Založ si blog

Čo sa stalo v Poľsku?

Včera Poľský parlament vyhlásil výnimočný stav pri hranici s Bieloruskom. Čo sa stalo? Vzniklo tam nejaké strašne ohrozenie?

Nie úplne. Len pár desiatok afrických a ázijských migrantov odtiaľ nelegálne preniklo na poľské územie. Pripomeňme si, ako len pred niekoľkými rokmi státisíce tzv. utečencov do slova liezli cez všetky diery do krajín EÚ. Nikto nevyhlásil žiadny neobyčajný stav – naopak, vlády a aspoň časť verejnosti ich zdravili ako vítaných hostí.

Krajiny EÚ a mimovládne organizácie zostavili celú flotilu lodí, ktoré zachytávajú migrantov z morí, kde títo na nich čakajú ako na autobusovej stanici, a privážajú ich do európskych prístavov. Neviem prečo sa tomu hovorí „záchrana“.

Každý, kto mal na to námietku, bol hneď odsúdený ako zločinec, sociopat a rasista. A to nielen obrazne – v Taliansku trestne stíhajú bývalého ministra vnútra, ktorý nedovoľoval takým lodiam, aby privážali „utečencov“ do jeho krajiny.

Keď Maďarsko odmietlo prijať migrantov a postavilo plot na hranici so Srbskom, aby tí nemohli nelegálne vstúpiť, bolo napadnuté krutou kritikou za porušenie spoločných európskych hodnôt a solidarity.

Dnes Poľsko a Litva urgentne stavajú podobné ploty na hranici s Bieloruskom, no ich nikto nielen neodsudzuje, ale naopak podporujú a poskytujú pomoc. Avšak, to čo sa tam deje neobstojí v žiadnom porovnaní s rozsahom migračnej vlny, ktorú zažili iné krajiny EÚ – doteraz cez túto hranicu prišlo menej „utečencov“, než donáša iba jedna „záchranná“ loď od afrického brehu.

EU zmenilo postoj k migrantom? Uznala správnosť maďarskej politiky voči nim? Asi nie. Odpoveď je v tom, odkiaľ títo prišli.

Bieloruského lídra Alexandra Lukašenka podozrievajú, že naschvál zháňa utečencov do susedných krajín aby ich destabilizovali. Ak je to pravda, nedá sa povedať, že by sa mu to podarilo – nazbieral ich len niekoľko desiatok. Nebude to stačiť ani na destabilizáciu jednej dediny. Napriek tomu, Poliaci to vykresľujú ako drámu a právu humanitárnu katastrofu.

V Poľsku sa teda nič vážne nestalo – okrem obyčajného pokrytectva a použitia dvojitého štandardu. Ako sa hovorí, čo je dovolené Jupiterovi, nie je dovolené býkovi.

Našim váženým susedom by som poradil, aby urobili opak: pozvali čo najviac migrantov. Ak Lukašenko skutočne platí týmto cestovné a ďalšie náklady, kvôli tomu mu rýchlo dôjdu peniaze…

Klaka na námestiach

10.02.2024

Nepríjemné (pretože sa to podobá na kloaku) slovo v názve ma pôvod od francúzskeho „claquer“ – tlieskať. Tak sa volali ľudí, najatý aby tlieskali alebo sa smiali v správnej chvíli počas divadelného predstavenia. Alebo naopak: pískali a dupali nohami, ak by niekto chcel, aby hra zlyhala. Klaka vznikla ešte v starovekom Grécku a Ríme. V Európe bola najrozvinutejšia [...]

Nadvláda spotreby

26.11.2023

V roku 1844 skupina tkáčov z anglického mesta Rochdale, nespokojná s cenami a kvalitou potravín v továrenskom obchode, vyzbierala posledné peniaze, najala si voz a kone a poslala zástupcov do dediny aby nakúpili všetko potrebné priamo od roľníkov. Efekt bol ohromujúci – lacno zabezpečili jedlo sebe a svojim rodinám na pár mesiacov vopred. Tak vzniklo prvé spotrebiteľské [...]

Nobelove prekvapenia

18.10.2023

Svet sa nedávno dozvedel, že 77. ročnej profesorke Harvardskej univerzity Claudie Goldinovej je tento rok udelená Nobelova cena za ekonómiu. Toto nie je žiadne prekvapenie – je dosť známa medzi odborníkmi. Rešpektovaná vedkyňa je iba tretia v histórii žena, ktorá dostala podobne ocenenie. Jej hlavné diela („Understanding the Gender Gap: An Economic History of American [...]

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.