Založ si blog

Koľko stojí „Novičok“?

Ukázalo sa, že už dávno poznáme odpoveď na túto otázku. Ale o všetkom po poriadku.

Zázračné uzdravenie ruského opozičníka Alexeja Navaľneho (experti tvrdia, že z otrávenia „Novičkom“ („Новичок“ („nováčik“) – skupina bojových chemických látok) vyliečiť je absolútne nereálne) znížilo napätie okolo tejto kauzy. Okrem toho medzinárodní experti („Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons“) zistili, že údajne použitý druh „Novička“ nepatri do zoznamu zakázaných látok.

Avšak základný problém nezmizol: západné vlády vinia Rusko, že odmieta vyšetrovanie toho prípadu – aby sa zistilo, prečo a ako táto nebezpečná latka ešte  existuje a sa aj používa na kriminálny účel? A keď je nová a predtým neznáma, či to neznamená, že Rusi pokračujú vo vývoji tohto typu zbraní?

Zvonku je naozaj ťažko pochopiť, prečo sú ruské orgány proti vyšetrovaniu. V ich záujmoch by bolo rýchlo nájsť aspoň nejakého vinníka, splnivšieho zločin. Takto sa to dialo po predchádzajúcim útokom proti politikom a novinárom – a, hoci nie všetci veria, že úrady to robili poriadne, tieto kauzy boli považované za vyčerpané.

Západné a ruské opozične média šíria iba jednu verziu – že vyšetrovanie je nebezpečné pre Kremeľ, pretože odhalí jeho účasť v otrávení politického nepriateľa. No presne v tom prípade Kremeľ by potreboval alibi a hneď by prezentoval iného vinníka.

Asi je niečo ešte horšie pre ruskú moc, ako aby ju obvinili v zločine. Čo to môže byť?

Dosť pravdepodobné sú verzii, o ktorých už som písal  (https://program2.blog.pravda.sk/2020/08/29/kto-otravil-navalneho/). Prvá je, že otrávenie Navaľneho samostatne vybavili nejakí miestni (sibírski) úradníci, ktorých záujmy ovplyvnili jeho aktivity, zároveň predpokladajúc, že takto vykonajú službu Kremľu. Keby sa toto odhalilo, to by znamenalo, že Kremeľ vôbec nekontroluje mestské orgány a v tzv. „vládnej vertikále“ každý úradník robí všetko, čo ho napadne. To by bolo úplne ponižujúce pre ruskú vládu.

Ale druhá verzia je ešte horšia. Podľa nej útok na Navaľného spáchal nejaký jednotlivec, ani nespojený s orgánmi, z dôvodu osobnej nepriazni alebo politických rozdielov. To by však znamenalo, že chemická zbraň sa da v Rusku zaobstarať… komukoľvek. Presne toho sa boja najviac západné vlády. Toto straší aj Kremeľ.

Ale je to pravdepodobné. Neopatrnosť pri zaobchádzaní s chemickými zbraňami bola charakteristická ešte aj počas sovietskeho obdobia. Viem to aj z vlastnej skúsenosti.

Koncom 70.- začiatkom 80. rokov 20. st. som býval v Moskve, dosť ďaleko od centra. Päťdesiat metrov od môjho domova bolo umiestnene vojenské zariadenie. Nemalo označenie, ale všetci vedeli, že ide o chemickú základňu. Čas od času sa tam stávali nejaké záhadné incidenty, po ktorých sa okolité obyvatelia necítili dobre.

Plot základni pozostával zo starých dosiek s množstvom štrbín. Na vrchu bol ostnatý drôt – ale nie všade. Často som vídaval, ako ním vojaci preliezali, keď chceli potichu opustiť základňu alebo sa vrátiť späť. Na to boli k plotu pristavené škatule, ktoré uľahčovali výstup. Bolo ľahko odtiaľ zobrať čokoľvek mimo kontroly.

Skoré postsovietske obdobie iba zhoršilo situáciu. Známy ruský novinár Dmitrij Muratov (Дмитрий Андреевич Муратов) nedávno pripomenul históriu chemika Leonida Rinka (Леонид Игоревич Ринк), ktorý sa kedysi zúčastnil ako vo vývoji, tak aj vo výrobe „Novička“. Teraz ho ruské média často priťahujú ako experta na situáciu s Navaľnym. Toto stimulovalo novinára k citácii toho, čo ten povedal na… súde pre prípad otravy v roku 1995. podnikateľa Ivana Kivelidiho (Иван Харлампиевич Кивелиди, 1949.-1995.) (https://echo.msk.ru/programs/personalno/2707131-echo/).

Vtedy Rink uviedol, že ho ľudia z kriminálneho sveta požiadali o silný jed. Ako zodpovedný občan, hneď… súhlasil. Prišiel do vojenského laboratória (kde už ani nepôsobil!) a nariadil laborantke, aby mu pripravila tri ampulky „Novička“. Pokojne to vykonala. Každá ampulka obsahovala dostatok jedu, aby zabila najmenej 100 ľudí.

Chemik predal otravu zákazníkom za 1800 USD (dnes približne 1,5 tis. eur). Takže  každá ďalšia vražda by stála len 5 eur.!

