Založ si blog

Nesmrteľná duša? Elementárne, Watson!

V jednom filme slávny detektív Sherlock Holmes začínal odpovedať na všetky otázky svojho naivného asistenta (Dr. John H. Watson) slovami: „Elementárne, Watson!“

Hoci v origináloch poviedok Arthura Conan Doyla (Sir Arthur Ignatius Conan Doyle; 1859 – 1930) takýto vyraz nie je typický, z neho sa stal idióm (od starogréc. ἴδιος – vlastný, inherentný – stabilná fráza, ktorej význam je nad rámec základných slov), sa používajúci keď chceme jednoducho vysvetliť niečo naozaj komplikované. V našom prípade, ako uvidíme, má ešte jeden doplnkový zmysel.

 

1.Asi každý je presvedčený o duši (starogréc. Ψυχή) – nesmrteľnej a nehmotnej podstate, v ktorej sa prejavuje duchovná povaha človeka a jeho individualita. Niekedy takto menujeme cely náš vnútorný svet, psychickú sféru. Niekto verí, že duša opustí telo po jeho smrti a dostane sa do iného, lepšieho života alebo do pekla. Niekto myslí, že sa môže presťahovať do iného tela.

Predstavu o duši ako o niečom, čo robí človeka živou osobnosťou, má do slova každé náboženstvo. Vznikla veľmi dávno, skôr než akékoľvek relígie. Život našich vzdialených predkov bol krátky, smrť bola vždy blízko. Často videli pre nich záhadný moment: človek ešte žije, pohybuje sa, dýcha, ale v ďalšej sekunde už viac nie je, hoci sa jeho telo ani nezmenilo…

Preto predpokladali, že je niečo neviditeľné a nehmotné, čo dáva človeku život, a keď opustí telo – nastane smrť. Avšak až donedávna vedci nenašli v ľuďoch dušu, ani nič iné nesmrteľné. Vývoj fyziky elementárnych častíc, kvantovej mechaniky a teórie informácií umožnil pozrieť sa na to novým spôsobom.

Vedomosti, na základe ktorých to píšem, sú známe už dosť dávno, ale stojí to za to, sa k tomu vrátiť. Nie všetci venujú pozornosť svetonázorovým záverom, vyplývajúcim zo špeciálnych štúdií fyzikov.

 

2. Elementárnymi voláme objekty, ktoré sa už nedarí deliť na menšie časti. Do dnes fyzici objavili viac ako 350 druhov elementárnych častíc. V každom prípade ide o najmenšie primárne stavebné kamene vesmíru. Všetko na tomto svete, najmä ľudia, je zložené z elementárnych častíc a ich interakcií.

Pri vzájomných pôsobeniach čiastočiek sa uvoľňuje alebo absorbuje energia. Jej najmenšie možné (už nedeliteľné) množstvo sa vola kvánt (od lat. quantum – koľko), preto hovoríme o kvantových interakciách.

Všetky vlastnosti častíc a ich interakcií sú predstaviteľné ako informácia (od lat. informatio – údaj, objasnenie, zoznámenie). Existujú do slova stovky (keď nie tisíce) jej definícií. Najčastejšie sú v nich prítomné slová „dáta“ alebo „poznatky“.

„Informácia je informácia, nie je to hmota alebo energia“ („Information is information, not matter or energy“) – povedal zakladateľ kybernetiky Norbert Wiener (1894 – 1964) – (Cybernetics: Or Control and Communication in the Animal and the Machine, 1948). To naznačuje, že informácia je produktom (projekciou) vedomia: iba ľudský mozog môže vnímať objekty okolitého sveta ako súbor údajov a na tomto základe ich skúmať a systematizovať.

Obyčajný kameň je iba kameň – ale môžeme ho zmerať a zvážiť, zistiť jeho hustotu a chemické zloženie, pôvod a vek, nakresliť alebo odfotiť a uložiť všetky tieto údaje na papiere alebo do počítača ako informácie, použiteľné v určitých cieľoch (napríklad – pre geologické výskumy). Výsledkom bude ako by informačná kópia objektu, na základe ktorej je možné v prípade potreby ho reprodukovať.

Z tohto pohľadu kameň, ako aj všetky iné objekty, je nosičom informácií o sebe. A keď urobíme na ňom nápis alebo kresbu, stane sa aj nositeľom iných informácií, pre neho nie sú relevantných. Platí to nielen pre hmotné predmety, ale aj pre energiu: tak, elektrina má svoje vlastnosti, ktoré skúmame, a vďaka ktorým si môžeme navzájom prenášať správy a zhromažďovať akékoľvek informácie v počítačoch. Dá sa povedať že schopnosť obsahovať údaje o sebe a byť nosičmi aj iných dát je univerzálna vlastnosť hmoty a energie.

 

3. Uvedené skutočnosti sa v plnej miere týkajú tej hmoty a energie, z ktorých sme zložení. Človek so svojou individualitou je tiež predstaviteľný ako súbor informácií o elementárnych čiastočkách a kvantových interakciách, ktoré sú jeho podstatou. A informácie nikdy nemiznú bez stopy.

Naozaj, už dávno vieme zákony zachovania hmoty a energie. Keď schopnosť obsahovať informácie je ich univerzálnou vlastnosťou, to znamená že aj tieto informácie nikdy nemiznú, len sa menia spolu zo svojimi nositeľmi. Po takých zmenách (napríklad – keď ich hmotný nosič sa zruší) už nemusia byť skoncentrované v jednom objekte, rozptýlia sa v chaose vesmíru.

