Založ si blog

Pandémia vládnej demencie

Keď niekto stále opakuje to isté a čaká na iné výsledky – to je typický symptóm šialenstva. Údajne niečo podobne povedal Albert Einstein. Ak mal pravdu, svet je ohrozený pandémiou vládnej demencie.

Všade vidíme, ako vlády rôznych krajín opätujú reštriktívne opatrenia, očakávajúc, že to tak zvládnu s COVID-19. Ešte nikomu sa to nepodarilo. No znova a znova zavádzajú karantény, lockdowny a iné obmedzenia.

Ale môžete sa opýtať – čo Čína? Čínska karanténa – to je keď sú vaše dvere zabednené zvonku a strelci na vás čakajú na ulici. A pri tom výsledok nie je jasný – nie je náhoda, že Čína nezverejňuje údaje o úmrtnosti.

Vlády odmietajú skúsenosti Švédska, Bieloruska a iných krajín, ktoré úplne alebo čiastočne ignorujú pandémiu a zachraňujú normálny verejný a osobný život svojich občanov. Dnes je Slovensko so svojimi zákazmi vychádzania, rúškami a nekonečnými testovaniami na čele smutného poradia krajín s najvyššou mierou úmrtnosti. Zatiaľ čo Švédsku, kde sa nič podobne nedeje, patrí skromné miesto na konci záznamu.

Asi aj opica by už pochopila, že keď reštrikcie nikde nefungujú, nie je žiadny dôvod, aby sa to reprodukovalo. Ale nie, pokračujeme v nezmyslených zákrokoch…

Vo viacerých krajinách stratili miliardy na vývoj a výrobu vakcín, určených na to, aby zastavili šírenie koronavírusu. EU už diskutovala o nejakých očkovacích preukazoch, s ktorými zmôžeme voľne cestovať po celom svete. Ale… WHO nedávno upozornila, že očkovaní ľudia prenášajú nákazu rovnako ako neočkovaní… Ups! Už sme docestovali! Aj vakcinovaní občania by mali dodržiavať zákaz vychádzania, nosiť rúška atď.??  Tak načo je dobré to očkovanie?

To ešte nie je všetko. Skoro denne počúvame o nových mutáciách vírusu, proti ktorým existujúce vakcíny nie sú účinné. Čo robia EU a vlády? Vyzývajú ich výrobcov, aby rýchlo vyvíjali ďalšie vakcíny, pričom pokračujú aj v očkovaní občanov „starými“, vedome neplnohodnotnými (https://www.economist.com/leaders/2021/02/13/how-well-will-vaccines-work).

Inak povedané, vlády zase opakujú neužitočný zákrok. Tak vírus nikdy nedostihnú – iba ešte viac obohatia farmaceutické korporácie.

V základe podivného správania svetových vlád je pochybný koncept boja proti vírusu – snažia sa, aby zostavili, alebo aspoň obmedzili jeho šírenie. No ten sa množí podľa vlastných pravidiel, ktoré vedci ešte dobre nespoznali. Jeho vlny stúpajú a klesajú bez ohľadu na vládne rozhodnutia a vyhlášky hygienikov. Už je čas na to, aby orgány pochopili, že musia hľadať inú stratégiu.

Treba bojovať nie proti šíreniu nákazy, ale proti jej dôsledkom – proti chorobe, ktorú spôsobuje. Keby sme mali dostupné a účinné protikoronové lieky, schopné minimalizovať počet komplikácií a závažných prípadov, nevadilo by nám, nakoľko vírus je rozšírený (ako to je ohľadom chrípky).

Medicína vždy mala ako prioritu pomoc chorým. Prečo je to teraz inak? Verejné zdravotníctvo sa venuje zdravým (tzv. pozitívnym a negatívnym), alebo tím, kto už v ťažkom stave skončil v nemocnici. Ľudia, reálne chorí na COVID (tzv. aktívne prípady), nemajú žiadnu šancu, aby sa stretli s doktorom, kým sa nedostanú až k pokraju smrti. Keby ich liečili v čas u nich doma, asi by nemocnice neboli preťažení.

