Založ si blog

Devalvácia ľudskosti

Žijeme v dobe devalvácie – znehodnocovania hodnôt. Je to nielen o zlacňovaní peniazi. Tento jav je dnes typický pre mnohé aspekty nášho života.

Devalvujú sa pojmy. Dnes nazývame fašistami a nacistami skoro každého, kto sa nám nepáči. Slovo „genocída“ znie pri akomkoľvek konflikte. Tieto definície stratili alarmujúci význam, stali sa bežnými a každodennými.

Zažili sme aj znehodnocovanie demokracie. Počas pandémie sme si zvykli na obmedzenia našich práv a slobôd. Teraz to isté pokračovalo pod zámienkou bojov na Ukrajine. V Rusku, a teraz už aj na Slovensku, orgány zastavujú činnosť opozičných médií. Kedysi sme takéto kroky hodnotili ako totalitnú praktiku.

Aj justícia sa devalvuje, robia z nej služobnícku politiky. Občanom, ktorí majú odlišné od mainstreamu názory a odvážia sa ich zverejňovať, hrozí trestné stíhanie.

Trpia kvôli politike kultúra aj šport. V akútnych časoch studenej vojny prebiehali medzi znepriatelenými tábormi vedecké a kultúrne výmeny aj športové preteky. Teraz ich štáty unáhlene zrušili.

Je devalvovaná aj pravda. Podľa Aischylosa, je tá prvou obeťou každej vojny. To, čo tvrdia Rusi, považujeme za propagandu. Hoci je dnes neslušné pochybovať o tom, čo hovoria Ukrajinci, je to však tiež propaganda. Kde nájdeme spoľahlivé informácie? Ako sa hovorí, počas vojny neklamú len mŕtvoly.

Znehodnocované je aj to, čo stále vyhlasujeme za najvyššiu hodnotu – ľudský život. Počas ozbrojených bojov sa ich účastníci-súperi ticho zhodujú, že existuje niečo dôležitejšie a cennejšie ako ľudia. V jednej chvíli miznú humanistické presvedčenia a kresťanská morálka, ktorým učíme naši deti.

Viditeľnou sa stala devalvácia ľudskosti. Staviame ploty proti núteným presídlencom z Afriky a Ázie a zároveň srdečne vítame utečencov z Ukrajiny. To znamená, že náš európsky humanizmus je selektívny a platí iba pre našich blízkych (genetické, civilizačné, ideové) ľudí. No toto bohužiaľ už nie je úplne humanizmus.

Klaka na námestiach

10.02.2024

Nepríjemné (pretože sa to podobá na kloaku) slovo v názve ma pôvod od francúzskeho „claquer“ – tlieskať. Tak sa volali ľudí, najatý aby tlieskali alebo sa smiali v správnej chvíli počas divadelného predstavenia. Alebo naopak: pískali a dupali nohami, ak by niekto chcel, aby hra zlyhala. Klaka vznikla ešte v starovekom Grécku a Ríme. V Európe bola najrozvinutejšia [...]

Nadvláda spotreby

26.11.2023

V roku 1844 skupina tkáčov z anglického mesta Rochdale, nespokojná s cenami a kvalitou potravín v továrenskom obchode, vyzbierala posledné peniaze, najala si voz a kone a poslala zástupcov do dediny aby nakúpili všetko potrebné priamo od roľníkov. Efekt bol ohromujúci – lacno zabezpečili jedlo sebe a svojim rodinám na pár mesiacov vopred. Tak vzniklo prvé spotrebiteľské [...]

Nobelove prekvapenia

18.10.2023

Svet sa nedávno dozvedel, že 77. ročnej profesorke Harvardskej univerzity Claudie Goldinovej je tento rok udelená Nobelova cena za ekonómiu. Toto nie je žiadne prekvapenie – je dosť známa medzi odborníkmi. Rešpektovaná vedkyňa je iba tretia v histórii žena, ktorá dostala podobne ocenenie. Jej hlavné diela („Understanding the Gender Gap: An Economic History of American [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.