Založ si blog

Slovenský Stonehenge 2 – monument našej hlúposti

Bohužiaľ, ale „pamätník našej hlúposti“, o ktorom som nedávno písal (https://program2.blog.pravda.sk/2020/08/02/slovensky-stonehenge-pamatnik-nasej-hluposti/), nie je unikátny…

V roku 1978. pri výstavbe diaľnice medzi Trnavou a Piešťanmi bol objavený senzačný archeologický nález – obrovská kruhová štruktúra, datovaná 5 tisíc rokov pred naším letopočtom. O dvetisíc rokov skôr ako slávny Stonehenge!

Takéto štruktúry sa nazývajú „rondely“. Aby ste zistili o nich viac, odporúčam prečítať prácu Lukáša Perného (https://www.posterus.sk/?p=14634). A aby ste sa emocionálne priblížili do tých vzdialených čias, a aj si vypočuli jeho skladby z albumu „The Rondel“ (https://www.youtube.com/watch?v=8g77oPyowTg).

Praveký historický objekt, tesne pri diaľnici, blízko tradičných turistických cieľov – asi aj nájsť zlatý poklad by nebolo výnosnejšie! Keby trošku posunuli autoban a vybudovali krásny archeologický park a múzeum, to by sa oplatilo.

No… aj keď to vtedy niekoho napadlo, zmena projektu diaľnice je minimálne strašné trápenie. Objekt pokryli zeminou, vyplnili betónom a položili vozovku.

Teraz je na tej ceste tesne pred Hlohovcom odbočka na odpočívadlo Červeník s benzínovou pumpou. Za jej chrbtom uvidíte vysoký betónový pilier. Tam na začiatku 80. rokov 20. st. vytvorili pomník archeologickému nálezisku, rondelu Bučany.

Je to ohromujúce. Zničili časť našej prehistórie, ale postavili jej pomník! To už nie je iba pamätník našej hlúposti – je to celý jej monument alebo memoriál! Nikdy tam neuvidíme davy turistov – kto vlastne pôjde niečo obdivovať na pumpu?

Ešte jeden známy rondel bol objavený v Svodíne, pri Nových Zámkoch. Tam sa uskutočnili vykopávky a výskum, potvrdivší rituálny a astronomický účel objektu (https://tech.sme.sk/c/2991062/rondely-vydali-astronomicke-tajomstvo.html). Chcel som ho osobne uvidieť a napísal som na obecný úrad otázku: či sa to dá?

Dostal som takú odpoveď: „Teší nás Váš záujem o rondel, žiaľ s ľútosťou Vám musíme oznámiť, že rondel bol po archeologickom výskume uvedený do pôvodného stavu, čiže bol znova zakrytý zeminou. Jeho miesto označuje len tabuľa na konci Malej Škovránkovej ulice pred vchodom do vinohradov vo Svodíne. Obec má vypracovaný projekt na odokrytie rondelu a plánuje ju v budúcnosti sprístupniť verejnosti“.

Zase len tabula. Aspoň tu obyvatelia chápu, že im vyhovuje oživiť rondel. No buďme realisti: neveľká obec samostatne nezvládne takýto projekt, potrebuje účasť štátu alebo súkromných investorov…

Máme na Slovensku viac ako 70 objavených rondelov, sú aj v Češku, aj v Poľsku. Nestratil som náladu navštíviť aspoň jeden z nich. Preto 06.08.20. som poslal takýto mail do Archeologického ústavu SAV:

Vážení kolegovia (tak ich menujem, pretože aj ja som sa zúčastňoval na archeologických vykopávkach), chcem na vlastné oči uvidieť rondel. Nedarí sa mi nájsť informácie, aké z nich sú prístupné pre návštevníkov a aké je v stave, že je možné pochopiť, čo to je. Prosím si Vašu radu a vopred ďakujem.“

Až do som dnes nedostal žiadnu odpoveď. Asi vedci skúmajú problém. Alebo, čo je pravdepodobnejšie, ani nezvažujú, že by mohli odpovedávať na podobné otázky. Je to márne. Robia svoje výskumy na náklady platcov daní a mali by reagovať na akékoľvek žiadosti občanov, už nehovoriac o kolegoch.

Archeológia je schopná byť výnosnou. Dá sa to dosiahnuť, keď vytvoríme archeologické parky, prístupné pre verejnosť, atraktívne pre turistov. Takéto existujú vo viacerých krajinách a prispievajú do rozpočtov regiónov, v ktorých sa nachádzajú.

Slovensko má dobrý potenciál pre vnútornú a medzinárodnú turistiku. Musíme ho lepšie využívať, aby v budúcnosti už nevznikali nové pamätníky našej hlúposti.

Klaka na námestiach

10.02.2024

Nepríjemné (pretože sa to podobá na kloaku) slovo v názve ma pôvod od francúzskeho „claquer“ – tlieskať. Tak sa volali ľudí, najatý aby tlieskali alebo sa smiali v správnej chvíli počas divadelného predstavenia. Alebo naopak: pískali a dupali nohami, ak by niekto chcel, aby hra zlyhala. Klaka vznikla ešte v starovekom Grécku a Ríme. V Európe bola najrozvinutejšia [...]

Nadvláda spotreby

26.11.2023

V roku 1844 skupina tkáčov z anglického mesta Rochdale, nespokojná s cenami a kvalitou potravín v továrenskom obchode, vyzbierala posledné peniaze, najala si voz a kone a poslala zástupcov do dediny aby nakúpili všetko potrebné priamo od roľníkov. Efekt bol ohromujúci – lacno zabezpečili jedlo sebe a svojim rodinám na pár mesiacov vopred. Tak vzniklo prvé spotrebiteľské [...]

Nobelove prekvapenia

18.10.2023

Svet sa nedávno dozvedel, že 77. ročnej profesorke Harvardskej univerzity Claudie Goldinovej je tento rok udelená Nobelova cena za ekonómiu. Toto nie je žiadne prekvapenie – je dosť známa medzi odborníkmi. Rešpektovaná vedkyňa je iba tretia v histórii žena, ktorá dostala podobne ocenenie. Jej hlavné diela („Understanding the Gender Gap: An Economic History of American [...]

kočner, kuciak

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

25.04.2024 14:27

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Radek Sikorski

Chceme byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ, znie z Poľska. Sikorski poslal ostré slová Moskve

25.04.2024 14:27

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.