Založ si blog

Ako zvládame vládnu krízu

Vládnou krízou sa nazýva zmena kabinetu ministrov, spôsobená akútnym politickým rozdelením. Obyčajne vzniká, ak ten stratí podporu parlamentnej väčšiny.

Terajšia slovenská vláda takú podporu udržuje. Avšak máme pocit politickej krízy. Pani prezidentka ju konzultuje s ministrami, v médiách sa už diskutujú scenáre jej prekonania. Jej dôvod je neštandardný, okolnosti, za ktorých sa táto kríza vyvinula, sú nezvyčajné, preto môže vyžadovať aj mimoriadny prístup, aby bola vyriešená.

Podstatou krízy je rýchla zmena preferencií občanov na pozadí epidémie COVID-19. Novšie prieskumy verejnej mienky ukazujú: keby voľby boli zajtra, ich výsledky by sa silno líšili od tých, ktoré sme dostali začiatkom roku 2020.

Samozrejme, v reálnych voľbách sa ľudia správajú inak, ako odpovedajúc na otázky sociológov. Je však jasné, že terajšia stranícka zostava parlamentu už nezodpovedá očakávaniam obyvateľov. Budúcnosť aspoň dvoch z členov vládnej koalície je ohrozená – podľa dnešnej nálady voličov riskujú, že vôbec nebudú v ďalšom parlamente. A strana, do ktorej patri pán premiér, môže stratiť veľa mandátov.

Situáciu zhoršuje agresívne a extravagantné správanie pána predsedu a ešte niektorých členov jeho kabinetu. To spôsobuje u viacerých spoluobčanov pocit nekontrolovateľnosti vlády a obavy o budúcnosť krajiny.

Problém je aj to, že novovzniknutá strana, ktorá je dnes lídrom verejnej mienky, oficiálne je mimo NR SR a preto je v porovnaní s parlamentnými stranami v nevýhode. Druhá strana podľa jej popularity znateľne zvýšila svoj elektorát, čo však ani nemôže ovplyvniť jej váhu vo vláde.

Takže reálne krajinu riadia nie tí istí ľudia, ktorým momentálne dôveruje väčšina občanov. Trend zmien v bilancii politických síl tiež nie je v prospech vládnej koalície. To vytvára nespokojnosť a napätie v spoločnosti a znehodnocuje dokonca aj rozumné vládne rozhodnutia

Radikálnym východiskom by boli predčasné voľby. Ich možnosť však je obmedzená pandémiou. Nemá zmysel ani skúmať, čo je nutné, aby sa uskutočnili. Je absolútne nezodpovedné v dnešných podmienkach zhromažďovať občanov do hlasovacích miestností, kde je vysoká pravdepodobnosť nákazy. Bolo by to ešte horšie ako tzv. „celoplošné testovanie“.

Pandémia môže nadlho „zamraziť“ politickú situáciu – preto vyhovuje terajšej vládnej koalície. Určite sa budú snažiť aby čo najdlhšie udržali opatrenia a núdzový stav a budú zbytočne strašiť obyvateľstvo.

Z rovnakého dôvodu je ťažké si predstaviť vytvorenie nejakej „technickej“ alebo „odborníckej“ vlády – zloženej nie z politikov, ale z expertov. Podobné, zvyčajne dočasné formy vlády, si vyžadujú konsenzus hlavných politických síl. Nemyslím si, že sa to dá zabezpečiť v terajšej NR.

Takže najlepšie, čo môžeme očakávať je rekonštrukcia existujúcej vlády. Niektorí členovia vládnej koalície už pochopili, že premiér ich kompromituje a znižuje ich šance v budúcich voľbách a preto sú ochotní ho vymieniť.

Aby sa kabinet zachránil, jeho predseda by mal dobrovoľne rezignovať – napríklad kvôli zdravotnému stavu. Avšak bude to ťažké vybaviť, kým to neodsúhlasí vlastná strana premiéra a jej poslanecky klub.

Doteraz udržujú voči nemu okázalú lojalitu, ale už potichu hľadajú kandidátov vo svojich radoch. Neviem skoro nič o schopnostiach a iných vlastnostiach ministrov tej strany. Podľa mňa sú to dosť náhodní ľudia, ale stávajú sa aj šťastné náhody. Aspoň nájsť niekoho iného, ešte menej vhodného pre premiérsku funkciu ako ten, koho máme dnes, bude veľmi ťažké.

Keby sa naozaj na čele vlády umiestnila nejaká normálnejšia osoba, to by určite znížilo sociálne napätie. No aj v najlepšom prípade by to bolo iba dočasné riešenie. Na pozadí koronakrízy narastá ekonomicky, finančný a hospodárski zmätok. Tieto krízy sa stanú dôležitejšie, ako epidémia. Krajina nutne potrebuje kompetentné radenie, ktorému by obyvateľstvo úplne dôverovalo

Klaka na námestiach

10.02.2024

Nepríjemné (pretože sa to podobá na kloaku) slovo v názve ma pôvod od francúzskeho „claquer“ – tlieskať. Tak sa volali ľudí, najatý aby tlieskali alebo sa smiali v správnej chvíli počas divadelného predstavenia. Alebo naopak: pískali a dupali nohami, ak by niekto chcel, aby hra zlyhala. Klaka vznikla ešte v starovekom Grécku a Ríme. V Európe bola najrozvinutejšia [...]

Nadvláda spotreby

26.11.2023

V roku 1844 skupina tkáčov z anglického mesta Rochdale, nespokojná s cenami a kvalitou potravín v továrenskom obchode, vyzbierala posledné peniaze, najala si voz a kone a poslala zástupcov do dediny aby nakúpili všetko potrebné priamo od roľníkov. Efekt bol ohromujúci – lacno zabezpečili jedlo sebe a svojim rodinám na pár mesiacov vopred. Tak vzniklo prvé spotrebiteľské [...]

Nobelove prekvapenia

18.10.2023

Svet sa nedávno dozvedel, že 77. ročnej profesorke Harvardskej univerzity Claudie Goldinovej je tento rok udelená Nobelova cena za ekonómiu. Toto nie je žiadne prekvapenie – je dosť známa medzi odborníkmi. Rešpektovaná vedkyňa je iba tretia v histórii žena, ktorá dostala podobne ocenenie. Jej hlavné diela („Understanding the Gender Gap: An Economic History of American [...]

Petr Pavel

Pavel: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov

16.04.2024 15:52

Česko začiatkom marca v reakcii na postoj SR k vojne na Ukrajine odložilo česko-slovenské medzivládne konzultácie.

Juraj Blanár

Blanár nepodporí možné sankcie, ktoré by zasiahli viac občanov SR ako Irán

16.04.2024 15:29

Ministri zahraničných vecí krajín EÚ majú rokovať o možnom uvalení sankcií na Irán v súvislosti s jeho víkendovým útokom na Izrael.

Podvod

Fanúšikovia hokeja, pozor. Neznámy páchateľ ponúka na internetovom portáli falošné lístky na MS

16.04.2024 15:11

Vystupuje pod rôznymi menami, s rôznymi telefónnymi číslami a uvádza odlišné bankové účty, na ktoré žiada zaslať peniaze.

Russia Ukraine War

Chýbali rakety, zničili elektráreň. Zelenskyj sa hnevá, že Ukrajine chýba ochrana, akú dostal Izrael

16.04.2024 15:07

Volodymyr Zelenskyj sa sťažuje, že Izraelu pomohli spojenci ochrániť vzdušný priestor pred útokom Iránu, ale od neba nad Ukrajinou dávajú ruky preč.