Založ si blog

Boj proti ruským. .. vajciam

Náš štát sa, Bohu chvála, nezúčastňuje v rusko-ukrajinskej vojne, ale úspešne vedie bojové akcie na svojom území. Už zvíťazil nad „ruskými“ vajcami a zmrzlinou – tieto sú úplne porazené až zničený. Týka sa to však len ich názvov. Samotné výrobky nikam nezmizli a nezmenili ani receptúru. Prešli asi z otvorenej proruskej propagandy k tajnému vplyvu, zákerne pôsobiac cez žalúdky obyvateľov.

Keď považujete podobné opatrenia za vrchol hlúposti, tak sa mýlite. V iných krajinách odmietli aj použitie písmen, ktorými Rusi označujú svoju vojnovú techniku. Na šťastie ruský jazyk má inú abecedu (cyriliku), inak by zakázali aj všetky knihy a noviny, keby boli napísané rovnakými písmenami, ako bojové rozkazy agresora.

Nemyslím si že takéto kroky zastavia vojnu a vôbec nejak ovplyvnia Rusov. Je však jasné, že európsky politici toto uskutočňujú pod tlakom radikálne naladenej časti verejnosti. Tá aktívne vyjadruje svoju nespokojnosť – protiruské ekonomické a personálne sankcie sa nezdajú byť veľmi účinné. Preto žiada odmietnutie ruských nosičov energie, dokupujúc ktorých v podstate financujeme inváziu na Ukrajine.

Čo majú robiť krajiny, hospodárstvo ktorých závisí od ruského plynu a ropy? To sa nedá zmeniť za pár dní či dokonca mesiacov. Napriek tomu už vznikli iniciatívy, vyzývajúce bežných občanov, aby sami ukončili používanie plynu v domácnostiach. To by obmedzilo jeho spotrebu a následne objem nevyhnutných nákupov. Kvôli tomu by Rusko malo menej peňazí na tanky a muníciu.

Ale ako to uskutočníme? Byty v mestách vôbec nie sú urobené na život bez plynu. Budeme variť vonku na ohni a ohrievať sa z krbu? Alebo na to všetko použijeme len elektrické spotrebiče – a to v podmienkach stúpajúcich cien za energiu?

Okrem toho výroba elektriny tiež čiastočne závisí od palív ruského pôvodu. Ušetríme na jednom mieste – stratíme viac na druhom. Dokonca aj na úrovni domácností vyzerá vzdanie sa ruského plynu veľmi komplikovaným až nemožným aktom.

Teraz sa diskutuje o diverzifikácii zdrojov nosičov energie, najmä nahradenie ruského plynu katarským alebo americkým skvapalneným produktom. Ten však potrebuje špeciálne vybavenie a infraštruktúru, ktoré ešte nemáme. Okrem toho USA je ďaleko, doprava po mori nie je lacná a je zraniteľná kvôli stále sa zosilňujúcim búrkam a hurikánom. Čo sa týka Kataru, závislosť od dosť radikálneho islamského štátu, podozrivého z financovania terorizmu, nevyzerá prijateľnejšie, než od Ruska.

Vo svetle vyššie uvedeného boj proti vajíčkam, zmrzline a písmenám už nevyzerá tak hlúpo. Vykazuje solidaritu s Ukrajinou a je bezpečný z praktického hľadiska. Usmerňuje úprimné ľudské city k symbolickým, ale takmer neškodným činom.

Postoj ľudí k súčasnej vojne do značnej miery určujú emócie. Je to normálne, ak hovoríme o bežných občanoch, z ktorých nie všetci sú pripravení aby do hĺbky analyzovali príčiny a možné dôsledky udalostí. Ale keď emócie riadia politikmi, zodpovednými za praktické riešenia, to už nie je bezpečné pre štát.

Preto prajem európskym vládam aby ich súcit s Ukrajincami nedonútil vynechať záujmy vlastných národov. Pokračujeme v humanitárnej podpore, dokonca aj súhlasíme so symbolickými gestami – ako vyhostenie diplomatov a zmena niektorých názvov. No radikálne ekonomické kroky, za ktoré budeme platiť nielen my, ale aj naši potomkovia, nie sú vôbec dobrými nápadmi.

