Založ si blog

Niekoľko poznámok v súvislosti s teroristickým útokom v Rusku

Smrť mladej ženy, dcéry filozofa Alexandra Dugina, je skutočná tragédia. Súcitím s jej rodinou a dúfam, že tento teroristický akt bude objektívne vyšetrený.

Teraz je táto smutná udalosť nafúknutá natoľko, že sa o nej diskutuje v OSN. Ale nie som istý, že ten zločin má naozaj politickú podstatu.

Dugin nie je v Rusku vplyvná osoba. Dopyt po jeho pravoslávno-vlasteneckých a eurázijských nápadoch vrcholil pred 7-10 rokmi, ale tieto časy už minuli. Ani vtedy nemal široký okruh čitateľov.

Ako sám priznal, nikdy sa nestretol s Vladimírom Putinom. Nepočul som, že by ten niekedy čítal jeho knihy. Špekulácie o tom, že je to jeho „mozog“ a „nový Rasputin“, sú absolútne neopodstatnené a sú urážlivé pre ruského prezidenta.

Hoci sa hovorí, že Dugin má podporu z Kremľa, no keď ho so škandálom vyhodili z Moskovskej univerzity, nikto sa za neho nepostavil.

Čo sa týka nešťastnej obeti terorizmu, pôsobila nejaký čas v internet TV blízkom k pravoslávnej cirkvi. Potom sa stala blogerkou a prilákala niekoľko tisíc sledovateľov. Ten, ktorý ju pomenoval „hlavnou ruskou propagandistkou“, asi mal veľmi horlivú fantáziu.

Je ťažké si predstaviť dôvody, prečo by sa akíkoľvek tajné služby chceli takýchto ľudí zbaviť. Ale bez ohľadu na to, kto to urobil a prečo, zostáva to ohavný zločin.

Klaka na námestiach

10.02.2024

Nepríjemné (pretože sa to podobá na kloaku) slovo v názve ma pôvod od francúzskeho „claquer“ – tlieskať. Tak sa volali ľudí, najatý aby tlieskali alebo sa smiali v správnej chvíli počas divadelného predstavenia. Alebo naopak: pískali a dupali nohami, ak by niekto chcel, aby hra zlyhala. Klaka vznikla ešte v starovekom Grécku a Ríme. V Európe bola najrozvinutejšia [...]

Nadvláda spotreby

26.11.2023

V roku 1844 skupina tkáčov z anglického mesta Rochdale, nespokojná s cenami a kvalitou potravín v továrenskom obchode, vyzbierala posledné peniaze, najala si voz a kone a poslala zástupcov do dediny aby nakúpili všetko potrebné priamo od roľníkov. Efekt bol ohromujúci – lacno zabezpečili jedlo sebe a svojim rodinám na pár mesiacov vopred. Tak vzniklo prvé spotrebiteľské [...]

Nobelove prekvapenia

18.10.2023

Svet sa nedávno dozvedel, že 77. ročnej profesorke Harvardskej univerzity Claudie Goldinovej je tento rok udelená Nobelova cena za ekonómiu. Toto nie je žiadne prekvapenie – je dosť známa medzi odborníkmi. Rešpektovaná vedkyňa je iba tretia v histórii žena, ktorá dostala podobne ocenenie. Jej hlavné diela („Understanding the Gender Gap: An Economic History of American [...]

Vuong Dinh Hue

Komunista dobrovoľne odstúpil z postu šéfa parlamentu. Hue „porušil stanovy strany“

26.04.2024 15:02

Vuong Dinh Hue je ďalším popredným vietnamským činiteľom, ktorý prišiel o funkciu v rámci prebiehajúcej protikorupčnej kampane.

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

PS organizuje ďalší protest, vláda podľa hnutia valcuje Slovensko po vzore autokratov

26.04.2024 13:30

Hlavnou témou protestu je boj proti ovládnutiu RTVS.