Založ si blog

Podporíme pani prezidentku!

Úprimne povedané, nehlasoval som za Zuzanu Čaputovú. A bol som skeptický voči jej schopnostiam vykonávať prezidentské zodpovednosti. Najhoršie však nie je mýliť sa, ale nepriznať si svoje chyby. Od nedávna vidím, že má v sebe to, čo je potrebné na výkon tejto zložitej funkcie.

Na Slovensku prezident je kontroverzné, väčšinou dekoračne postavenie. Podľa ústavy je hlavou štátu, no všetky právomoci sú vo vláde a parlamente. Je zvolený(á) celým obyvateľstvom, čakajúcim od neho(nej) konkrétne činy, no skoro akýkoľvek taký krok bude porušením ústavy. Je to ako prechádzka po mínovom poli.

Asi každý slovenský prezident mával rozpory s Národnou radou a vládou. V zásade som si istý, že by bolo rozumnejšie, keby voľby na tento post uskutočňoval parlament alebo špeciálne zhromaždenie (https://program2.blog.pravda.sk/2020/11/07/co-by-mala-urobit-pani-prezidentka/). Ale v terajších podmienkach prítomnosť ľudovo zvolenej prezidentky sa môže stať pre krajinu záchranným lanom.

Dnes máme zároveň epidemické ohrozenie, krízu v ekonomike a neschopnú vládu. Máme NR SR, ktorá tuto vládu vôbec nekontroluje, a ombudsmanku, ktorá vládne rozhodnutia ani nekomentuje. Máme ústavný súd, ignorujúci útoky na ústavu. Máme mestské orgány a samosprávy, ktoré sami nič nespravujú – iba poslušne spĺňajú vládne nariadenia. Vznikla situácia, keď iba pani prezidentka je baštou zdravého rozumu.

Vyplýva to z jej postoja k aktuálnym udalostiam. Zo všetkých inštitútov moci iba ona sa verejne postavila na obranu ústavných zásad a hodnôt. Sú občania, mysliaci si, že to nerobí dostatočne rozhodne – ale nie je možné, aby bránila ústavu pred ostatnými, a sama ju porušovala. Koná presne v rámci svojich práv a povinností.

Podľa mňa je momentálne jedno, aký ideový trend reprezentuje. Aj socialisti, aj liberáli, aj konzervatívci, aj radikáli – všetci nutne potrebujú zbaviť krajinu  nekompetentnej vlády a potlačiť útoky na základné ľudské práva a slobody. Nedá sa dosiahnuť zmeny, keď každý bude sám pre seba: treba hľadať spojencov.

Starodávna múdrosť hovorí: nepriateľ môjho nepriateľa je môj priateľ (Amicus meus, inimicus inimici mei). Také priateľstvo nevyžaduje vrúcne city – je založené na objektívnych záujmoch a vzájomnom prospechu, a preto môže byť veľmi efektívne.

Teraz je proti pani prezidentke spustená mediálna kampaň (vidím to aj v blogoch), je pokrytecky obvinená zo šírení nákazy a smrti spoluobčanov. Aby nezastavila svoje aktivity, potrebuje výraznú verejnú podporu.

Existuje veľa legálnych prostriedkov na vyjadrenie solidarity. Tí občania, ktorí nedokážu prekročiť sami seba a na chvíľu zmeniť svoj postoj k pani prezidentke, mali by sa udržať, aby aspoň na ňu neútočili – zatiaľ čo ich záujmy sa zhodujú.

V tej súvislosti sa pýtam strany, ktorá nominovala Zuzanu Čaputovú do prezidentského úradu: kde ste? Prečo nepočuť vás hlas na jej podporu?

„Progresívne Slovensko“ (PS) bolo úspešným na mestských a prezidentských voľbách. Potom sa im nedarilo. Pomýlili sa, vyberajúc si lídra, nahradivšieho ich zakladateľa. Urobili taktickú chybu, keď išli do parlamentných volieb spolu s inou stranou, kvôli čomu sa nedostali do Národnej rady majúc nie zlý výsledok. Teraz, keď ich nominantka potrebuje solidaritu, sú ticho. Je to ďalší omyl.

Okrem iných možností, PS má dosť zástupcov v miestnych orgánoch. Keby sa hlasnejšie vyjadrovali, bolo by ich ťažké ignorovať. Žiadna vláda si nemôže dovoliť nedávať pozor na pozíciu miestnej samosprávy.

Čl. 32 ústavy SR vyhlasuje: „Občania majú právo postaviť sa na odpor voči každému, kto by odstraňoval demokratický poriadok základných ľudských práv a slobôd uvedených v tejto ústave, ak činnosť ústavných orgánov a účinné použitie zákonných prostriedkov sú znemožnené“. Pani prezidentka je dnes jediným orgánom, udržujúcim sa v rámci ústavy. V nej vidím šancu vyhnúť sa občianskemu konfliktu.

Klaka na námestiach

10.02.2024

Nepríjemné (pretože sa to podobá na kloaku) slovo v názve ma pôvod od francúzskeho „claquer“ – tlieskať. Tak sa volali ľudí, najatý aby tlieskali alebo sa smiali v správnej chvíli počas divadelného predstavenia. Alebo naopak: pískali a dupali nohami, ak by niekto chcel, aby hra zlyhala. Klaka vznikla ešte v starovekom Grécku a Ríme. V Európe bola najrozvinutejšia [...]

Nadvláda spotreby

26.11.2023

V roku 1844 skupina tkáčov z anglického mesta Rochdale, nespokojná s cenami a kvalitou potravín v továrenskom obchode, vyzbierala posledné peniaze, najala si voz a kone a poslala zástupcov do dediny aby nakúpili všetko potrebné priamo od roľníkov. Efekt bol ohromujúci – lacno zabezpečili jedlo sebe a svojim rodinám na pár mesiacov vopred. Tak vzniklo prvé spotrebiteľské [...]

Nobelove prekvapenia

18.10.2023

Svet sa nedávno dozvedel, že 77. ročnej profesorke Harvardskej univerzity Claudie Goldinovej je tento rok udelená Nobelova cena za ekonómiu. Toto nie je žiadne prekvapenie – je dosť známa medzi odborníkmi. Rešpektovaná vedkyňa je iba tretia v histórii žena, ktorá dostala podobne ocenenie. Jej hlavné diela („Understanding the Gender Gap: An Economic History of American [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.