Čo je zaujímavé: za svoju účasť na veľmi zvučnom trestnom čine bol Rink odsúdený na… šesť mesiacov podmienečne. Aj za dopravnú nehodu je reálne dostať prísnejší trest! Súd ani nezvážil šírenie chemických zbraní za seriózny zločin.

Treba si pamätať: to sa stalo pred 25. rokmi. A vtedy v Rusku takéto správanie naozaj bolo normálne. Na predaj bolo všetko, aj za hrsť drobných. Poznal som ľudí, ktorí sa pokúšali predať do jednej východnej krajiny …jadrový reaktor, údajne na odsoľovanie morskej vody. Bohu chvála to sa im nepodarilo. Táto krajina sa potom „preslávila“ nie vďaka výrobe sladkej vody, ale kvôli podpore medzinárodného terorizmu…

Nikto nevie, koľko takých smrtiacich ampúl sa ukázalo mimo kontroly príslušných orgánov, prakticky vo voľnom („čiernom“) trhu. Nemôžem vylúčiť, že sú tam až doteraz. Ale asi dosť zdraželi…

V terajšom kremeľskom tíme vtedy nikto ešte nebol mocnou osobou, a kvôli tomu na nikoho z nich nie je možné uvaliť zodpovednosť za chaos, typický pre Rusko v tomto období. No dnes presne na ich hlavy spadli nepríjemné dôsledky bývalej doby.

„Novičok“ bol vynájdený ako alternatíva za jadrové zbrane, porovnateľná s nimi v účinnosti, ale oveľa lacnejšia a jednoduchšia pre výrobu a použitie. Jedna myšlienka, že podobná látka je ľahko prístupná, spôsobuje nervové chvenie. A na medzinárodnú reputáciu Ruska takéto odhalenie by pôsobilo ako ten jed na svoje obete.

Mimochodom: posledné prípady, v ktorých údajne bol použitý „Novičok“ (Gebrev v Bulharsku, Skripalovci v Anglicku a Navaľnyj v Rusku), sa neskončili ani smrťou obete, ani nezvratnými následkami pre ich stav. To môže znamenať: a) to vôbec nebol „Novičok“; b) látka, aspoň čiastočne, stratila smrtiacu silu.

Nie som chemik, iba predpokladám: asi aj podobná zbraň má obmedzenú životnosť, najmä ak je skladovaná v nevhodných podmienkach. Toto tiež nepriamo potvrdzuje, že tu nejde o účasť štátu a nový vývoj, že zlovestná otrava (ak to vôbec bola ona) má pôvod zo starých čias a sa celé desaťročia držala u niekoho v garážach a kôlňach.

Druhý neodborný predpoklad: prirodzené zmeny v zložení látky pod vplyvom času a nesprávneho skladovania sťažili jej identifikáciu. Preto medzinárodní experti tvrdia, že je to nejaká novšia modifikácia „Novička“. Ale tato je naopak stará – čiastočne rozložená alebo transformovaná. Dúfam, že chemici skúmajú aj takúto možnosť.

Som si istý, že, odmietajúc oficiálne vyšetrovanie, ktorého výsledky by mali byť zverejnené, ruské orgány aktívne hľadajú držiteľov a distribútorov nelegálnych zásob „Novička“. Aby už navždy uzatvorili túto nepríjemnú tému. No určite, podľa ruskej tradície byzantského pôvodu, to vybavia potichu.

Takže, ak naozaj potrebujete „Novičok“, ponáhľajte sa – za chvíľu bude vôbec nedostupný (alebo vypredaný).

 

Môžete si tiež prečítať moje ďalšie články aj tu: https://lipitskiy.blog.sme.sk/

Klaka na námestiach

10.02.2024

Nepríjemné (pretože sa to podobá na kloaku) slovo v názve ma pôvod od francúzskeho „claquer“ – tlieskať. Tak sa volali ľudí, najatý aby tlieskali alebo sa smiali v správnej chvíli počas divadelného predstavenia. Alebo naopak: pískali a dupali nohami, ak by niekto chcel, aby hra zlyhala. Klaka vznikla ešte v starovekom Grécku a Ríme. V Európe bola najrozvinutejšia [...]

Nadvláda spotreby

26.11.2023

V roku 1844 skupina tkáčov z anglického mesta Rochdale, nespokojná s cenami a kvalitou potravín v továrenskom obchode, vyzbierala posledné peniaze, najala si voz a kone a poslala zástupcov do dediny aby nakúpili všetko potrebné priamo od roľníkov. Efekt bol ohromujúci – lacno zabezpečili jedlo sebe a svojim rodinám na pár mesiacov vopred. Tak vzniklo prvé spotrebiteľské [...]

Nobelove prekvapenia

18.10.2023

Svet sa nedávno dozvedel, že 77. ročnej profesorke Harvardskej univerzity Claudie Goldinovej je tento rok udelená Nobelova cena za ekonómiu. Toto nie je žiadne prekvapenie – je dosť známa medzi odborníkmi. Rešpektovaná vedkyňa je iba tretia v histórii žena, ktorá dostala podobne ocenenie. Jej hlavné diela („Understanding the Gender Gap: An Economic History of American [...]

France Macron

ONLINE: Za dva mesiace poslala Európa Kyjevu 6 miliárd eur, dieru po pomoci USA to nezacelilo

26.04.2024 06:25, aktualizované: 06:51

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.