Založ si blog

Debakel verejného zdravotníctva

Nedávno som kritizoval stav nášho zdravotníctva (https://program2.blog.pravda.sk/2019/11/09/cierna-diera-zdravotnictva/). Nebolo to niečo neobyčajne, vlastne iba leňoch to nerobí.

Pandémia však predbehla túto diskusiu. Teraz problémy sociálnej hygieny a organizácie medicínskej pomoci obyvateľstvu sa stali najaktuálnejšími, aby sa nepovedalo – osudovými. A okamžite sme uvideli podivné správanie celého systému verejného zdravotníctva.

A nielen na Slovensku. Svetová medicína sa ukázala byť nepripravená na bežnú mutáciu známeho vírusu. Miliardy, ktoré utrácali štáty a korporácie na výskumy, vývoj diagnostických metód, vakcín a liekov, boli vynakladané vôbec nie na profylaktiku toho, čo dnes ohrozilo zdravie ľudstva a celé svetové hospodárstvo.

Prečo? Odpoveď je jednoduchá: epidemiológia nie je rentabilná. Investované tam peniaze sa pravdepodobne nikdy nevrátia. Navyše – je možné aj stratiť zisky. Opakujúce sa chrípkové epidémie zabezpečujú farmaceutickým korporáciám obrovské výhody – preto nikdy nebudeme mať vakcínu proti tejto chorobe.

Keď doktori odporúčajú lepšie si umývať ruky aby sme sa chránili pred potenciálne smrteľnou infekciou – to znamená že sú úplne bezradný a nevedia, čo majú robiť. Sme svedkami debakla medicínskej vedy a farmakológie, ktoré sme považovali za najvyspelejšie odbory.

Mocne orgány všade vymýšľajú preventívne drakonické opatrenia, ktorých účinnosť je veľmi sporná. A hneď sa vyhrážajú trestami za ich porušenie. Naozaj si myslia že to je najlepšia podpora pre aj bez toho vystrašených a zmätených spoluobčanov? Podozrievam že iba šíria paniku a vytvárajú u ľudí pocit bezbrannosti a beznádeje.

Úrady, keď chcú urobiť niečo užitočné, mali by čo najskôr uznať diplomy tisícov doktorov z východnej Európy, ktorí už sú tu, ale nemôžu pôsobiť ako lekári kvôli hlúpym obmedzeniam. To by dovolilo obsadiť vakancie v klinikách a nemocniciach a zvýšilo by to možnosti pomoci všetkým nakazeným. Nebolo by zlé zavolať aj dobrovoľníkov, ochotných starať sa o ľudí v karanténe – napr., dovážať potraviny.

Najpodivnejšia pre mňa je požiadavka nechodiť k lekárom. Preboha, a kto ešte pomôže chorým? Chápem že autori týchto odporučení majú na mysli obmedziť kontakty infikovaných koronavírusom s inými pacientami. Ale to povedie k tomu že mimo lekárskej podpory budú všetci, ktorí ju potrebujú kvôli iným ochoreniam. Či nedostaneme od toho viac obetí, ako od samotnej epidémie?

Čo vlastne budú robiť lekári, ku ktorým neprídu pacienti? Sedieť na zadku uprostred pandémie? A či nie je tu na pozadí snaha zdravotníkov sa zachovať od… nás, od potenciálne a reálne infikovaných ľudí? Vlastne aj niektoré „mimoriadni opatrenia“, zriadené štátnymi úradníkmi a zamestnancami, sú jasne zamerané iba na ich ochranu pred kontaktmi s občanmi (ich živiteľmi).

Pochopil by som, keby doktori vyhlásili: nechoďte do ambulancií, sami za Vami prídeme domov po prvej výzve. No toto ešte nikto výrazne nepovedal. Ak to nebude takto fungovať, to znamená že systém zdravotníctva zatvorilo pred nami dvere presné vtedy, keď ho najviac potrebujeme. Zase vidíme fiasko, neschopnosť spĺňať to, pre čo je systém vytvorený.

