Založ si blog

Koho chcú Rusi za prezidenta?

V marci budúceho roka 2024 by sa mali v Rusku uskutočniť voľby prezidenta krajiny. 300 dní pred touto udalosťou nezávislá výskumná skupina Russian Field zverejnila výsledky reprezentatívneho sociologického prieskumu, hodnotiaceho politické nálady obyvateľstva (https://russianfield.com/300days).

Kľúčová otázka bola nepochybne táto: „Keby sa medzi kandidátmi na prezidenta objavila dôstojná a názorové blízka pre váš osoba, volili by ste tohto kandidáta, alebo Vladimíra Putina?“ 44,6% opýtaných by si vybralo takého imaginárneho kandidáta. 41,1% by volili Putina aj v tom prípade. Ešte okolo 1% zdôraznili, že je pre nich práve Putin presne takýto optimálny vyber.

Ako vidíme, nad súčasným prezidentom Ruska by len ťažko zvíťazil aj ideálny uchádzač o tento post. Navyše je jasné, že zjavenie takejto osoby je nepravdepodobné. Aspoň opýtaní nevidia ju medzi súčasnými ruskými politikmi. Pri slobodnej voľbe by Putin získal mnohonásobne viac hlasov ako ktorýkoľvek iný konkrétny kandidát.

Je príznačné, že na druhom mieste podľa popularity je Jevgenij Prigožin, náčelník tzv. Wagnerovej súkromnej armády. Na treťom mieste je opozičník Alexej Navaľnyj. Počet ich fanúšikov však nepresahuje 2% opýtaných, teda v rámci chyby merania.

Respondenti zaujímavo odpovedali na otázku, čo sa im na Putinovi nepáči. Väčšina v ňom nevidí žiadne (!) nedostatky. Medzi jeho vlastnosťami, ktoré ostatní nemajú radi, je v prvom rade… mäkkosť (5,2%)!! Vojnu na Ukrajine ako negatív uviedlo len 3,1 % opýtaných.

Dá sa skonštatovať, že, podľa týchto údajov, ak v najbližších 300 dňoch nedôjde v Rusku k neočakávaným obrovským zmenám, Putin bude úspešne znovuzvolený na ďalšie funkčné obdobie. A to bez akýchkoľvek trikov a manipulácií. Tamojšia verejná mienka nie je pripravená na zmeny ani nechce ich.

 

Klaka na námestiach

10.02.2024

Nepríjemné (pretože sa to podobá na kloaku) slovo v názve ma pôvod od francúzskeho „claquer“ – tlieskať. Tak sa volali ľudí, najatý aby tlieskali alebo sa smiali v správnej chvíli počas divadelného predstavenia. Alebo naopak: pískali a dupali nohami, ak by niekto chcel, aby hra zlyhala. Klaka vznikla ešte v starovekom Grécku a Ríme. V Európe bola najrozvinutejšia [...]

Nadvláda spotreby

26.11.2023

V roku 1844 skupina tkáčov z anglického mesta Rochdale, nespokojná s cenami a kvalitou potravín v továrenskom obchode, vyzbierala posledné peniaze, najala si voz a kone a poslala zástupcov do dediny aby nakúpili všetko potrebné priamo od roľníkov. Efekt bol ohromujúci – lacno zabezpečili jedlo sebe a svojim rodinám na pár mesiacov vopred. Tak vzniklo prvé spotrebiteľské [...]

Nobelove prekvapenia

18.10.2023

Svet sa nedávno dozvedel, že 77. ročnej profesorke Harvardskej univerzity Claudie Goldinovej je tento rok udelená Nobelova cena za ekonómiu. Toto nie je žiadne prekvapenie – je dosť známa medzi odborníkmi. Rešpektovaná vedkyňa je iba tretia v histórii žena, ktorá dostala podobne ocenenie. Jej hlavné diela („Understanding the Gender Gap: An Economic History of American [...]

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.