Založ si blog

Winter Is Coming, alebo Koniec gretinizmu

Počas posledných pár týždňov zároveň niekoľko odborníkov – klimatológov prednieslo senzačné vyhlásenia. Najskôr ruskí experti uviedli, že si všimli jasné známky prístupu ďalšej malej doby ľadovej (https://ria.ru/20210223/period-1598690538.html).

Potom to nemeckí vedci zdôvodnili: zaznamenali rekordné spomalenie Golfského prúdu, ktoré je typické pre doby s veľmi nízkymi teplotami na severnej pologuli (https://www.pik-potsdam.de/de/aktuelles/nachrichten/golfstrom-system-schwaecher-als-je-zuvor-im-vergangenen-jahrtausend). Keď sa ten trend predĺži, Európu a USA čaká výrazne ochladenie podnebia.

„Ups! – asi by si povedala Gréta Tunbergová, keby uvidela tieto upozornenia, – treba si urgentne premyslieť, ako by v čas prejsť od boja proti otepleniu na bitku proti ochladeniu!“. Pomôžem obľúbenkyni novinárov a tínedžerov hľadať nový smer sebapropagácie.

Pred rokom a pol som napísal: „V klimatickej histórii Zeme sú oteplenia relatívne krátke. Pomer medzi glaciáciami a interglaciálmi je asi 8:2 – typickým stavom je zaľadnenie. Teraz sme na konci medziľadovej doby, ktorá trvá už posledných 12 tis. rokov. Keď sa skončí, ľadovce zase pokryjú… polovicu Európy a Severnej Ameriky. Vtedy nám potomkovia budú závidieť, že sa nám podarilo žiť v takomto šťastnom a priaznivom období, akým bolo globálne oteplenie… Zima sa blíži! Winter Is Coming!“ (https://program2.blog.pravda.sk/2019/08/06/zima-sa-blizi/).

Určite to Gréta nečítala. Žiaľ, už by mala možnosť sa nachystať na radikálnu zmenu smerovania. Veď bude nútená vyhlasovať všetko naopak, v porovnaní s tým, čo doteraz vyžadovala. Napríklad, presviedčať vlády a priemyselníkov, aby čo najviac zvyšovali emisie CO do atmosféry, čo by pomohlo (v dôsledku skleníkového efektu) spomaliť ochladzovanie.

Aby ľudstvo pribrzdilo nárast ľadovcov, bude nutné ich posypať niečím čiernym, inak povedané – znečistiť. Potrebujeme oveľa viac energie pre vykurovanie bydlísk a pracovísk, preto by mala Gréta požiadať, aby bola zvýšená produkcia uhlia a vrátené do prevádzky elektrárne, ktoré na ňom pracujú ale boli zatvorene „zelenými“.

Mohla by tiež inzerovať veľké a výkonné benzínové a naftové auta, ktorí maximálne znečisťujú vzduch, zbavené sa od filtrov a systémov znižovania výfukov. A zároveň tlačiť na výrobcov, aby hneď zastavili výrobu elektrických vozidiel atď…

Samozrejme, nič podobné ani táto slečna, ani „zelene lobby“, ktoré  ju využíva, neurobia. Environmentálny propagačný stroj, ktorý ich živí, nabral na obrátkach a je jednoducho nemožné ho za pár dní zastaviť a otočiť. Aj žiadne vlády si nemôžu dovoliť, aby vyzerali ako úplní idioti, meniaci rozhodnutia každý deň (poznám iba jednu, ktorej sa to asi páči). Preto, čo by naozaj sa nedialo s podnebím, pokračujú v boji proti jeho oteplenia… ktoré sa už skončilo samo o sebe.

Realisticky zmýšľajúci vedci, ktorí nepodľahli tlaku „zelených“, už dlho poukazujú na to, že zmeny podnebia nastávajú v dôsledku pôsobenia mocných kozmických síl, neporovnateľných so slabými vplyvmi ľudstva. Tieto procesy sú cyklické a relatívne pravidelne sa opakujú – stručnosť našej existencie nám však nedáva príležitosť priamo ich pozorovať v plnom rozsahu.

Takže Gréta stihne dospieť a zostarnúť bez toho, aby bola nútená uznať, že nemala pravdu. Aj všetci jej inšpirátori a nasledovníci kľudne povedú svoju dezinformačnú činnosť. Bojím sa, že za ich akompanementu aj svetové vlády sa zobudia len vtedy, keď už nebude čas na to, aby niečo vážne zmenili. Ak zimné teploty u nás klesnú do typických pre nejaký Jakutsk mínus 50., už to bude nie o novej stratégii, ale len o záchrane životov.

Hoci „gretinizmus“, ako sa ekoskeptici nazývajú hystericky prístup k ochrane prírody (znie podobne ako „kretinizmus“, no je to iba náhoda) ešte bude žiť ďalej, jeho koniec už je viditeľný. Daj Boh, aby ľudstvo to pochopilo čo najskôr!

Klaka na námestiach

10.02.2024

Nepríjemné (pretože sa to podobá na kloaku) slovo v názve ma pôvod od francúzskeho „claquer“ – tlieskať. Tak sa volali ľudí, najatý aby tlieskali alebo sa smiali v správnej chvíli počas divadelného predstavenia. Alebo naopak: pískali a dupali nohami, ak by niekto chcel, aby hra zlyhala. Klaka vznikla ešte v starovekom Grécku a Ríme. V Európe bola najrozvinutejšia [...]

Nadvláda spotreby

26.11.2023

V roku 1844 skupina tkáčov z anglického mesta Rochdale, nespokojná s cenami a kvalitou potravín v továrenskom obchode, vyzbierala posledné peniaze, najala si voz a kone a poslala zástupcov do dediny aby nakúpili všetko potrebné priamo od roľníkov. Efekt bol ohromujúci – lacno zabezpečili jedlo sebe a svojim rodinám na pár mesiacov vopred. Tak vzniklo prvé spotrebiteľské [...]

Nobelove prekvapenia

18.10.2023

Svet sa nedávno dozvedel, že 77. ročnej profesorke Harvardskej univerzity Claudie Goldinovej je tento rok udelená Nobelova cena za ekonómiu. Toto nie je žiadne prekvapenie – je dosť známa medzi odborníkmi. Rešpektovaná vedkyňa je iba tretia v histórii žena, ktorá dostala podobne ocenenie. Jej hlavné diela („Understanding the Gender Gap: An Economic History of American [...]

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.

OSN / Organizácia spojených národov /

USA vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Agresívna politika, zúri Abbás

19.04.2024 10:38

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za "agresiu", ktorá tlačí Blízky východ k "priepasti".

Spišský hrad

Oprava Spišského hradu sa tak skoro nezačne. Šimkovičová nariadila zopakovať súťaž

19.04.2024 10:30

Úspešný uchádzač vraj neposkytol v zákonnej lehote riadnu súčinnosť a požadované dokumenty.

strategický bombardér Tu-22M3m pád ruského lietadla, vojna na Ukrajine

VIDEO: Zostrelili sme Rusom strategický nadzvukový bombardér, hlási Ukrajina. Moskva priznala stratu

19.04.2024 10:20

Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) bol bombardér zostrelený v oblasti 300 kilometrov od Ukrajiny.