Založ si blog

Chýba nám „ochrana pred idiotom“

V technických zaradeniach často stretneme elementy, ochraňujúce pred hrubými omylmi používateľov. V angličtine sa volajú „idiot proof“ – ochrana pred idiotom.

Niečo podobné je aj v spoločnosti. Ak ktorákoľvek inštitúcia ohrozí zvyšok systému, táto má spôsoby, aby zastavila takéto správanie.

Dnes je jasné, že nášmu politickému systému chýba ochrana pred idiotom. Nie je legislatíva na skrotenie neadekvátnej vlády a parlamentnej väčšiny.

Inde takúto úlohu spĺňajú politické strany. Keď akákoľvek z nich pocíti, že vlastní reprezentanti zhoršujú jej šance na ďalších voľbách, hneď sa ich sama zbaví, aby zachránila perspektívy pre ostatných členov.

Naše vládnuce strany nemajú nezávislú členskú základňu. Ich vodcovia si sami vybrali tých, koho vymenovali za poslancov a ministrov. Títo nie sú schopní sa vzbúriť, pretože bez svojich lídrov nie sú pre nikoho zaujímaví.

Katastrofálny pokles popularity, odhalený sociológmi, berú vládny politici nie tak, že je čas odísť, no naopak – že sa musia udržať pri moci čo najdlhšie, pretože nikdy v budúcnosti už zjavne nedostanú takú šancu.

V niektorých krajinách má hlava štátu právomoc v určitých podmienkach odvolať vládu alebo (a) rozpustiť parlament. Náš(a) prezident(ka) to takto urobiť nemôže. Mechanizmus referenda je pomalý a ťažko realizovateľný.

Takže sme pred idiotom bezbranní. Terajší kabinet môže ničiť krajinu aj naďalej.

Odtiaľ vyplýva úloha pre budúcnosť – aby sme nastavili „idiot proof“ v ústave SR. Inak vždy budeme mať k dispozície iba jej Čl.32: „Občania majú právo postaviť sa na odpor proti každému, kto by odstraňoval demokratický poriadok základných ľudských práv a slobôd uvedených v tejto ústave, ak činnosť ústavných orgánov a účinné použitie zákonných prostriedkov sú znemožnené“. Ale toto je naozaj okrajový prípad.

Klaka na námestiach

10.02.2024

Nepríjemné (pretože sa to podobá na kloaku) slovo v názve ma pôvod od francúzskeho „claquer“ – tlieskať. Tak sa volali ľudí, najatý aby tlieskali alebo sa smiali v správnej chvíli počas divadelného predstavenia. Alebo naopak: pískali a dupali nohami, ak by niekto chcel, aby hra zlyhala. Klaka vznikla ešte v starovekom Grécku a Ríme. V Európe bola najrozvinutejšia [...]

Nadvláda spotreby

26.11.2023

V roku 1844 skupina tkáčov z anglického mesta Rochdale, nespokojná s cenami a kvalitou potravín v továrenskom obchode, vyzbierala posledné peniaze, najala si voz a kone a poslala zástupcov do dediny aby nakúpili všetko potrebné priamo od roľníkov. Efekt bol ohromujúci – lacno zabezpečili jedlo sebe a svojim rodinám na pár mesiacov vopred. Tak vzniklo prvé spotrebiteľské [...]

Nobelove prekvapenia

18.10.2023

Svet sa nedávno dozvedel, že 77. ročnej profesorke Harvardskej univerzity Claudie Goldinovej je tento rok udelená Nobelova cena za ekonómiu. Toto nie je žiadne prekvapenie – je dosť známa medzi odborníkmi. Rešpektovaná vedkyňa je iba tretia v histórii žena, ktorá dostala podobne ocenenie. Jej hlavné diela („Understanding the Gender Gap: An Economic History of American [...]

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Zvrat v prípade Černáka. V miestnosti bol len pár minút, rozhodovať o jeho prepustení sa dnes nebude

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:06

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.