Podlá prieskumu Ústavy experimentálnej psychológie Centra spoločenských a psychologických vied SAV, tretina Slovákov verí, že vojnu na Ukrajine vyvolal Západ (https://domov.sme.sk/c/22873296/rusko-ukrajina-vojna-invazia-prieskum-slovensko-propaganda.html). Je to veľká časť obyvateľstva, ktorej postoj by nemal byť ľahostajný pre politikov.

Viac ako presvedčivé víťazstvo strany Viktora Orbana vo voľbách v Maďarsku ukazuje, že tamojší (susedskí!) voliči preferujú pragmatický prístup k medzinárodným vzťahom, bilanciu celoeurópskych a národných záujmov s prioritou tých posledných. Neoplatí sa to aj pre Slovensko? Radšej porazme „ruské“ vajcia, než eskalujme konfrontáciu do bodu, odkiaľ niet návratu.

Klaka na námestiach

10.02.2024

Nepríjemné (pretože sa to podobá na kloaku) slovo v názve ma pôvod od francúzskeho „claquer“ – tlieskať. Tak sa volali ľudí, najatý aby tlieskali alebo sa smiali v správnej chvíli počas divadelného predstavenia. Alebo naopak: pískali a dupali nohami, ak by niekto chcel, aby hra zlyhala. Klaka vznikla ešte v starovekom Grécku a Ríme. V Európe bola najrozvinutejšia [...]

Nadvláda spotreby

26.11.2023

V roku 1844 skupina tkáčov z anglického mesta Rochdale, nespokojná s cenami a kvalitou potravín v továrenskom obchode, vyzbierala posledné peniaze, najala si voz a kone a poslala zástupcov do dediny aby nakúpili všetko potrebné priamo od roľníkov. Efekt bol ohromujúci – lacno zabezpečili jedlo sebe a svojim rodinám na pár mesiacov vopred. Tak vzniklo prvé spotrebiteľské [...]

Nobelove prekvapenia

18.10.2023

Svet sa nedávno dozvedel, že 77. ročnej profesorke Harvardskej univerzity Claudie Goldinovej je tento rok udelená Nobelova cena za ekonómiu. Toto nie je žiadne prekvapenie – je dosť známa medzi odborníkmi. Rešpektovaná vedkyňa je iba tretia v histórii žena, ktorá dostala podobne ocenenie. Jej hlavné diela („Understanding the Gender Gap: An Economic History of American [...]

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Fico vyzval Dolinkovú, aby zabezpečila výstavbu nemocníc. Zostávajú jej dva roky, odborníci sú skeptickí

16.04.2024 07:30

Opozícia rezortu vyčíta zlú komunikáciu, nerealizovanie viacerých potrebných zmien, ustupovanie koaličnej SNS či záujmom finančnej skupiny Penta.

vesmír SpaceX raketa crew dragon

NASA: Objekt, ktorý poškodil dom na Floride, pochádzal z ISS

16.04.2024 07:16

Objekt prerazil strechu a poškodil podlahu na dvoch poschodiach, pričom skoro trafil dieťa.

hexagon, Banská Bystrica

Detské ihrisko, aké nikde inde na Slovensku nenájdete, je v Banskej Bystrici. Desaťročia chátralo, teraz ho zachraňujú

16.04.2024 07:00

Betónové šesťuholníkové tvárnice, z ktorých je komponované detské ihrisko s niekoľkými preliezačkami, osadili do Parku pod Pamätníkom SNP pred viac ako polstoročím. Unikátne dielo aktuálne obnovujú.

UA Vojak / UA Armáda / Bachmut / Doneck /

ONLINE: Hlasovanie o pomoci Ukrajine v USA oddelia od balíka pre Izrael. Bez pomoci budú ruské útoky hrozivejšie

16.04.2024 06:10, aktualizované: 06:39

O vojenskej pomoci pre Ukrajinu a Izrael sa nebude v americkej Snemovni reprezentantov hlasovať spolu.