Založ si blog

Úradníci diskriminujú detí, študujúce ruštinu

Každoročne sa na Slovensku konajú olympiády v predmetoch školského vzdelávacieho programu. Ich víťazom – žiakom, ukázavším najlepšie vedomosti, a ich pripravivším učiteľom – orgány udeľujú prestížne vyznamenania.

Ale tento rok bude víťazov menej. Organizátor súťaží, Národný inštitút vzdelávania a mládeže, nedávno zverejnil „Oznámenie o neorganizovaní Olympiády v ruskom jazyku v školskom roku 2022/2023“. Tam informuje: na základe rozhodnutia Ministerstva vedy, výskumu a športu SR, sa olympiáda v ruskom jazyku v školskom roku 2022/2023 nebude konať. Žiadne odôvodnenie nie je uvedené.

Mraky nad štúdiom ruštiny začali hustnúť už v minulom roku, keď úradníci zakázali verejné odovzdávanie ocenení víťazom predchádzajúcej olympiády v tomto predmete. Vtedy vysvetlili svoj prístup: že v terajšej „geopolitickej situácii“ a „vzhľadom na postoj Vlády a Ministerstva školstva SR“ bolo rozhodnuté upustiť od osobného odovzdávania ocenení za znalosť ruského jazyka – aby „predísť prípadnej konfrontácii… a chrániť súťažiacich“.

Preboha, ale tu ide o slovenských žiakov, spĺňajúcich štátny vzdelávací program. Ako sú spojení s geopolitikou? S kým by sa mohli konfrontovať? Od koho ich chránia? Od Ukrajincov? Úradníci tých asi považujú za divochov, ktorí nedokážu rozoznať slovenské deti od agresorov. Podľa mňa je to pre nich oveľa väčšia urážka, než verejné ocenenie úspechov vo výučbe ruštiny.

Zámery úradníkov môžu byť akékoľvek, no výsledok nie je pekný. Žiaci, ich rodičia a učitelia sú sklamaný a demotivovaný. Načo sa snažili, keď sú ich výsledky skryté, akoby urobili niečo zlé a hanebné? A teraz ani nedostanú možnosť aby súťažili a porovnali svoje poznatky…

Na Slovensku je stovky učiteľov ruštiny a tisícky študujúcich detí a dospelých. Záujem o ovládanie tohto jazyka z roka na rok rastie a vyjadrujú to nielen samotní žiaci, ale aj ich rodičia – a to už nie je úplne malá časť obyvateľstva. Možno si naši úradníci myslia, že svojím konaním prejavujú solidaritu s Ukrajinou, no v skutočnosti diskriminujú svojich spoluobčanov.

Čo teraz môžeme očakávať: zakáže sa ruština v školách? Budú diela Alexandra Puškina a Leva Tolstého odstránené zo vzdelávacieho programu? Bohužiaľ, nevyzerá to úplne neuveriteľne. Angažovaný postoj našej vlády inšpiruje úradníkov, aby hľadali politický podtext tam, kde žiadny nie je a ani by nemal byť. Aj keď chceme podporovať Ukrajinu, nie je rozumné to robiť, diskriminujúc ruskú kultúru, jazyk ako aj tých Slovákov, ktorí ho študujú a prednášajú.

Klaka na námestiach

10.02.2024

Nepríjemné (pretože sa to podobá na kloaku) slovo v názve ma pôvod od francúzskeho „claquer“ – tlieskať. Tak sa volali ľudí, najatý aby tlieskali alebo sa smiali v správnej chvíli počas divadelného predstavenia. Alebo naopak: pískali a dupali nohami, ak by niekto chcel, aby hra zlyhala. Klaka vznikla ešte v starovekom Grécku a Ríme. V Európe bola najrozvinutejšia [...]

Nadvláda spotreby

26.11.2023

V roku 1844 skupina tkáčov z anglického mesta Rochdale, nespokojná s cenami a kvalitou potravín v továrenskom obchode, vyzbierala posledné peniaze, najala si voz a kone a poslala zástupcov do dediny aby nakúpili všetko potrebné priamo od roľníkov. Efekt bol ohromujúci – lacno zabezpečili jedlo sebe a svojim rodinám na pár mesiacov vopred. Tak vzniklo prvé spotrebiteľské [...]

Nobelove prekvapenia

18.10.2023

Svet sa nedávno dozvedel, že 77. ročnej profesorke Harvardskej univerzity Claudie Goldinovej je tento rok udelená Nobelova cena za ekonómiu. Toto nie je žiadne prekvapenie – je dosť známa medzi odborníkmi. Rešpektovaná vedkyňa je iba tretia v histórii žena, ktorá dostala podobne ocenenie. Jej hlavné diela („Understanding the Gender Gap: An Economic History of American [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.