Založ si blog

Vesmírna mocnosť – Zimbabwe

Dnes (05.01.23) ruská štátna korporácia „Roskosmos“ na vlastnej webstránke informovala verejnosť o svojich úspechoch v oblasti medzinárodnej spolupráce v roku 2022 (https://www.roscosmos.ru/38682/). Niektoré média hneď rozšírili túto správu, ktorá neočakávane vyvolala búrlivú reakciu čitateľov.

Z informácie vyplýva, že hlavným partnerom Ruska v ovládnutí vesmíru je teraz Čína, čo vyzerá úplne logicky. Konštatuje sa aj upevnenie vzťahov s Indiou, Iránom, Mexikom a Spojenými arabskými emirátmi. To sú pokročilé a rýchlo rastúce krajiny, s ktorými vzťahy sú navzájom užitočné pre ne a pre Rusko.

Ďalší zoznam spoločníkov „Roskosmosu“ je však dosť kontroverzný. Figurujú v ňom Angola, Guyana a Mjanmarsko. Ale ruskú verejnosť najviac pobúrili plány spoluprác so… Zimbabwe. Názov tejto krajiny znie pre Rusov ako symbol divokosti a zaostalosti (aj keď je to asi nefér). Preto spôsobil príval posmešných a uštipačných komentárov, najmä o vypúšťaní kokosových orechov do vesmíru pomocou trampolíny.

Serióznejší komentátori smútia nad degradáciou ruského vesmírneho programu po strate možnosti interakcie s americkou NASA a Európskou vesmírnou agentúrou. Pre toto odvetvie, založené na špičkových technológiách, je obzvlášť dôležitá výmena nápadov, ľudí a technických riešení so svetovými lídrami. Bez toho obrovská ruská štátna korporácia neznesie konkurenciu aj voči súkromným podnikateľom, akými sú Elon Musk alebo Jeffrey Bezos.

Roskosmos“ sa snaží ukázať, že aj v podmienkach sankcií nachádza vo svete dostatok partnerov. No jeho argumenty nie sú presvedčivé ani pre riadnych Rusov, ktorí neuverili v kozmickú mocnosť Zimbabwe. Jeden z nich dokonca odporučil autorom spomenutej webstránky, aby už skončili oslavy Nového roka a vytriezveli. Ale skutočnosť teraz nie je oveľa lepšia, ako blúznenie opilca.

Klaka na námestiach

10.02.2024

Nepríjemné (pretože sa to podobá na kloaku) slovo v názve ma pôvod od francúzskeho „claquer“ – tlieskať. Tak sa volali ľudí, najatý aby tlieskali alebo sa smiali v správnej chvíli počas divadelného predstavenia. Alebo naopak: pískali a dupali nohami, ak by niekto chcel, aby hra zlyhala. Klaka vznikla ešte v starovekom Grécku a Ríme. V Európe bola najrozvinutejšia [...]

Nadvláda spotreby

26.11.2023

V roku 1844 skupina tkáčov z anglického mesta Rochdale, nespokojná s cenami a kvalitou potravín v továrenskom obchode, vyzbierala posledné peniaze, najala si voz a kone a poslala zástupcov do dediny aby nakúpili všetko potrebné priamo od roľníkov. Efekt bol ohromujúci – lacno zabezpečili jedlo sebe a svojim rodinám na pár mesiacov vopred. Tak vzniklo prvé spotrebiteľské [...]

Nobelove prekvapenia

18.10.2023

Svet sa nedávno dozvedel, že 77. ročnej profesorke Harvardskej univerzity Claudie Goldinovej je tento rok udelená Nobelova cena za ekonómiu. Toto nie je žiadne prekvapenie – je dosť známa medzi odborníkmi. Rešpektovaná vedkyňa je iba tretia v histórii žena, ktorá dostala podobne ocenenie. Jej hlavné diela („Understanding the Gender Gap: An Economic History of American [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.