Založ si blog

Načo je dobrá „Dobrá voľba“?

Vo februári 2020., pred parlamentnými voľbami, som povedal, ako som sa rozhodoval, za koho hlasovať (https://program2.blog.pravda.sk/2020/02/23/koho-mam-volit/). Dúfam, že keď to prečítali viac ako 33 tis. ľudí, aspoň časť z nich so mnou súhlasila. Bohužiaľ, našich hlasov nestačilo na to, aby sa voľba naozaj stala dobrou…

Skoro denne ľutujem, že v terajších kritických podmienkach na čele krajiny nie sú normálni, rozumní, dobré vzdelaní a zodpovední politici, schopní objektívne a odbornícky analyzovať udalosti a vytvárať zdôvodnené a zvážené riešenia. Mali sme takých k dispozícii. No… väčšina zúčastnivších sa vo voľbách občanov dala prednosť tým, ktorí kričali hlasnejšie, produkujúc nenávisť a deštrukciu.

Teraz, našťastie, prichádza vytriezvenie. Predčasné voľby nie sú v nedohľadne. Preto sa musíme vrátiť k otázke výberu, aby sme sa zase nepomýlili.

Strana „Dobrá voľba“ aj dnes nie je lídrom verejnej mienky. Rád by som povedal, že môže vyhrať voľby, ale momentálne to je utópia. Nebola dosť aktívna po predchádzajúcej volebnej kampani, hoci zriedkavé výkony jej lídra Tomáša Druckera robili pozitívny dojem. Ale je úplne možná situácia, keď na ňu vznikne dopyt.

Po rozdelení SMER-SD zanikol jeho monopol v ľavom krídle politického spektra. Nová strana „Hlas-SD“, hoci má teraz najvyšší rating, ešte zjavne potrebuje určitý čas, aby definovala a konsolidovala základný elektorát. Keby vypukli predčasné voľby, „Hlas“ by asi nedostal absolútnu väčšinu a musel by hľadať koaličných partnerov.

„Tradičný“ SMER v tej súvislosti vyvoláva pochybnosti. Najprv, sa iba pred chvíľou rozdelili – keď sa hneď zase spoja, bude to divné. Druhé, SMER je stále pod útokom, a mám dojem, že súperi ho chcú úplne zničiť. Po tretie, jeho zostávajúci elektorát je taký, že je otázne, akým partnerom sa môže stať tato strana.

Má výrazné umiernené, pragmatické krídlo, no má však aj dosť radikálnych ľavičiarov. „Pragmatici“ už čiastočne odišli a  pripojili sa ku „Hlasu“. Vyzerá to tak, že sa ten pohyb ešte neskončil. Preto úloha „radikálov“ bude ďalej stúpať.

Spoločnosť však dnes nemá dopyt na dôsledné ľavicové myšlienky. Pokusy o budovanie „autentickej“ ľavej strany až doteraz nepriniesli úspech. Sociálna demokracia v európskom štýle viac priláka sympatie voličov, ako revolučné nápady.

Možnosť spolupráce „Hlasu“ s inými ideologickými a politickými odvetviami, by potrebovala špeciálnu analýzu, nespadajúcu do pôsobnosti posudzovanej témy. Môžem iba konštatovať, že, keby sociálni demokrati dostali úspech vo voľbách, zažili by seriózne problémy, hľadajúc koaličných partnerov.

Tu presne vidím úlohu (aj šancu) „Dobrej voľby“. Keby sa jej podarilo sa dobre umiestniť v parlamente, bola by pre nich prirodzeným a neoceniteľným spojencom. Má výraznú sociálnu orientáciu, apeluje na ľudí s jednoduchými, jasnými a populárnymi myšlienkami. Spolu s „Hlasom“ bola by schopná vytvoriť „kritické množstvo“, potrebné na vybudovanie koalície.

Samozrejme, povolebná konfigurácia politických síl sa môže veľmi líšiť od výsledkov dnešných prieskumov. Aj víťazi môžu byť iní. Nemôžem tu analyzovať všetky scenáre – ale je jasné, že „Dobra voľba“ – s jej sociálnym (no nie socialistickým) programom – je kompatibilná s väčšinou účastníkov politického procesu. Nenesie bremeno minulých chýb, nezúčastnila sa v škaredených hádkach s oponentami.

