Založ si blog

Kto je zosobnením Slovenského štátu?

Nedávno v Británii odzneli oslavy na počesť 70. výročia vlády Alžbety II. Zúčastnili sa ich nielen monarchisti, ale aj milióny Angličanov, pre ktorých je táto ctihodná žena symbolom nácie a zosobnením štátu. Prítomnosť takejto persony spája ľudí a posilňuje ich vlastenecké cítenie.

Ale… kto zosobňuje dnešný Slovenský štát? Bohužiaľ, nikto z jeho terajších činiteľov nie je všeobecne uznávanou autoritou.

V našich novodobých dejinách je ťažké nájsť nepoškvrneného politika. Najmä preto, že každá nová vláda štedro hádže blato na svojich predchodcov a snaží sa ich aspoň za niečo aj trestne stíhať.

Nemáme ani spoľahlivých a slušných otcov-zakladateľov. Lídri prvej samostatnej Slovenskej republiky boli vyhlásený za fašistov. Asi ešte dlho nepočujeme ich mená na slávnostných podujatiach.

Moderné Slovensko dosiahlo nezávislosť na čele s Vladimírom Mečiarom. No politickí súperi a médiá sa veľa usilovali, aby sme si ho pamätali iba v súvislosti so škandálmi a pochybnou amnestiou. Preto nie je nesporný kandidát na zosobnenie štátu.

Z rovnakých dôvodov je prvý prezident republiky Michal Kováč spomínaný hlavne v kauze únosu jeho syna. To nestačí aby ho považovali za národný symbol.

Nie je divné, že krajania radšej hľadajú ideál v hĺbke histórii. Podľa známej ankety RTVS z roku 2019 väčšina účastníkov prieskumu ohodnotila ako najväčšieho Slováka Milana Rastislava Štefánika, ktorý s veľkým náskokom predbehol Ľudovíta Štúra. Hlas ľudu je hlas Boží, ale títo dvaja však nesúvisia priamo so súčasným štátom.

Asi si treba ešte poriadne premyslieť, aby sme si vybrali (alebo vytvorili!) dôstojného kandidáta,  ktorého nebude hanebné uznať ako zosobnenie Slovenska. Bolo by dobré aj menej poliať špinou politických konkurentov, no toto asi už je nad rámec pravdepodobnosti.

Klaka na námestiach

10.02.2024

Nepríjemné (pretože sa to podobá na kloaku) slovo v názve ma pôvod od francúzskeho „claquer“ – tlieskať. Tak sa volali ľudí, najatý aby tlieskali alebo sa smiali v správnej chvíli počas divadelného predstavenia. Alebo naopak: pískali a dupali nohami, ak by niekto chcel, aby hra zlyhala. Klaka vznikla ešte v starovekom Grécku a Ríme. V Európe bola najrozvinutejšia [...]

Nadvláda spotreby

26.11.2023

V roku 1844 skupina tkáčov z anglického mesta Rochdale, nespokojná s cenami a kvalitou potravín v továrenskom obchode, vyzbierala posledné peniaze, najala si voz a kone a poslala zástupcov do dediny aby nakúpili všetko potrebné priamo od roľníkov. Efekt bol ohromujúci – lacno zabezpečili jedlo sebe a svojim rodinám na pár mesiacov vopred. Tak vzniklo prvé spotrebiteľské [...]

Nobelove prekvapenia

18.10.2023

Svet sa nedávno dozvedel, že 77. ročnej profesorke Harvardskej univerzity Claudie Goldinovej je tento rok udelená Nobelova cena za ekonómiu. Toto nie je žiadne prekvapenie – je dosť známa medzi odborníkmi. Rešpektovaná vedkyňa je iba tretia v histórii žena, ktorá dostala podobne ocenenie. Jej hlavné diela („Understanding the Gender Gap: An Economic History of American [...]

požiar, václavské námestie, praha

Na Václavskom námestí horelo, dym bolo vidieť z celej Prahy

28.03.2024 14:21

Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

Čína Filipíny Juhočínske more lode

Čína a Filipíny sa vzájomne obvinili z eskalácie napätia v Juhočínskom mori

28.03.2024 14:07

Loď čínskej pobrežnej stráž v sobotu zablokovala filipínske zásobovacie plavidlo, poškodila ho vodným delom a zranila pri tom troch filipínskych vojakov.

medveď, Liptovský Mikuláš

Medveďa, ktorý útočil v Liptovskom Mikuláši, našli s pomocou dronov do 1,5 hodiny

28.03.2024 13:53

Počas monitorovania medveďa bolo s dronmi nalietaných približne 74 kilometrov.

česko rusko ambasáda

Proruská špionážna sieť útočí proti EÚ: Poľsko a Česko spustili vyšetrovanie, majú zistenia týkajúce sa Slovenska

28.03.2024 13:50

Poľská kontrarozviedka (ABW) vyšetruje činnosť proruskej špionážnej siete zameranej proti členským štátom a orgánom Európskej únie.