Založ si blog

Po Trumpovi, Facebook zablokoval aj Jána Čarnogurského

Dnes sme sa dozvedali, že Facebook zablokoval účet popredného slovenského politika a advokáta Jána Čarnogurského. Dôvod je veľmi zvláštny: vedenie sociálnej siete má podozrenie, že ten tam nepíše sám, ale robí to za neho niekto iný.

Každý, kto niekedy čítal emocionálne a zmysluplné texty Čarnogurského, označí tento predpoklad za absurdný. Bohužiaľ, ale absurdnosť obvinenia nie vždy zaručuje rýchle obnovenie spravodlivosti. V tejto súvislosti som si spomenul na historickú epizódu, ktorá sa stala v ZSSR pred mnohými desaťročiami.

Ivan Petrov (jeho skutočné meno tu neuvádzam) bol „starý boľševik“. Tak sa volali tí, ktorí sa k tejto strane pridali ešte pred rokom 1917., kým bola nelegálnou. Takíto ľudia boli rešpektovaní a mali privilégiá. Pravdepodobne mu niekto závidel a napísal udanie: že Ivan Petrov nie je Ivan Petrov, ale je agent imperializmu, ktorý zavraždil pravého Petrova a žije pod jeho menom, využívajúc osobnú podobnosť.

Hoci nešťastný Petrov mal rodinu a dosť priateľov, a nebolo by problémom, aby ho identifikovali, v období slatinských represií tohto absurdného udania stačilo, aby strávil mnoho rokov v severných táboroch. Bol rehabilitovaný len v roku 1956.

Na základe tohto prípadu vedenie Facebooku by takto mohlo zdôvodniť svoje bizarné rozhodnutie: ruská rozviedka ukradla Čarnogurského a nahradila ho svojím agentom, ktorý mu je veľmi podobný. To ten teraz píše príspevky na sociálnej sieti v mene originálu. Samozrejme, príbuzní si nič nevšimli, je to viditeľné iba z Kalifornie, kde je sídlo Facebooku…

Vážne povedané, je veľmi smutné, že „slobodný svet“ a „nezávislé médiá“ predvádzajú príklady priamej cenzúry, odmietnutia pre nich nepríjemných názorov a používajú aj iné úplne totalitné metódy. Ján Čarnogurský bude aspoň v dobrej kampani – bývalý americký prezident Donald Trump je tiež stále zablokovaný kvôli svojim postojom (pritom, že lídri Talibanu tam majú zelenú). Vzniká nový jav: Facebook disidenti – čo za chvíľu bude čestný titul.

Klaka na námestiach

10.02.2024

Nepríjemné (pretože sa to podobá na kloaku) slovo v názve ma pôvod od francúzskeho „claquer“ – tlieskať. Tak sa volali ľudí, najatý aby tlieskali alebo sa smiali v správnej chvíli počas divadelného predstavenia. Alebo naopak: pískali a dupali nohami, ak by niekto chcel, aby hra zlyhala. Klaka vznikla ešte v starovekom Grécku a Ríme. V Európe bola najrozvinutejšia [...]

Nadvláda spotreby

26.11.2023

V roku 1844 skupina tkáčov z anglického mesta Rochdale, nespokojná s cenami a kvalitou potravín v továrenskom obchode, vyzbierala posledné peniaze, najala si voz a kone a poslala zástupcov do dediny aby nakúpili všetko potrebné priamo od roľníkov. Efekt bol ohromujúci – lacno zabezpečili jedlo sebe a svojim rodinám na pár mesiacov vopred. Tak vzniklo prvé spotrebiteľské [...]

Nobelove prekvapenia

18.10.2023

Svet sa nedávno dozvedel, že 77. ročnej profesorke Harvardskej univerzity Claudie Goldinovej je tento rok udelená Nobelova cena za ekonómiu. Toto nie je žiadne prekvapenie – je dosť známa medzi odborníkmi. Rešpektovaná vedkyňa je iba tretia v histórii žena, ktorá dostala podobne ocenenie. Jej hlavné diela („Understanding the Gender Gap: An Economic History of American [...]

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.