Založ si blog

Homo Covidicus t. j. „Tvor trasúci sa“

„Či som tvor trasúci sa, alebo mám právo?“ („Тварь ли я дрожащая или право имею?“) – tak sa pýtal hrdina (presnejšie – antihrdina) románu ruského spisovateľa Fiodora Dostojevského (Достоевский Фёдор Михайлович, 1821.-1881.) „Zločin a trest“ („Преступление и наказание“, 1866., alebo „Zločin a trest“. 2007.).

Rovnakú otázku by sme si mali položiť v súvislosti s pandémiou a jej dôsledkami…

Vedci si neboli istí: ešte sa predlžuje evolúcia Homo Sapiens? Dnes máme jasný dokaz – objavil sa nový druh ľudí – Homo Covidicus (https://www.maurizioblondet.it/dove-ci-porta-lhomo-covidicus/?fbclid=IwAR3Np6PqOCToA1ludk8HJxn2CxuliiFppQ-cPL2hFkROCcqmxnayvdHwORA).

Líši sa od predchodcov panickým strachom z choroby. Skrýva tvár za rúškom, nepustí  nikoho k sebe bližšie ako 2 metre a nechodí tam, kde sa už zhromaždilo 6 alebo, chráň Boh, viac ľudí – asi číslo „šesť“ má pre neho sakrálny význam. Nikdy ho ani nenapadne, že má na niečo právo. Preto spĺňa všetky nariadenia orgánov, vrátane protizákonných a absurdných, a požaduje ostatných aby sa chovali rovnako…

Homo Covidicus považujú za reinkarnáciu Homo Sovieticus, ktorý, ako sme naivné dúfali, už úplne vyhynul. Je taká stará anekdota: na jednom „socialistickom“ podujatí orgány skúmali limit trpezlivosti zamestnancov. Znížili im mzdy, zvýšili pracovný deň – všetci sú ticho. Nastavili platený vstup do práce – zase žiadna reakcia. Vtedy riadenie vyhlásilo: príďte zajtra a budete obesený. Jeden zamestnanec sa placho opýtal: máme prísť zo svojimi lanami, alebo nám ich zabezpečíte?

Taký bol Homo Sovieticus, odovzdavší svoje gény nástupcovi – Homo Covidicus. Každá, nielen „socialistická“ vláda preferuje mať podobných podriadených a ich láskavo nazýva „zodpovední občania“. No v podstate to sú „tvory trasúci sa“…

Bolo by logické predpokladať, že príčinou návratu tohto druhu bytostí je samotný škodlivý vírus. Už vieme o jeho podivných následkoch – vrátane „hmly“ v hlave a zníženia funkcie mozgu. To by vysvetľovalo všetko. Avšak väčšina tej novoobjavenej ľudskej rasy doteraz COVID ani nemala, ale už sa správajú ako jeho obete.

Čo najskôr, je to spojené s iným procesom – poklesom objemu mozgu u moderných ľudí. Dnes ho mame takmer o 10 percent menší, ako bol u našich pravekých predkov – Neandertálcov a Kromaňoncov. Podľa expertov, to je preto, že títo museli si zaobstarávať potravu, a my ju dostávame hotovú – nechytáme rezeň v lese, aby sme ho zjedli (https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0185306).

Ale rezeň je len maličkosť. Dostávame hotové aj informácie, aj názory. Média nielen filtrujú správy, ale aj určujú, čo si máme o nich myslieť. Naozaj nepotrebujeme veľký mozog – všetko už je prežuvané. Načo by sme rozmýšľali samostatne, keď radšej opakujeme to, čo sme počuli z televízie…

Asi COVID zostane s nami dlho, ak nie naveky (https://theconversation.com/covid-19-will-probably-become-endemic-heres-what-that-means-146435). Kvôli tomu Homo Covidicus sa bude množiť a všade sa stane početnejším a dominantným.

Budúcnosť ľudstva je zjavne omráčená. Až doteraz jeho pokrok poháňali nie „tvory trasúce sa“, ale kritické a kreatívne mysliace osobnosti, nonkonformisti. No ich perspektíva nevyzerá optimisticky – môžu byť ľahko zmytý vlnou Homo Covidicus. V takom prípade nás čaká stagnácia a regres…

 

Poznámka: Výraz „tvor trasúci sa“ má trochu neočakávaný pôvod. V románe Dostojevského je to skrytý citát z básne Alexandra Puškina (Александр Сергеевич Пушкин, 1799.-1837.) „Napodobňovania Koránu“ („Подражания Корану“, 1, 1826).

Táto je v skutočnosti poetickou interpretáciou súry (kapitoly, سورة‎‎) 93., zvanej „Ráno“ (الضحى), zo svätej knihy moslimov. V básne Puškina Alah velí Prorokovi aby kázal „trasúcemu sa tvorovi“ („Дрожащей твари проповедуй“, – https://www.culture.ru/poems/4423/podrazhaniya-koranu). Preto si mnohí myslia, že tento výraz je prevzatý z Koránu.

Ale v originály tej súry nie sú také slová (Korán, 93.11.). V jej francúzskom preklade (tzv. verzia Savary, 1783.), inspirovavšom Puškina na vytvorenie jeho diela, ich tiež neuvidíme (https://fr.wikisource.org/wiki/Le_Coran_(Traduction_de_Savary)/93). Asi ich pravým autorom bol samotný slávny básnik, takto zdôraznivší bezvýznamnosť človeka pred Bohom.

