Založ si blog

Ukradnuté zdravie

Jeden stredoveký autor (asi to bol Giovanni Boccaccio, 1313.-1375.) spomínal vtedajšieho lekára, ktorý napísal celý traktát o tom, že zdravie je príznakom neznámej smrteľnej choroby. Aj pre súčasníkov to bolo smiešne. Dnes však vidíme, že ten doktor o storočia predbehol svoju dobu a myslel rovnako, ako naši medici.

Už som písal ako a prečo sa títo snažia zrušiť hranicu medzi zdravým a chorým stavom ľudí (https://program2.blog.pravda.sk/2020/10/03/uzemie-slobodne-od-mediciny/). Pandémia im dala na to obrovské možnosti. Podľa lekárov sú ľudia alebo pozitívni na COVID, alebo, v lepšom prípade, negatívni, alebo asymptomatickí. V tejto klasifikácii vôbec nie je miesto pre zdravých.

Pred tým, kým sme sa dobre cítili, nemali sme žiadne bolesti a trápenia, boli sme si istí, že sme zdraví. Nie je to tak, tvrdia zdravotníci, ste len asymptomatickí a musíte sa dať otestovať. Keď sa otestujeme a potvrdíme, že nenosíme v sebe vírus, budeme sa cítiť už naozaj zdraví. Nie je to tak, upresňujú medici, ste iba negatívni – aj to len dočasne. Kam zmizlo zdravie?  Mám pocit, akoby to bolo ukradnuté…

Zdravie je najdrahšie zo všetkého, čo máme, prajeme ho aj iným ľudom. Koho napadlo ho pomenovať negativitou, čo znamená niečo zlé, nepríjemné alebo odporne? Podľa mňa, je to freudovský sklz – pre doktorov sú zdraví ľudia nezmysel – sú iba zle diagnostikovaní.

Možno teda premenujeme ministerstvo a úrady zdravotníctva na orgány negativity alebo negatívne orgány? Ak ich účelom už nie je zdravie ľudí, to by bolo viac v súlade s ich terajšej činnosťou.

V poslednom čase orgány urobili už druhý skutočne freudovský sklz. Niekto oboznámil členov vlády s novým pre nich chytrým slovom – „skríning“. Pojem im sa zapáčil. Dnes ho ako šťastné papagájí s radosťou opakujú pri každej zmienke o testovaní na COVID. Pritom asi nechápu jeho význam (vieme, ako dobré sú vzdelaní aspoň niektorí vládni politici).

V medicíne je skríning preventívne vyšetrovanie zdravých ľudí. Pravidelné prehliadky, ktoré vytvárajú pre obyvateľov zdravotnícke zariadenia, sú skríningové, hoci málokto ich tak nazýva.

Definujúc masívne testovania ako skríningové, orgány zdôrazňujú, že ich uskutočňujú medzi zdravými spoluobčanmi. To okamžite nastoľuje otázku: prečo sa za prítomnosti množstva chorých, úsilie a finančné prostriedky sú sústredené na zdravých ľuďoch?

Medici na to uvádzajú rôzne dôvody, označujúc tých, ktorí majú pozitívny výsledok testu, ako infikovaných alebo nakazených. Aj to nie je korektné, pretože väčšina z takýchto ľudí ani nebudú chorí. Zavedením pojmu „skríning“ orgány de facto uznali túto skutočnosť.

Určite nemali takýto cieľ. Skôr naopak: zmenivší názov testovania, chceli vytvoriť dojem, že to bude niečo nové, odbornejšie a presnejšie. Bohužiaľ nie, to je zase diagnostika s použitím veľmi nepresnej metódy, proti ktorej sa už vyjadrili odborníci.

Tak čo, stredoveký doktor predbehol svoju dobu? Alebo naopak, to súčasní medici spadli do stredovekej úrovne? V každom prípade asi už nikdy nebudeme zdraví – aspoň z pohľadu úradov a medicíny.

Klaka na námestiach

10.02.2024

Nepríjemné (pretože sa to podobá na kloaku) slovo v názve ma pôvod od francúzskeho „claquer“ – tlieskať. Tak sa volali ľudí, najatý aby tlieskali alebo sa smiali v správnej chvíli počas divadelného predstavenia. Alebo naopak: pískali a dupali nohami, ak by niekto chcel, aby hra zlyhala. Klaka vznikla ešte v starovekom Grécku a Ríme. V Európe bola najrozvinutejšia [...]

Nadvláda spotreby

26.11.2023

V roku 1844 skupina tkáčov z anglického mesta Rochdale, nespokojná s cenami a kvalitou potravín v továrenskom obchode, vyzbierala posledné peniaze, najala si voz a kone a poslala zástupcov do dediny aby nakúpili všetko potrebné priamo od roľníkov. Efekt bol ohromujúci – lacno zabezpečili jedlo sebe a svojim rodinám na pár mesiacov vopred. Tak vzniklo prvé spotrebiteľské [...]

Nobelove prekvapenia

18.10.2023

Svet sa nedávno dozvedel, že 77. ročnej profesorke Harvardskej univerzity Claudie Goldinovej je tento rok udelená Nobelova cena za ekonómiu. Toto nie je žiadne prekvapenie – je dosť známa medzi odborníkmi. Rešpektovaná vedkyňa je iba tretia v histórii žena, ktorá dostala podobne ocenenie. Jej hlavné diela („Understanding the Gender Gap: An Economic History of American [...]

fajčenie, fajčiar, závislosť

Koniec s fajčením? Británia chce zakázať predaj cigariet

18.04.2024 08:00

Krajina rozhoduje o najprísnejšom protifajčiarskom zákone v Európe. Ak prejde, Briti, ktorí sa narodili po 1. januári 2009, si už tabakové výrobky v obchode nekúpia.

Explainer Middle East Armed Groups

Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale odložil ho. Už dvakrát. EÚ uvalí nové sankcie

18.04.2024 07:02, aktualizované: 07:37

Izrael sa zaviazal, že na iránsky útok odpovie. Jeho hlavný západný spojenec - USA - však s takýmto postupom nesúhlasí.

Tatranský národný park (TANAP)

Vysoké Tatry zavreli pre horolezcov. Tí nesúhlasia a chcú zmeniť návštevný poriadok

18.04.2024 07:00

Vo Vysokých Tatrách platí až do konca mája jarná uzávera pre horolezcov aj skialpinistov.

vojna na Ukrajiny, Černihiv

ONLINE: Rutte: Niektoré štáty sedia na hromadách Patriotov. Kúpme ich pre Ukrajinu

18.04.2024 06:00, aktualizované: 08:40

EÚ by mala Ukrajine urgentne poskytnúť protivzdušnú obranu a urýchliť a zintenzívniť vojenskú pomoc vrátane delostreleckých nábojov a rakiet.