Vedci diskutujú o tom, čo sa deje s informáciami, ktoré sa dostali do tzv. čiernej diery. Vynikajúci britský fyzik Stephen Hawking (1942. – 2018.) predpokladal že tam úplne zmiznú. Jemu namietal tiež dosť známy holandský kolega Gerardus ‚t Hooft. Ukázal že keď nejaký objekt spadne do čiernej diery, aj ona sama sa trošku zmení – to znamená že informácia úplne nezmizla, hoci bude neprístupná. Neskôr a Hawking pripustil že aj v takýchto extrémnych podmienkach sa informácie zachránia, ale dostanú inú formu, komplikujúcu jej rekonštrukciu.

 

4. Existuje teda však nehmotná a nesmrteľná (nezničiteľná) esencia, ktorá je podstatou osobnosti. Čo je to, ak nie duša? Nevyzerá ako srdce s krídlami, ako ju obvyklé kreslia. Vlastne, vôbec nijako nevyzerá, ale spĺňa tradičné požiadavky.

Vzniká pokušenie porovnať čierne diery s peklom, odkiaľ sa už nedá vrátiť. Je ľahké si predstaviť fragmentovanie duší pred strašným čiernym lievikom, pripraveným ju navždy skryť zo sveta…

A tak, v určitom zmysle nesmrteľná duša je „elementárna“, no nie je jednoduchá – je zložená z komplikovanejších informácií o čiastočkách a ich kvantových interakciách. Nie je to úplne súvislé s náboženskou predstavou – hlavne v tom že takú dušu majú nielen ľudia, ale všetci živí (zase nielen) bytosti… Napokon Sv. František z Assisi (lat. Franciscus Assisiensis, tal. Francesco d’Assisi, Giovanni Francesco di Pietro Bernardone, 1181 alebo 1182 — 1226) podľa legendy kázal vtákom, asi predpokladajúc že duše majú všetky Božie stvorenia.

 

5. Je dôležite že disperzia častíc v informačnom aspekte nie je nezvratná. Jedny z nich a ich kvantové interakcie ovplyvňujú druhé, ktoré pôsobia na tretie atď. Každá z interakcií vedie k ich zmenám, ktoré zanechávajú po sebe informačné stopy.

V niektorých prípadoch fyzici už vedia prejsť po tých stopoch a pozbierať rozptýlené informácie znova, aby mali predstavu o predchádzajúcich stavoch pozorovaných javov. Vyžaduje si to obrovské množstvo zložitých výpočtov. Asi v dohľadnej budúcnosti, keď dostanú rozvoj výkonné kvantové počítače, sa stane možným aplikovať podobné matematické metódy na objekty, komplikovanejšie ako jednotlivé častice.

To znamená že existuje principiálna (asi iba!) možnosť… reprodukovať osobnosti zomrelých ľudí, alebo, keď chcete, zrekonštruovať ich duše. Samozrejme, nie originály, len informačné kópie, matematické (počítačové, virtuálne) modely. Ale už sa to v niečom podobá na zmŕtvychvstanie.

Dobré poznáme veľmi pôsobivé proroctvo o vzkriesení (starogréc. Ανάστασης – zotavenie) všetkých mŕtvych (Ez. 37:1-14). Apoštol Pavol uviedol, že telá vzkriesených ľudí budú „duchovné“ (1Коr. 15:44) – asi informačné (virtuálne)? Zdá sa že podobné názory, typické pre tzv. Abrahámske náboženstvá (judaizmus, kresťanstvo, islam), nie sú úplne v rozpore s modernou vedou.

Možno sa len opýtať, ako naši vzdialení predkovia, nemajúc súčasné vedecké poznatky a metódy, dosť presne pochopili samotnú podstatu najzložitejších prírodných procesov (hoci ju obliekli do náboženskej formy)?

 

Klaka na námestiach

10.02.2024

Nepríjemné (pretože sa to podobá na kloaku) slovo v názve ma pôvod od francúzskeho „claquer“ – tlieskať. Tak sa volali ľudí, najatý aby tlieskali alebo sa smiali v správnej chvíli počas divadelného predstavenia. Alebo naopak: pískali a dupali nohami, ak by niekto chcel, aby hra zlyhala. Klaka vznikla ešte v starovekom Grécku a Ríme. V Európe bola najrozvinutejšia [...]

Nadvláda spotreby

26.11.2023

V roku 1844 skupina tkáčov z anglického mesta Rochdale, nespokojná s cenami a kvalitou potravín v továrenskom obchode, vyzbierala posledné peniaze, najala si voz a kone a poslala zástupcov do dediny aby nakúpili všetko potrebné priamo od roľníkov. Efekt bol ohromujúci – lacno zabezpečili jedlo sebe a svojim rodinám na pár mesiacov vopred. Tak vzniklo prvé spotrebiteľské [...]

Nobelove prekvapenia

18.10.2023

Svet sa nedávno dozvedel, že 77. ročnej profesorke Harvardskej univerzity Claudie Goldinovej je tento rok udelená Nobelova cena za ekonómiu. Toto nie je žiadne prekvapenie – je dosť známa medzi odborníkmi. Rešpektovaná vedkyňa je iba tretia v histórii žena, ktorá dostala podobne ocenenie. Jej hlavné diela („Understanding the Gender Gap: An Economic History of American [...]

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

R1 BB - Slovenská Ľupča, kameň, poklepanie

Odštartovali výstavbu dôležitej cesty na R1. Šoféri sa však na tri roky musia obrniť trpezlivosťou

23.04.2024 18:52

Preťažený úsek, na ktorom pomerne často dochádzalo aj k nehodám, sa konečne skvalitní. Nová štvorprúdová rýchlostná cesta by mala byť hotová do dva a pol roka.