To určite neznamená, že táto strana nemá pevné zásady. Naopak, práve jej líder nedávno už dokázal, že nepôjde proti svojmu presvedčeniu, len aby zachoval ministerský post (ako to skoro denne robia niektorí členovia súčasnej vlády). Nepochybujem o tom, že „Dobra voľba“ svoje programové ciele nezmení ani pre najvýhodnejšie partnerstvo.

Zostala jedna „maličkosť“: ako sa dostane do parlamentu? Aby výrazne zlepšila svoj výsledok, dosiahnutý v predchádzajúcich voľbách, už je čas na to, aby sa zobudila a pokračovala v dialógu s voličmi. Terajšia „koronakríza“ jej dáva významný tromf. Problémy zdravotníctva, ktoré sú špičkou „Dobrej voľby“, sa aktualizovali až do krajnej miery. Asi už každý občan vidí a cíti potrebu kardinálnych zmien v tomto odvetví. Program jeho reformy môže byť základom volebného úspechu.

S akým elektorátom táto strana môže rátať? Určite je schopná prilákať aj niekoho z tých, kto predtým hlasoval za iných. Ale hlavná jej rezerva – je to skoro 35 % obyvateľov, sa vôbec nezúčastnivších posledných volieb. Ten, kto povzbudí aspoň ich časť, aby prišli do volebných miestností a podporili ho, by sa pevné umiestnil v budúcom parlamente a vláde. Mala by to byť Dobra voľba!

 

Môžete si tiež prečítať moje ďalšie články aj tu: https://lipitskiy.blog.sme.sk/

Aj tu: https://www.noveslovo.sk/search/node/Vasil%20Lipitsky

Už teraz aj tu: https://dennikstandard.sk/author/lipitsky/

Klaka na námestiach

10.02.2024

Nepríjemné (pretože sa to podobá na kloaku) slovo v názve ma pôvod od francúzskeho „claquer“ – tlieskať. Tak sa volali ľudí, najatý aby tlieskali alebo sa smiali v správnej chvíli počas divadelného predstavenia. Alebo naopak: pískali a dupali nohami, ak by niekto chcel, aby hra zlyhala. Klaka vznikla ešte v starovekom Grécku a Ríme. V Európe bola najrozvinutejšia [...]

Nadvláda spotreby

26.11.2023

V roku 1844 skupina tkáčov z anglického mesta Rochdale, nespokojná s cenami a kvalitou potravín v továrenskom obchode, vyzbierala posledné peniaze, najala si voz a kone a poslala zástupcov do dediny aby nakúpili všetko potrebné priamo od roľníkov. Efekt bol ohromujúci – lacno zabezpečili jedlo sebe a svojim rodinám na pár mesiacov vopred. Tak vzniklo prvé spotrebiteľské [...]

Nobelove prekvapenia

18.10.2023

Svet sa nedávno dozvedel, že 77. ročnej profesorke Harvardskej univerzity Claudie Goldinovej je tento rok udelená Nobelova cena za ekonómiu. Toto nie je žiadne prekvapenie – je dosť známa medzi odborníkmi. Rešpektovaná vedkyňa je iba tretia v histórii žena, ktorá dostala podobne ocenenie. Jej hlavné diela („Understanding the Gender Gap: An Economic History of American [...]

USA Poľsko Duda Trump Stretnutie

Poľský prezident Duda si pochvaľuje priateľské stretnutie s Trumpom

18.04.2024 12:24

Hovorili aj o Dudovom návrhu, aby členovia NATO zvýšili svoje výdavky na obranu na tri percentá svojho hrubého domáceho produktu.

Branislav Zurian

U Zuriana došlo k mnohým zmenám. Boli nevyhnutné, tvrdí Šutaj Eštok

18.04.2024 11:36, aktualizované: 12:27

Zmeny mali podľa ministra vnútra prispieť k ukončeniu vojny v bezpečnostných zložkách.

parlament

Poslanci riešili zmeny v zložení výborov, čaká ich aj hodina otázok

18.04.2024 11:20

Dôvodom je nastúpenie nových poslancov do parlamentu.

Boris Beňa

Šutaj Eštok: Beňu v Kongu zadržali podľa informácii zo SIS pre podozrenie zo špionáže

18.04.2024 10:50

V roku 2021 bol Beňa odsúdený na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov.