Založ si blog

Ku kauze Sobčak

 

Útek z Ruska bývalej TV moderátorky a kandidátky na prezidenta Xenii Sobčak vyvolal množstvo komentárov nielen v jej vlasti, ale aj v zahraničí, najmä na Slovensku, hoci nie je medzinárodné známou osobou. Dnes si takmer každý rád za niečo kopne do Vladimíra Putina, a tu sa na to predstavila dobrá príležitosť.

Hlavná zápletka, uverejnená v médiách, je táto: bol vďačný jej otcovi, poznal ju od detstva, bolo jej dovolené takmer všetko, ale teraz sa od nej odvrátil a prenasleduje ju za kritiku jeho politiky. Tak sa to môže zdať zvonka. Ale v Rusku nie je všetko tak, ako vyzerá.

V roku 1997. na otca Xenii, bývalého guvernéra Petrohradu Anatolia Sobčaka, zaútočili vtedajšie špeciálne služby a obvinili ho z úplatkov a zneužívania moci. Putin, ktorý vtedy ešte nebol všemocným činiteľom, to nevedel zastaviť. Ale umožnil Sobčakovi, aby nelegálne opustil Rusko, a tak ho zachránil. Ten žil v Paríži dokým sa v roku 1999. neskončilo trestné konanie proti nemu – a to pre absenciu corpus delicti.

Neopakuje sa rovnaká situácia aj dnes? Čo ak Putin ani neprenasleduje dcéru svojho  zosnulého patróna, ale naopak, zachraňuje ju pred útokom príliš horlivých bezpečnostných úradníkov? Mohli by sme si pomyslieť, že by stačilo, keby im len prikázal, aby ju nechali na pokoji. No v poslednej dobe títo ho nie vždy poslúchajú. Radšej nech bude jeho chránenka preč od Ruska, ale v bezpečí.

Aby Sobčak stihla v čas opustiť krajinu, niekto ju musel upozorniť na pripravované akcie proti nej a poskytnúť jej možnosť prekročiť hranicu. Inak by už bola zatknutá.  Ďalšie udalosti ukážu, kto presne za tým stál.

Klaka na námestiach

10.02.2024

Nepríjemné (pretože sa to podobá na kloaku) slovo v názve ma pôvod od francúzskeho „claquer“ – tlieskať. Tak sa volali ľudí, najatý aby tlieskali alebo sa smiali v správnej chvíli počas divadelného predstavenia. Alebo naopak: pískali a dupali nohami, ak by niekto chcel, aby hra zlyhala. Klaka vznikla ešte v starovekom Grécku a Ríme. V Európe bola najrozvinutejšia [...]

Nadvláda spotreby

26.11.2023

V roku 1844 skupina tkáčov z anglického mesta Rochdale, nespokojná s cenami a kvalitou potravín v továrenskom obchode, vyzbierala posledné peniaze, najala si voz a kone a poslala zástupcov do dediny aby nakúpili všetko potrebné priamo od roľníkov. Efekt bol ohromujúci – lacno zabezpečili jedlo sebe a svojim rodinám na pár mesiacov vopred. Tak vzniklo prvé spotrebiteľské [...]

Nobelove prekvapenia

18.10.2023

Svet sa nedávno dozvedel, že 77. ročnej profesorke Harvardskej univerzity Claudie Goldinovej je tento rok udelená Nobelova cena za ekonómiu. Toto nie je žiadne prekvapenie – je dosť známa medzi odborníkmi. Rešpektovaná vedkyňa je iba tretia v histórii žena, ktorá dostala podobne ocenenie. Jej hlavné diela („Understanding the Gender Gap: An Economic History of American [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Špióni

Kradnuté technológie, sabotáže aj plánované útoky. Európu zaplavujú čínski a ruskí špióni

25.04.2024 06:00

Špiónov, ktorí pracovali pre Čínu, zadržali v Británii aj v Nemecku. Ruských, ktorí pripravovali aj útoky, odhalila nemecká polícia.