V obdobie pandémii by mali byť všetci lekári zmobilizovaní a slúžiť v režime pohotovosti 24/7. A nielen všeobecný – aj odborníci určite vedia o liečbe viac, ako pacienti. Učili sa na verejných školách, dostavajú mzdy na úkor našich daní a odvodov. Prišiel čas na to, aby ukázali že to neboli vyhodené peniaze.

Zdravotné poisťovne sa správajú podozrivo ticho. Verejnosť by mala lepšie poznať ich plány – ako budú stimulovať mimoriadnu prácu lekárov, ako podporia obyvateľstvo, ktoré vynútene nakupuje protizápalové a antipyretické lieky alebo antiseptiká a osobné ochranné prostriedky, ako rýchlo posilnia výbavu nemocníc, najmä kúpia dosť umelých dýchacích prístrojov, aby zvládli nápor veľkého počtu nakazených. Stačí rozmýšľania iba o ziskoch – musíte konečne spĺňať svoju misiu, starať sa o poistených zákazníkov.

Nikto ešte nevie kedy a ako sa skonči táto pandémia. Čo najskôr, sa vírus priebehom času zmutuje, oslabne, alebo úplne zmizne, ako sa to už dialo v iných prípadoch. Avšak je malo pravdepodobne že zvíťazí nad ním práve naše verejné zdravotníctvo.

Klaka na námestiach

10.02.2024

Nepríjemné (pretože sa to podobá na kloaku) slovo v názve ma pôvod od francúzskeho „claquer“ – tlieskať. Tak sa volali ľudí, najatý aby tlieskali alebo sa smiali v správnej chvíli počas divadelného predstavenia. Alebo naopak: pískali a dupali nohami, ak by niekto chcel, aby hra zlyhala. Klaka vznikla ešte v starovekom Grécku a Ríme. V Európe bola najrozvinutejšia [...]

Nadvláda spotreby

26.11.2023

V roku 1844 skupina tkáčov z anglického mesta Rochdale, nespokojná s cenami a kvalitou potravín v továrenskom obchode, vyzbierala posledné peniaze, najala si voz a kone a poslala zástupcov do dediny aby nakúpili všetko potrebné priamo od roľníkov. Efekt bol ohromujúci – lacno zabezpečili jedlo sebe a svojim rodinám na pár mesiacov vopred. Tak vzniklo prvé spotrebiteľské [...]

Nobelove prekvapenia

18.10.2023

Svet sa nedávno dozvedel, že 77. ročnej profesorke Harvardskej univerzity Claudie Goldinovej je tento rok udelená Nobelova cena za ekonómiu. Toto nie je žiadne prekvapenie – je dosť známa medzi odborníkmi. Rešpektovaná vedkyňa je iba tretia v histórii žena, ktorá dostala podobne ocenenie. Jej hlavné diela („Understanding the Gender Gap: An Economic History of American [...]

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Progresívci sa pre schválené zmeny v RTVS oblečú do čiernej, avizujú protesty. Podľa SaS urobí vláda z RTVS dezinformačné médium

24.04.2024 17:41

Poslankyňa Zora Jaurová povedala, že upravená verzia zákona je rovnakou hrozbou, ako pôvodná verzia.

Fico

Fico chce prešetriť prideľovanie spisov na Najvyššom súde. Prideľujú sa transparentne, kontrola bola arogantná, odpovedá Šikuta

24.04.2024 16:51, aktualizované: 17:25

Podľa šéfa Smeru je podozrivé, že najcitlivejšie veci pripadali senátu 5T sudcu Juraja Klimenta.

Rusko, Ukrajina, vojna, konflikt, Donbas

Omilostení zločinci páchajú v Rusku zverstvá. Brutálne vraždy a znásilnenia veteránov z frontu otriasli krajinou

24.04.2024 16:17

Bývalý vojak svoju obeť najskôr uškrtil a potom rozrezal jej telo na menšie časti, ktoré natlačil do dvojice kufrov. Ďalší brutálne zavraždil a znásilnil penzistku.

súdna rada výbor

Výbor odobril odvolanie členov súdnej rady, Mazák a Majerník to odmietajú

24.04.2024 15:20, aktualizované: 18:00

Koaliční poslanci odvolávanie odôvodňujú stratou dôvery a pochybnosťami o svedomitom výkone právomocí členov.