Alternatíva je absolútne jasná: potrebujeme aby sa farmakológovia sústredili na vývoj účinných liekov, a zdravotníci – na pomoc chorým v domácich podmienkach. Ale… kto rozhodne urobiť takéto zásadné zmeny, keď vlády sú úplne skoncentrované na papagájovaní nezmyselných obmedzení?

„Koho chce Jupiter zničiť, toho zbaví rozumu“ („Quos Iupiter perdere vult, dementat“). Ak sa Boh na človeka hnevá, najprv mu vezme zdravý rozum a dá nesprávny smer jeho myšlienkam, aby si neuvedomoval svoje chyby –  takto vysvetlil túto vetu Lycurgus (390 – 324 pred n. L.). Toto je presný klinický popis vládnej demencie, rozšírenej ako pandémia do mnohých krajín sveta. Spolu c COVIDom sú veľmi nebezpečné pre ľudstvo.

Klaka na námestiach

10.02.2024

Nepríjemné (pretože sa to podobá na kloaku) slovo v názve ma pôvod od francúzskeho „claquer“ – tlieskať. Tak sa volali ľudí, najatý aby tlieskali alebo sa smiali v správnej chvíli počas divadelného predstavenia. Alebo naopak: pískali a dupali nohami, ak by niekto chcel, aby hra zlyhala. Klaka vznikla ešte v starovekom Grécku a Ríme. V Európe bola najrozvinutejšia [...]

Nadvláda spotreby

26.11.2023

V roku 1844 skupina tkáčov z anglického mesta Rochdale, nespokojná s cenami a kvalitou potravín v továrenskom obchode, vyzbierala posledné peniaze, najala si voz a kone a poslala zástupcov do dediny aby nakúpili všetko potrebné priamo od roľníkov. Efekt bol ohromujúci – lacno zabezpečili jedlo sebe a svojim rodinám na pár mesiacov vopred. Tak vzniklo prvé spotrebiteľské [...]

Nobelove prekvapenia

18.10.2023

Svet sa nedávno dozvedel, že 77. ročnej profesorke Harvardskej univerzity Claudie Goldinovej je tento rok udelená Nobelova cena za ekonómiu. Toto nie je žiadne prekvapenie – je dosť známa medzi odborníkmi. Rešpektovaná vedkyňa je iba tretia v histórii žena, ktorá dostala podobne ocenenie. Jej hlavné diela („Understanding the Gender Gap: An Economic History of American [...]

Mikuláš Černák, súd

Druhý pokus: Černák sa znova postaví pred súd a chce prehovoriť. Čo na to psychiater?

02.05.2024 07:15

Odporúčanie na prepustenie dostal od šéfa leopoldovskej väznice a priaznivé mal aj psychologické posudky. Prokurátor priznal, že muselo dôjsť k silnej resocializácii.

vojna na Ukrajine, Kyjev

ONLINE: Bomby padajú na Odesu, Zelenskyj čistil tajnú službu

02.05.2024 06:10

Odesa je častým terčom ruských útokov, tentoraz raketa zasiahla centrum veľkej kuriérskej spoločnosti. Zelenskyj odvolával v tajnej službe.

NATO, Ukrajina

Varovaní pred vojnou s Ruskom pribúda. Myslí si Moskva, že sa jej Západ bojí?

02.05.2024 06:00

Ak bude Rusko na Ukrajine úspešné, nielenže bude mať skúsenejšiu a bojmi preverenú armádu, ale bude aj povzbudené pokračovať v agresii proti susedom.

Sheffield

Britská polícia zadržala tínedžera, ktorý útočil v škole v Sheffielde

01.05.2024 21:49

Polícia uviedla, že chlapec útočil ostrým predmetom - predpokladá sa, že šlo o sklenený črep.