Založ si blog

Čo sa stane po víťazstve nad rasizmom?

Rasizmus je neprijateľný jav a musíme sa ho čo najskôr zbaviť. Mnoho ľudí úprimne sympatizuje s tými, ktorí teraz bojujú proti nemu v USA a iných krajinách. Ale čo sa stane, ak títo bojovníci zvíťazia?

Zväz afroamerických organizácií „Hnutie za čierne životy“ („The Movement for black life“ – M4BL) – jeden zo základných organizátorov protirasistických protestov v USA, má veľmi podrobný program. Ďakujem Andrejovi Illarionovi (Андрей Николаевич Илларионов), upozornivšieho na tento poučný dokument, dávajúci jasnú predstavu, čo vlastne chcú uskutočniť demonštranti.

V úvode M4BL vyhlasuje: „Napriek neustálemu vykorisťovaniu a útlaku, boli čierni ľudia statočný a brilantne hnacou silou, smerujúcou ku kolektívnemu oslobodeniu“ (https://m4bl.org/about-us/keďže v texte je veľa citátov z tohto zdroja, nebudem ich opakovať v pôvodnom jazyku – angl.. Niektoré slová sú zvýraznené mnou – V.L.).

Autori dokumentu chápu „oslobodenie“ doslovne: „Okamžite oslobodiť všetkých väzňov!… Sme presvedčení, že väzenia, polícia a všetky ostatné inštitúcie, ktoré páchajú násilie na čiernych ľuďoch, musia byť zrušené…“ (Tamtiež).

Ústredná idea programu je odškodnenia Afroameričanov za otroctvo a diskrimináciu. Početné požiadavky sú stanovené na 118 (!!) stranách. Asi hlavná z nich: „Odškodnenie za pokračujúce… diskrimináciu a vykorisťovanie… vo forme zaručeného minimálneho príjmu pre všetkých čiernych ľudí“ (Tamtiež).

Tu autori asi majú na mysli Univerzálny základný príjem (Universal Basic Income, UBI) – podiel národného bohatstva, ktorý by mal každý občan dostávať celý svoj život (pozeraj o tom: https://lipitskiy.blog.sme.sk/c/469746/na-prahu-postpracovnej-ery.html). Avšak podľa kontextu to platí len pre Afroameričanov, ktorí, keby to bolo uskutočnené, už by nikdy nepotrebovali pracovať, aby sa uživili.

Autori vyhlásenia žiadajú aj „poskytnuté bývania zraniteľným obyvateľom bez domova, osobám, ktoré prežili násilie, a nedávno prepusteným z väzenia“, „moratórium na splátky hypoték a daní“, ako aj na „účty za energie a iné komunálne služby“, „zmrazenie všetkých nájomných…“ (Tamtiež) atď.

Aby ste si nepomysleli, že to sú iba táraniny, ktoré netreba brať vážne, poviem, že požiadavky M4BL sú integrované v predvolebnom programe prezidentského kandidáta USA Joe Bidena (Joseph Robinette «Joe» Biden, Jr) – dnešného lídra v prieskumoch verejnej mienky (https://joebiden.com/wp-content/uploads/2020/07/UNITY-TASK-FORCE-RECOMMENDATIONS.pdf).

To znamená, že po víťazstve nad rasizmom časť členov americkej (a nielen) spoločnosti by pravdepodobne dostali rozsiahle výhody iba kvôli svojmu pôvodu, už by nemali potrebu zarábať a mohli by sa živiť na náklady inej časti obyvateľov. Okrem toho, ak by spáchali zločin, asi by neboli potrestaní. Každý si dokáže predstaviť, čo sa stane, ak všetci väzni budú prepustení a polícia a penitenciárny systém skončí…

To ešte nie je všetko. Nedávno 350 učiteľov Princetonskej Univerzity (The Princeton University, USA) navrhlo protirasistické opatrenia, medzi ktorými sú: „Zničiť existujúcu hierarchiu, ktorá podporuje prioritu belochov… Pri prijímaní študentov sa ich nepýtať na odsúdenia a pokuty, pretože „farebný“ ľudia sú zaťažení odsúdeniami iba zavinením polície…“

A ďalej: „Zriadiť z „farebných“ profesorov a študentov komisiu, ktorej by vedenie univerzity malo zodpovedať za svoje kroky na odstránenie rasizmu… Trestať fakulty a oddelenia, ktoré nepreukazujú pozitívne zmeny v nábore „farebných“ študentov a zamestnancov… Vytvoriť výbor…, ktorý bude dohliadať na vyšetrovanie a administratívne tresty rasistického správania, incidentov, výskumu a publikácií“ (https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfPmfeDKBi25_7rUTKkhZ3cyMICQicp05ReVaeBpEdYUCkyIA/viewform).

