Založ si blog

Óda útočníkom

V minulom roku UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) pridala ruiny starorímskeho vojenského tábora Gerulata (Gerulatis) v Rusovciach do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva. Na počesť tejto udalosti sa tam nedávno otvorila nová expozícia. Naša verejnosť to privítala s veľkým nadšením – až s pocitom národnej pýchy. Ale… vlastne prečo?

Nechcem povedať nič zlé k samotnému antickému kastelu – je to veľmi zaujímavý a poučný pomník a zaslúžil si medzinárodné uznanie. Žiaľ nemá nič spoločné s dejinami Slovákov. Nie sme potomkovia Rimanov. Nie je dokázané ani to, že vtedy (2.- 4. st. po Kr.) naši predkovia už bývali na brehoch Dunaja.

No aj keby áno, hlavné je iné: Rimania sem prišli ako agresori a okupanti. Gerulata bola jedna z ich vojenských základní, odkiaľ kontrolovali porazené územia a uskutočňovali „špeciálne operácie“ proti kmeňom, vzdorujúcim ich útlaku. Páchali početné vojnové zločiny: mučili a zabíjali zajatcov a civilistov, lúpili miernych občanov…

Ovídius poeticky nazval nimi obsadené krajiny „Územia rímskej sily“ („Romana potencia terris“- „Metamorphoseon“, XV,553) – naozaj udržiavali svoju obrovskú ríšu iba silou. Čo sa týka ich povestnej „civilizačnej misie“, mnohý moderní historici ju považujú za čistú rímsku propagandu – v skutočnosti len zničili originálne kultúry podmanených národov.

Z vyššie uvedeného vyplývajú otázky: ak máme tak radi prastarých okupantov, že ich obdivujeme a oslavujeme, prečo odsudzujeme ich súčasných nasledovníkov? Prečo sympatizujeme s antickými útočníkmi ale nie s ich obeťami? Znamená to, že zásadne nič nemáme proti brutálnej zahraničnej invázii a imperiálnemu správaniu?

„Nič nie je nové pod slnkom“ – údajne povedal kráľ Šalamún, – „Čo bolo, je to, čo aj zasa bude. A čo sa už stalo, to sa opäť stane“ (Kaz. 1:9). Očividne to platí aj pre dvojaký meter, s ktorým pristupujeme k historickým aj k dnešným udalostiam.

Klaka na námestiach

10.02.2024

Nepríjemné (pretože sa to podobá na kloaku) slovo v názve ma pôvod od francúzskeho „claquer“ – tlieskať. Tak sa volali ľudí, najatý aby tlieskali alebo sa smiali v správnej chvíli počas divadelného predstavenia. Alebo naopak: pískali a dupali nohami, ak by niekto chcel, aby hra zlyhala. Klaka vznikla ešte v starovekom Grécku a Ríme. V Európe bola najrozvinutejšia [...]

Nadvláda spotreby

26.11.2023

V roku 1844 skupina tkáčov z anglického mesta Rochdale, nespokojná s cenami a kvalitou potravín v továrenskom obchode, vyzbierala posledné peniaze, najala si voz a kone a poslala zástupcov do dediny aby nakúpili všetko potrebné priamo od roľníkov. Efekt bol ohromujúci – lacno zabezpečili jedlo sebe a svojim rodinám na pár mesiacov vopred. Tak vzniklo prvé spotrebiteľské [...]

Nobelove prekvapenia

18.10.2023

Svet sa nedávno dozvedel, že 77. ročnej profesorke Harvardskej univerzity Claudie Goldinovej je tento rok udelená Nobelova cena za ekonómiu. Toto nie je žiadne prekvapenie – je dosť známa medzi odborníkmi. Rešpektovaná vedkyňa je iba tretia v histórii žena, ktorá dostala podobne ocenenie. Jej hlavné diela („Understanding the Gender Gap: An Economic History of American [...]

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.