Založ si blog

¡No pasarán! Neprejdú!

Tento slogan sa preslávil počas občianskej vojny v Španielsku v rokoch 1936-39. Vtedy sa tamojšie ľavica a republikáni postavili proti rebelom generála Franca a hrdo vyhlásili, že ich nevpustia do Madridu. Hoci títo nakoniec zvíťazili («Hemos pasado» – „A predsa sme prešli“ – posmešne odvetil potom generál), slogan sa na dlhý čas stal symbolom antifašistického hnutia. A to napriek tomu, že nebol uskutočnený.

V detstve sme s priateľmi o fašistoch vedeli iba to, že sú hadí a darebáci. Preto sme tak nazývali každého, kto sa nám nepáčil, hoci aj nemal s fašizmom nič spoločné. Niektorí domáci „obyčajní“ politici a ich spojenci mi pripomínajú vtedajších kamarátov. Nevedia (alebo nechcú vedieť), čo to je fašizmus a používajú toto slovo ako urážlivú prezývku. Bojujú proti tým, ktorí určite neprejdú – lebo neexistujú.

Vedci navrhli doslova stovky definícií fašizmu. Ich zhrnutie vyzerá takto: totalitná ideológia a prax na základe nacizmu – extrémneho nacionalizmu a rasizmu za predpokladu, že vlastný národ a rasa sú nadradené nad ostatnými. Ak nie sú tieto dva povinné atribúty – totalita a nacizmus – nie je oprávnené hovoriť o fašizme.

Nepočul som od nikoho na Slovensku, že Boh povýšil náš národ nad všetky iné a tieto vytvoril len na to, aby nám slúžili. Bolo smiešne čítať v niektorých médiách, že počas pandémie to fašisti bojovali proti lockdownom a obmedzeniam osobnej slobody: preboha, fašisti za slobodu!? To znie ako vegáni za rezne!

Nedávno generálny prokurátor odmietol návrh na zákaz politickej strany, ktorú niektorí považujú za fašistickú. Uviedol na to presvedčivý argument: táto strana nemá úmysel ani spôsobilosť aby ohrozila ústavný poriadok. ¡No pasarán! Neprejdú! Pretože nikam nejdú. A nejdú preto, že to nie sú žiadny fašisti.

Ale domáca politická myšlienka sa na tom nezastavila a zrodila sa ďalší divný koncept: je hanebné hlasovať spolu s imaginárnymi „fašistami“. To je nové slovo v politike: nevadí to, čo podporuješ alebo čomu odporuješ, ale vadí to, s kým hlasuješ rovnako.

V rámcoch tejto logiky, keby sa liberáli postavili k potratom, konzervatívci by museli hlasovať za neobmedzené aborty, len aby neboli so svojimi súpermi na jednej strane barikád. Znie to úplne hlúpo. Tak prečo sa to stále opakuje ako zaklínadlo, aby si nikto netrúfal v niečom súhlasiť s tými, ktorí, ako už sme zistili, vôbec nie sú fašisti?

Ak sa vaše záujmy v niečom zhodovali so zámermi oponentov, neznamená to, že ste sa stali priateľmi a rovnako zmýšľajúcimi ľuďmi. „Politika je umením možného“ – zaznamenal kedysi „železný kancelár“ Otto von Bismarck. Jeden z významov tohto zmysluplného vyhlásenia je v tom, že treba používať každú skutočnú príležitosť na dosiahnutie svojich cieľov. Vladimír Lenin raz povedal: dá sa hrať aj s diablom, ak si si istý, že vyhráš (mimochodom: podľa niektorých zdrojov naozaj raz hral šachy s mladým Adolfom Hitlerom vo viedenskej kaviarne v roku 1909).

Ešte jeden imaginárny nepriateľ, proti ktorému odvážne bojujú naši „obyčajní“, je mafia. Tak bezdôvodne nazývajú politických súperov, prirovnajúc ich k najhorším zločincom. Ale zase nechápu alebo ignorujú pôvodný význam tohto pojmu, spojeného s úplne konkrétnym javom.

Pravá mafia vznikla na Sicílii v strede 19 st.: potom sa rozšírila do Ameriky počas masovej emigrácii Talianov do Nového sveta. Pritom zachránila svoje základné črty: etnickú homogenitu, organizovanosť a koordináciu, hierarchiu a disciplínu, povinnosť riadiť sa vnútornými pravidlami a zásadami.