Dostojevskij udelil tomu výrazu trochu iný zmysel. Predstihol ideu Friedricha Nietzscheho (1844.-1900.) o „nadčloveku“, majúcom prirodzené právo riadiť osud ostatných ľudí („Also sprach Zarathustra. Ein Buch für Alle und Keinen“, 1883.-1885.). Tieto sú „tvory trasúce sa“ nie vo vzťahu k Bohu, ale v porovnaní s „nadčlovekom“ (vzor ktorého antihrdina románu „Zločin a trest“ videl v Napoleonovi).

V tomto svojom texte som sa vrátil k pôvodnému, Puškinovu porozumeniu tejto frázy, znamenajúcej povedomie (aj vnútorný súhlas!) človeka o jeho absolútnej mizernosti pred vyššími mocnosťami, medzi ktoré patrí aj štát.

V minulosti ten výraz nebol pre ľudí urážlivý – ako aj napríklad blízky pojem „služobník Boží“, ktorý použil ako prvý apoštol národov sv. Pavol. V „Liste Rimanom“ (Ἐπιστολή πρὸς Ῥωμαίους) sa predstavil ako „δουλος ιησου χριστου“ (Rím. 1.1.), čo sa do niektorých jazykov tradične prekladá ako „otrok Ježiša Krista“.

Kedysi boli naši predkovia dobre presvedčení o svojej úbohosti a bezvládnosti pred pozemskou aj nebeskou mocou. Dnes odsudzujeme otroctvo a viac sa zameriavame na slobodnú vôľu a nezávislý výber človeka. Preto pojem „tvor trasúci sa“ si zjavne získal negatívnu konotáciu (connotatio od lat. con – «spolu» + noto – «znamenajú“ – sprievodný význam slova alebo výrazu, odrážajúci emocionálny postoj k nim).

Avšak, keď Homo Covidicus naozaj bude dominantnou rasou, asi sa ten výraz zase stane pozitívnym hodnotením pre „zodpovedných občanov“. Môže byť, vznikne aj čestné ocenenie s rovnakým menom, aby tak vláda odmeňovala najposlušnejších poddaných – napríklad: štátna cena „Tvor trasúci sa roku 2020.“, atď… Ten návrh ponúkam orgánom úplne zdarma…

Klaka na námestiach

10.02.2024

Nepríjemné (pretože sa to podobá na kloaku) slovo v názve ma pôvod od francúzskeho „claquer“ – tlieskať. Tak sa volali ľudí, najatý aby tlieskali alebo sa smiali v správnej chvíli počas divadelného predstavenia. Alebo naopak: pískali a dupali nohami, ak by niekto chcel, aby hra zlyhala. Klaka vznikla ešte v starovekom Grécku a Ríme. V Európe bola najrozvinutejšia [...]

Nadvláda spotreby

26.11.2023

V roku 1844 skupina tkáčov z anglického mesta Rochdale, nespokojná s cenami a kvalitou potravín v továrenskom obchode, vyzbierala posledné peniaze, najala si voz a kone a poslala zástupcov do dediny aby nakúpili všetko potrebné priamo od roľníkov. Efekt bol ohromujúci – lacno zabezpečili jedlo sebe a svojim rodinám na pár mesiacov vopred. Tak vzniklo prvé spotrebiteľské [...]

Nobelove prekvapenia

18.10.2023

Svet sa nedávno dozvedel, že 77. ročnej profesorke Harvardskej univerzity Claudie Goldinovej je tento rok udelená Nobelova cena za ekonómiu. Toto nie je žiadne prekvapenie – je dosť známa medzi odborníkmi. Rešpektovaná vedkyňa je iba tretia v histórii žena, ktorá dostala podobne ocenenie. Jej hlavné diela („Understanding the Gender Gap: An Economic History of American [...]

gobbels

Aj zadarmo. Berlín sa nevie zbaviť vily po Goebbelsovi, uvažuje o zbúraní

03.05.2024 23:03

Berlín sa snaží zbaviť vily, ktorú kedysi vlastnil šéf propagandy nacistickej Tretej ríše Joseph Goebbels.

nemecko požiar

V Berlíne vzbĺkla hala firmy zo skupiny Diehl. Vyrába aj systém Iris-T dodaný Ukrajine

03.05.2024 21:45

S plameňmi v berlínskej časti Lichterfelde bojovalo 180 hasičov, ale požiar do večera pod kontrolou ešte nemali, napísala DPA.

Rusko / Špehovanie / Kyberkontrola /

Spojené štáty odsúdili ruské kyberútoky na Európu vrátane Slovenska, je za nimi známy aktér

03.05.2024 21:17

USA skupinu spojili napríklad aj so zasahovaním do amerických prezidentských volieb, ktoré vyhral Donald Trump.

brazília, priehrada, pretrhnutie, voda, záplava

Juh Brazílie sužujú najhoršie povodne za 80 rokov, 37 ľudí zomrelo

03.05.2024 20:37

Je to už štvrtá takáto ekologická katastrofa za rok, v júli, septembri a novembri 2023 udreli záplavy, pri ktorých zahynulo celkovo 75 ľudí.