Založ si blog

Sankcie. .. bez sankcií

Dozvedeli sme sa, že sankcie, uvalené EU Rusku kvôli pokusu o otrávenie Alexeja Navaľneho (https://program2.blog.pravda.sk/2020/08/29/kto-otravil-navalneho/), sú veľmi obmedzené a divné.

V zozname je 6 osôb a vedecký ústav organickej chémie a technológie (НИИОХТ) (file:///C:/Users/User/AppData/Local/Microsoft/Windows/INetCache/IE/S68FP6N3/CELEX_32020R1480_EN_TXT.pdf). Osoby, na ktoré sa vzťahujú sankcie, nemôžu cestovať do krajín EU, a keď tam majú nejaké peniaze a aktíva (čo nie je pravdepodobné), tak tieto budú zablokované. S ústavom všetky zariadenia EU musia zrušiť spoluprácu (ak takáto vôbec existuje).

Týchto 6 osôb a ústav majú spoločné iba jedno: zjavne nemajú nič spoločné s otrávením Navaľneho. No dobre, predseda Federálnej služby bezpečnosti (ФСБ) by asi musel podľa svojej funkcie aspoň niečo o tom vedieť. Ale aj to nie je naozaj tak. Ostatných ako by náhodne vybrali z nejakých telefónnych zoznamov a príručiek. Dôvody, uvedené v rozhodnutí, vyzerajú rovnako formálne a naivne.

Sankcie sa teda zdajú byť nezmyselné a bezzubé. Sankcie bez sankcií.

Je ľahké to vyhodnotiť ako ďalší dôkaz mimoriadne neurčitej predstavy bruselských byrokratov o Rusku a procesoch, ktoré v ňom prebiehajú. Ale je tu aj ešte niečo.

Raz už sme videli podobný prístup (https://lipitskiy.blog.sme.sk/c/475372/zahady-kremelskeho-zoznamu.html). Použili ho v USA, keď úrady museli, no nie veľmi chceli niečo urobiť voči Rusku. Vtedy tiež vytvorili zoznam úplne náhodných ľudí a vyhlásili, že to sú kandidáti, „čakajúci“ na sankcie. Samozrejme, sa potom nič nestalo.

EU sa zbytočne aktívne zúčastnila v kauze Navaľneho a už nemohla odstúpiť, aby sa nestratila tvár. Zároveň nemôže a nechce aj ďalej zhoršovať ekonomické vzťahy s Ruskom. Preto urobila gesto, ktoré vlastne na nič nepôsobí.

Ruské orgány podľa toho predstierajú, že sú strašne urazené. Kvôli novým sankciám však nič nestratili a dokonca dostali príležitosť, aby ešte posilnili rétoriku, adresovanú Naváľanému, obviňovali ho vo vedomom provokovaní konfliktu s Európou a vyhrážali sa mu trestom za zradu. To by malo odstrániť (aspoň vzdialiť) perspektívu jeho návratu do vlasti a priamej účasti v jej politickom živote. Takže ruské úrady tiež dostali presne to, čo chceli. Obidve strany by mali byť šťastné…

Par krát už som citoval známeho ruského experta Vladislava Inozemtseva (napr. https://lipitskiy.blog.sme.sk/c/493108/nesucasna-krajina). Vzhľadom na aktuálnu situáciu ten poznamenal, že Západ je sklamaný výsledkami sankčnej politiky voči Rusku. Preto sa dá očakávať, že táto postupne bude posunutá do úzadia. Podľa Inozemtseva, európske a americké vlády sa už nesnažia zmeniť ruský režim, ale majú cieľ iba ho… prežiť (https://echo.msk.ru/blog/v_inozemcev/2725660-echo/).

Naozaj, nové sankcie EU nie sú schopné niečo zlepšiť alebo niekoho poučiť v Rusku. Naopak, len komplikujú pochopenie toho, čo sa skutočne stalo s Navaľnym (https://program2.blog.pravda.sk/2020/10/10/kolko-stoji-novicok/), a vôbec nestimulujú ruské orgány na hľadanie pravých vinníkov.

 

Môžete si tiež prečítať moje ďalšie články aj tu: https://lipitskiy.blog.sme.sk/

Klaka na námestiach

10.02.2024

Nepríjemné (pretože sa to podobá na kloaku) slovo v názve ma pôvod od francúzskeho „claquer“ – tlieskať. Tak sa volali ľudí, najatý aby tlieskali alebo sa smiali v správnej chvíli počas divadelného predstavenia. Alebo naopak: pískali a dupali nohami, ak by niekto chcel, aby hra zlyhala. Klaka vznikla ešte v starovekom Grécku a Ríme. V Európe bola najrozvinutejšia [...]

Nadvláda spotreby

26.11.2023

V roku 1844 skupina tkáčov z anglického mesta Rochdale, nespokojná s cenami a kvalitou potravín v továrenskom obchode, vyzbierala posledné peniaze, najala si voz a kone a poslala zástupcov do dediny aby nakúpili všetko potrebné priamo od roľníkov. Efekt bol ohromujúci – lacno zabezpečili jedlo sebe a svojim rodinám na pár mesiacov vopred. Tak vzniklo prvé spotrebiteľské [...]

Nobelove prekvapenia

18.10.2023

Svet sa nedávno dozvedel, že 77. ročnej profesorke Harvardskej univerzity Claudie Goldinovej je tento rok udelená Nobelova cena za ekonómiu. Toto nie je žiadne prekvapenie – je dosť známa medzi odborníkmi. Rešpektovaná vedkyňa je iba tretia v histórii žena, ktorá dostala podobne ocenenie. Jej hlavné diela („Understanding the Gender Gap: An Economic History of American [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.