Takže po víťazstve nad rasizmom vyššie uvedená časť spoločnosti môže dostať aj kompetenciu, aby hodnotila, ako iná časť sa stará o jej záujmy, a trestala tých, ktorí to podľa nej robia nedostatočné nadšene.

Kto bude vykonávať túto misiu? Nepriamu odpoveď na túto otázku nájdeme v citovanom vyhlásení M4BL: „Veríme v sústredenie skúseností a vodcovstva najmarginalizovanejších černochov“. Margináli (od lat. marginalis – „krajní“) – sú ľudia, nepatriaci do žiadnej sociálnej vrstvy alebo skupiny, zvyčajne už klesnuvšie na spoločenské dno. Teraz sú vítaní ako lídri a sudcovia pre zvyšok.

Ale aj to nie je všetko. Vplyvné americké noviny „Washington Post“ nedávno uverejnili článok, ktorý hovorí o vážnych obavách z toho, že Ježiša Krista zvyčajne vykresľujú ako… belocha. Toto, z hľadiska ľudí, na ktorých sa autor tohto článku odvoláva, otravuje Afroameričanov, Latincov a Ázijcov, považujúcich takéto zobrazenia za „formu bielej nadvlády“ (“form of white supremacy” – https://www.washingtonpost.com/religion/2020/06/25/how-an-iconic-painting-jesus-white-man-was-distributed-around-world/).

Diskusia nie je o tom, akú farbu pleti by mohol skutočne mať Ježiš (k tejto téme je veľa historických a antropologických štúdií). Ide o to, že, podľa protirasistických bojovníkov, modliť sa pred zobrazením bieleho Ježiša – to je rasizmus! Autor článku naráža že, po zničení pamiatok historických postáv, spojených s otroctvom a rasizmom, môžu nasledovať útoky na ikony a sochy bielych Krista a Panny Márie. Diela Leonardo Da Vinci, Michelangelo Buonarotti a Raffaela Santi sú v ohrození.

Snažil som sa viac citovať a menej komentovať použité zdroje, hovoriace samé za seba. Mám dojem, že uvedení bojovníci proti rasizmu ho nechcú vôbec zničiť, ale len presmerovať, otočiť na tých, koho vinia v útlaku ich predkov v minulosti a v svojich terajších problémoch. Je to viac pomsta, ako obnovenie spravodlivosti.

Vážený čitatelia mali by ste premýšľať, či sa im zapáči nový poriadok, ktorý tieto hnutia chcú nainštalovať.

Klaka na námestiach

10.02.2024

Nepríjemné (pretože sa to podobá na kloaku) slovo v názve ma pôvod od francúzskeho „claquer“ – tlieskať. Tak sa volali ľudí, najatý aby tlieskali alebo sa smiali v správnej chvíli počas divadelného predstavenia. Alebo naopak: pískali a dupali nohami, ak by niekto chcel, aby hra zlyhala. Klaka vznikla ešte v starovekom Grécku a Ríme. V Európe bola najrozvinutejšia [...]

Nadvláda spotreby

26.11.2023

V roku 1844 skupina tkáčov z anglického mesta Rochdale, nespokojná s cenami a kvalitou potravín v továrenskom obchode, vyzbierala posledné peniaze, najala si voz a kone a poslala zástupcov do dediny aby nakúpili všetko potrebné priamo od roľníkov. Efekt bol ohromujúci – lacno zabezpečili jedlo sebe a svojim rodinám na pár mesiacov vopred. Tak vzniklo prvé spotrebiteľské [...]

Nobelove prekvapenia

18.10.2023

Svet sa nedávno dozvedel, že 77. ročnej profesorke Harvardskej univerzity Claudie Goldinovej je tento rok udelená Nobelova cena za ekonómiu. Toto nie je žiadne prekvapenie – je dosť známa medzi odborníkmi. Rešpektovaná vedkyňa je iba tretia v histórii žena, ktorá dostala podobne ocenenie. Jej hlavné diela („Understanding the Gender Gap: An Economic History of American [...]

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35, aktualizované: 09:34

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.