Založ si blog

Čo by mala urobiť pani prezidentka. ..

Konfrontácia medzi vyššími ústavnými činiteľmi kvôli „celoplošnému testovaniu“ spôsobila zmiešané pocity. Dá sa pochopiť, prečo sa pani prezidentka postavila neprimeraným vládnym krokom. No samotný konflikt vyplýva nielen z jej osobných postojov a správania, ale aj zo zvláštností nášho politického systému.

Preto sa musíme vrátiť k problému, o ktorom som už písal počas prezidentských volieb (https://www.noveslovo.sk/c/Naco_su_nam_prezidentske_volby).

Prezident(ka) SR objektívne nemôže urobiť skoro nič konkrétne pre ľudí. Podľa ústavy SR je hlavou štátu – no tá hlava nemá ruky. Základný zákon jej udelil veľmi obmedzené právomoci.

Tu vidím nepríjemný rozpor. Prezident(ka) je zvolený(á) všetkými občanmi „v priamych voľbách tajným hlasovaním“ (Ústava SR, čl. 101.(4)). Koncentrácia vôle ľudu v tomto prípade je maximálna. Nedobrovoľne očakávame, že uvidíme aj rovnakú koncentráciu moci. Občania chcú od podobnej osoby aj vyjadrenia, aj rozhodnutia, aj činy vo všetkých dôležitých situáciách.

Ale v skutočnosti reálna moc je sústredená v parlamente a vo vláde. Kým prezident(ka) žije s nimi v súlade, „plaví sa na tej istej lodi“, bude „mier, kľud a pokora“. Keď patrí to toho istého politického smerovania, ako aj parlamentná väčšina, to môže trvať dlho. Keď nie, určite vypuknú problémy. Ak v niečom nenájde konsenzus s vládou, idyla sa hneď skončí – ako to vidíme dnes.

História pozná prípady „spolunažívania“ (fr. Cohabitation) prezidentov s im opozičným parlamentom: napríklad François Mitterrand (1916.-1996.) to vo Francúzsku prežíval až cez svoje dva funkčné obdobia. Avšak to nebola pre neho ľahká prechádzka. Analogická situácia v Rusku v roku 1993. priviedla k tragédii (https://www.noveslovo.sk/c/Dvadsatpat_rokov_od_statneho_prevratu_v_Rusku)…

Hoci je to ťažké, pokúsim sa abstrahovať od našej dnešnej reality. Bez ohľadu na to, ktorej strane fandíme, je pre spoločnosť lepšie, aby v budúcnosti takéto konflikty boli vylúčené. Mali by sme menej stresov, rozkolov a napätí.

Dá sa to dosiahnuť dvoma spôsobmi. Je možné rozšíriť prezidentské právomoci – niečo podobné, ako to je vo Francúzsku alebo v USA. Avšak nemyslím si, že parlament aspoň niekedy schváli takéto zmeny.

Druhá cesta: vo viacerých krajinách prezidentov volí nie celé obyvateľstvo, ale iba parlamenty. Alebo, ako napríklad v Nemecku a Taliansku, špeciálne vytvorené širšie rady, ktoré, okrem poslancov parlamentu, zahŕňajú zástupcov regiónov. Vo Švajčiarsku funkciu prezidenta striedavo spĺňajú členovia spolkovej rady (vlády). Taký prístup viac zodpovedá postaveniu prezidenta v politickom systéme parlamentnej republiky a vylučuje konflikty medzi ním a zákonodarcami.

Mám krásny sen: keby pani prezidentka iniciovala ústavné zmeny, optimalizujúce  prezidentské voľby – ich prenesenie do kompetencie parlamentu, možno aj spolu s predstaviteľmi regiónov. Určite by sa zapísala do dejín ako reformátorka a vzor mocnej osoby, pôsobiacej iba vo verejnom záujme. Ale asi je to len sen…

Klaka na námestiach

10.02.2024

Nepríjemné (pretože sa to podobá na kloaku) slovo v názve ma pôvod od francúzskeho „claquer“ – tlieskať. Tak sa volali ľudí, najatý aby tlieskali alebo sa smiali v správnej chvíli počas divadelného predstavenia. Alebo naopak: pískali a dupali nohami, ak by niekto chcel, aby hra zlyhala. Klaka vznikla ešte v starovekom Grécku a Ríme. V Európe bola najrozvinutejšia [...]

Nadvláda spotreby

26.11.2023

V roku 1844 skupina tkáčov z anglického mesta Rochdale, nespokojná s cenami a kvalitou potravín v továrenskom obchode, vyzbierala posledné peniaze, najala si voz a kone a poslala zástupcov do dediny aby nakúpili všetko potrebné priamo od roľníkov. Efekt bol ohromujúci – lacno zabezpečili jedlo sebe a svojim rodinám na pár mesiacov vopred. Tak vzniklo prvé spotrebiteľské [...]

Nobelove prekvapenia

18.10.2023

Svet sa nedávno dozvedel, že 77. ročnej profesorke Harvardskej univerzity Claudie Goldinovej je tento rok udelená Nobelova cena za ekonómiu. Toto nie je žiadne prekvapenie – je dosť známa medzi odborníkmi. Rešpektovaná vedkyňa je iba tretia v histórii žena, ktorá dostala podobne ocenenie. Jej hlavné diela („Understanding the Gender Gap: An Economic History of American [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.