezanechá žiadne stopy. Na rozptýlenie týchto pochybností by mali úrady oveľa podrobnejšie vysvetľovať verejnosti ako funguje ten systém a aké sú garancie jeho objektivity a ochrany súkromia voličov.

Ruská opozícia sa pomýlila, odporujúc online voľbám a dostala to, čo dostala. To isté môžeme povedať ohľadom tzv. „chytrého“ hlasovania, na ktorom trvali priaznivci Alexeja Navaľného. Podstata ich taktiky bola v tom, aby všetci tí, ktorí nesúhlasia s Kremľom, volili kandidátov, ktorí, hoci nepatria do opozície, ale aj nepodporujú moc.

Niektorí analytici upozorňovali na to, že prakticky to znamená hlasovanie za komunistov. Presne toto sa stalo. Vďaka liberálnym voličom (!) komunistická strana, ktorá, napriek vlastnej rétorike, v praxi ochotne spolupracuje s Kremľom, výrazne posilnila svoje zastupiteľstvo v parlamente. Opozícia sa opäť prekonala.

Vieme, že pred voľbami orgány vylúčili z hry svojich najaktívnejších oponentov (väčšinou právnymi opatreniami). Hoci takýchto prípadov nebolo už tak veľa, to dosť skompromitovalo demokraciu v Ruskú a poskytlo neprajníkom Kremľa možnosť, aby viac kritizovali ruskí úrady za utlačenie občianskych práv a slobôd. Ale zdá sa, že tieto opatrenia ani neboli nutné, pretože liberálna opozícia v jej terajšom stave nie je schopná reálne si nárokovať volebný úspech.

Výsledky ruských volieb asi väčšinou objektívne odrážajú preferencie a nálady občanov. Určite to opozičníci nikdy neuznajú. Ako aj niektorí západní politici, ktorým vyhovuje udržovať Rusko pod tlakom sankcií a obmedzení, a ktorí už chcú  použiť tieto výsledky ako argument na pokračovanie a uťahovanie reštrikcií.

Klaka na námestiach

10.02.2024

Nepríjemné (pretože sa to podobá na kloaku) slovo v názve ma pôvod od francúzskeho „claquer“ – tlieskať. Tak sa volali ľudí, najatý aby tlieskali alebo sa smiali v správnej chvíli počas divadelného predstavenia. Alebo naopak: pískali a dupali nohami, ak by niekto chcel, aby hra zlyhala. Klaka vznikla ešte v starovekom Grécku a Ríme. V Európe bola najrozvinutejšia [...]

Nadvláda spotreby

26.11.2023

V roku 1844 skupina tkáčov z anglického mesta Rochdale, nespokojná s cenami a kvalitou potravín v továrenskom obchode, vyzbierala posledné peniaze, najala si voz a kone a poslala zástupcov do dediny aby nakúpili všetko potrebné priamo od roľníkov. Efekt bol ohromujúci – lacno zabezpečili jedlo sebe a svojim rodinám na pár mesiacov vopred. Tak vzniklo prvé spotrebiteľské [...]

Nobelove prekvapenia

18.10.2023

Svet sa nedávno dozvedel, že 77. ročnej profesorke Harvardskej univerzity Claudie Goldinovej je tento rok udelená Nobelova cena za ekonómiu. Toto nie je žiadne prekvapenie – je dosť známa medzi odborníkmi. Rešpektovaná vedkyňa je iba tretia v histórii žena, ktorá dostala podobne ocenenie. Jej hlavné diela („Understanding the Gender Gap: An Economic History of American [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Špióni

Kradnuté technológie, sabotáže aj plánované útoky. Európu zaplavujú čínski a ruskí špióni

25.04.2024 06:00

Špiónov, ktorí pracovali pre Čínu, zadržali v Británii aj v Nemecku. Ruských, ktorí pripravovali aj útoky, odhalila nemecká polícia.