Neskoršie novinári nazvali mafiou aj iné etnické kriminálne skupiny, jej v niečom podobné. Takže sa začali používať pojmy: albánska, arménska alebo ruská mafia atď, hoci žiadna z nich nemá celú škálu vlastností, charakteristických pre ich „autentických“ sicílskych kolegov. Ale vo všetkých prípadoch sú to uzatvorene etnické skupiny, v ktorých sa nemôže zúčastniť ktokoľvek.

Mame niečo podobne na Slovensku? K akému spoločnému etniku patria tí, koho stále obviňujú z korupcie? Akými zásadami sa riadia? Ako plnia zákon omerty? Akú majú organizačnú štruktúru? Každému by malo byť jasné, že nič podobné mafie ani zďaleka nemáme a nemôžeme mať.

Tak načo „obyčajní“ používajú tieto neadekvátne výrazy? Lexika hollywoodskych filmov je pre nich asi zrozumiteľnejšia ako normálny jazyk. Myslia si že tak lepšie presvedčia voličov, že títo sú vo vážnom ohrození kvôli fašistom a mafii a existuje len jedna sila, schopná sa postaviť týmto monštrám. Samozrejme to sú naši „obyčajní“ spoluobčania.

Boj proti imaginárnym príšerám sa im darí lepšie ako proti reálnym ohrozeniam. Keď  vznikol skutočný problém – pandémia – zlyhali a urobili všetky chyby, ktoré si sa dalo premyslieť. Keď vypukol ozbrojený konflikt na Ukrajine, pokračovali v bezhlavých činoch.

Nemajú úspechy a preto len môžu aj ďalej strašiť ľudí fašistami a mafiou. Jeden krát sa takým smerom dostali do vlády a chcú to zopakovať. Dúfam, že tentoraz ich fiktívni oponenti už nezachránia.

Klaka na námestiach

10.02.2024

Nepríjemné (pretože sa to podobá na kloaku) slovo v názve ma pôvod od francúzskeho „claquer“ – tlieskať. Tak sa volali ľudí, najatý aby tlieskali alebo sa smiali v správnej chvíli počas divadelného predstavenia. Alebo naopak: pískali a dupali nohami, ak by niekto chcel, aby hra zlyhala. Klaka vznikla ešte v starovekom Grécku a Ríme. V Európe bola najrozvinutejšia [...]

Nadvláda spotreby

26.11.2023

V roku 1844 skupina tkáčov z anglického mesta Rochdale, nespokojná s cenami a kvalitou potravín v továrenskom obchode, vyzbierala posledné peniaze, najala si voz a kone a poslala zástupcov do dediny aby nakúpili všetko potrebné priamo od roľníkov. Efekt bol ohromujúci – lacno zabezpečili jedlo sebe a svojim rodinám na pár mesiacov vopred. Tak vzniklo prvé spotrebiteľské [...]

Nobelove prekvapenia

18.10.2023

Svet sa nedávno dozvedel, že 77. ročnej profesorke Harvardskej univerzity Claudie Goldinovej je tento rok udelená Nobelova cena za ekonómiu. Toto nie je žiadne prekvapenie – je dosť známa medzi odborníkmi. Rešpektovaná vedkyňa je iba tretia v histórii žena, ktorá dostala podobne ocenenie. Jej hlavné diela („Understanding the Gender Gap: An Economic History of American [...]

fajčenie, fajčiar, závislosť

Koniec s fajčením? Británia chce zakázať predaj cigariet

18.04.2024 08:00

Krajina rozhoduje o najprísnejšom protifajčiarskom zákone v Európe. Ak prejde, Briti, ktorí sa narodili po 1. januári 2009, si už tabakové výrobky v obchode nekúpia.

Explainer Middle East Armed Groups

Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale odložil ho. Už dvakrát. EÚ uvalí nové sankcie

18.04.2024 07:02, aktualizované: 07:37

Izrael sa zaviazal, že na iránsky útok odpovie. Jeho hlavný západný spojenec - USA - však s takýmto postupom nesúhlasí.

Tatranský národný park (TANAP)

Vysoké Tatry zavreli pre horolezcov. Tí nesúhlasia a chcú zmeniť návštevný poriadok

18.04.2024 07:00

Vo Vysokých Tatrách platí až do konca mája jarná uzávera pre horolezcov aj skialpinistov.

vojna na Ukrajiny, Černihiv

ONLINE: Rutte: Niektoré štáty sedia na hromadách Patriotov. Kúpme ich pre Ukrajinu

18.04.2024 06:00, aktualizované: 08:40

EÚ by mala Ukrajine urgentne poskytnúť protivzdušnú obranu a urýchliť a zintenzívniť vojenskú pomoc vrátane delostreleckých nábojov a rakiet.