Založ si blog

Iba tri otázky k výsledkom celoplošného testovania

1.Celoplošné testovanie odhalilo 1.06 % pozitívnych výsledkov. Predchádzajúci riadne testovania (v poslednom čase približne 10 tis. ľudí denne), na základe ktorých bolo rozhodnuté o celoplošnom testovaní, ukazovali až 10 – 15 % pozitívnych výsledkov. Akému číslu mame veriť?

 

2. Na základe predchádzajúcich riadnych testovaní bola Bratislava považovaná ako jeden z najinfikovanejších regiónov Slovenska (čo sa dá očakávať pre najväčšie mesto krajiny). Celoplošné testovanie ale ukázalo, že je jedným z najmenej nakazených okresov. Čo z toho je pravda?

 

3. Spoluobčanov, ukázavších pozitívne výsledky testovania, v niektorých štatistikách nie úplne korektne nazývali „nakazenými“ alebo „infikovanými“. Po celoplošnom testovaní ich začali nazývať aj „infekční“, hoci viacerí odborníci tvrdia, že osoby bez symptómov ochorenie nešíria. Aké údaje alebo výskumy potvrdzujú, že podobní ľudia sú nebezpeční pre ostatných?

 

Kto by mal na to odpovedať?

Klaka na námestiach

10.02.2024

Nepríjemné (pretože sa to podobá na kloaku) slovo v názve ma pôvod od francúzskeho „claquer“ – tlieskať. Tak sa volali ľudí, najatý aby tlieskali alebo sa smiali v správnej chvíli počas divadelného predstavenia. Alebo naopak: pískali a dupali nohami, ak by niekto chcel, aby hra zlyhala. Klaka vznikla ešte v starovekom Grécku a Ríme. V Európe bola najrozvinutejšia [...]

Nadvláda spotreby

26.11.2023

V roku 1844 skupina tkáčov z anglického mesta Rochdale, nespokojná s cenami a kvalitou potravín v továrenskom obchode, vyzbierala posledné peniaze, najala si voz a kone a poslala zástupcov do dediny aby nakúpili všetko potrebné priamo od roľníkov. Efekt bol ohromujúci – lacno zabezpečili jedlo sebe a svojim rodinám na pár mesiacov vopred. Tak vzniklo prvé spotrebiteľské [...]

Nobelove prekvapenia

18.10.2023

Svet sa nedávno dozvedel, že 77. ročnej profesorke Harvardskej univerzity Claudie Goldinovej je tento rok udelená Nobelova cena za ekonómiu. Toto nie je žiadne prekvapenie – je dosť známa medzi odborníkmi. Rešpektovaná vedkyňa je iba tretia v histórii žena, ktorá dostala podobne ocenenie. Jej hlavné diela („Understanding the Gender Gap: An Economic History of American [...]

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.