Založ si blog

O nepokojoch v USA

Udalosti v USA si zase vyžadujú pozornosť na celom svete. Ide o protesty Afroameričanov a nepokoje, šíriace sa tam v mnohých mestách. Sú reakciou na smrť občana afroamerického pôvodu dôsledkom tvrdých akcií bieleho policajta. Tieto príhody sú často sa komentované ako boj proti nespravodlivosti a policajnej svojvoľnosti…

Známy ruský vedec Vladislav Inozemtsev (Владислав Леонидович Иноземцев – raz som už o ňom a jeho diele písal – https://lipitskiy.blog.sme.sk/c/493108/nesucasna-krajina.html), dnes bývajúci v USA, zverejnil rad myšlienok a faktov, ktoré umožňujú pozrieť sa na to, čo sa tam deje, z iného hľadiska (https://echo.msk.ru/blog/v_inozemcev/2653849-echo/).

Mediálne informácie vytvárajú dojem, že po uliciach amerických miest chodia a jazdia výlučne biely sadisti-policajti, terorizujúc Afroameričanov. Inozemtsev uvádza oficiálne údaje, ukazujúce že policajti afroamerického pôvodu sú vo mnohých štátoch početnejší, ako ich biely kolegovia (https://www.governing.com/gov-data/safety-justice/police-department-officer-demographics-minority-representation.html).

Tam, kde to nie je tak, úrady udržujú v zložení polície rasové proporcie, charakteristické pre obyvateľstvo relevantného štátu. To sa týka nielen Afroameričanov, ale aj iné rasy a národnosti na miestach ich hromadného pobytu. Všade je dosť typická prítomnosť osôb rôzneho pôvodu v policajnej hliadke. Bilancia zloženia polície je dôležitou časťou rasovej politiky, na ktorú už veľa rokov úrady dávajú veľký pozor.

Inozemtsev ukazuje aj na to, že obeť údajnej policajnej svojvoľnosti George Floyd, z ktorého teraz robia skoro vzor občana a vlajku boja proti nespravodlivosti, bol… nebezpečný recidivista. Niekoľkokrát bol vo väzení za krádeže a drogy a naposledy – za účasť na ozbrojenej lúpeži (https://www.dailymail.co.uk/news/article-8366533/George-Floyd-moved-Minneapolis-start-new-life-released-prison-Texas.html). V čase svojho zatknutia bol tiež pod vplyvom drog.

Samozrejme, to neznamená, že si zaslúžil byť zabitý. No jasné je aj to, že ho chceli zatknúť vôbec nie za to, že mal tmavú farbu pleti.

Orgány okamžite odreagovali na tragický incident: policajt, v dôsledku činu ktorého zomrel Floyd, už nasledujúci deň bol prepustený a potom zatknutý a obvinený z neúmyselnej vraždy. Je ťažké povedať, čo by ešte mali urobiť. Ale to nezabránilo a nezastavilo hromadné nepokoje.

Až doteraz nevieme nič o nejakých konkrétnych požiadavkách protestujúcich. Určite sú medzi nimi ľudia, ktorí iba chcú vyvolať pozornosť na rasový problém, ešte dosť citlivý pre USA. No sú aj takí, ktorí uvideli v situácii príležitosť pre násilie, krádeže a pomstu bielej väčšine za relatívne horší stav Afroameričanov.

Ako Inozemtsev konštatuje, priemerný ročný príjem afroamerickej rodiny je približne 40 tis. USD. V tejto krajine to nie sú veľké peniaze. Rozvinutý systém sociálnych dávok umožňuje uživiť aj najchudobnejších obyvateľov, ale nedáva im dôvod cítiť sa spokojne. Sociálna závisť a podráždenie sa hromadia a čakajú na vhodnú zámienku, aby sa vynorili.

Okrem toho medzirasové vzťahy v USA sú ovplyvnené vzájomnými komplexami a pretenziami. Časť bielych Američanov (väčšinou intelektuáli) sa považuje za vinných pred Afroameričanmi za storočia otroctva a rasovej diskriminácie. Ale druhá ich časť žiadnu vinu necíti a naopak je podráždená zbytočnými, z ich hľadiska, výhodami pre túto skupinu obyvateľstva.

Na druhej strane, dosť Afroameričanov sa až doteraz cítia byť potomkami otrokov. Vinia bielych za to, čo robili ich predkovia. Myslia si, že by si zaslúžili za to väčšiu kompenzáciu. Otroctvo neexistuje už viac ako 150 rokov, ale jeho dedičstvo ešte žije v mentalite súčasníkov.

V tejto mentalite je viditeľná nevyváženosť. Inozemtsev udáva, že za posledných 40 rokov nebol žiadny prípad, že by vražda policajtmi bieleho občana vyvolala verejné protesty proti policajnému násiliu. Je charakteristické že samého Inozemtseva hneď obvinili z rasizmusu za to, že otvorené povedal o minulých zločinoch Floyda – v liberálnych kruhoch hovoriť o tom sa považuje za politicky nekorektné správanie.

Americká spoločnosť stále žije v stave vnútorného konfliktu, ktorý občas môže vybuchnúť. Jej rôzne vrstvy a časte vnímajú rovnaké veci úplne odlišným spôsobom. Inozemtsev vidí v terajších udalostiach pokus agresívnej menšiny vtlačiť väčšine svoje predstavy. V podstate tu je konflikt dvoch kultúr, dvoch civilizácií, žijúcich v jednom priestore, ale až dodnes navzájom cudzích.

Všetko, čo sa deje teraz v USA, sa nevyhnutne hodnotí z hľadiska nadchádzajúcich prezidentských volieb. Demokratická strana podporila protesty a viní vo všetkom terajšujú administráciu Donalda Trumpa. Ale, upozorňuje Inozemtsev, toto môže naopak zvýšiť jeho šance na opätovné zvolenie. Elektorát Trumpa sú vo väčšine biely Američania, obávajúci sa nepokojov. Rozhodné kroky prezidenta na získanie kontroly nad situáciou, vrátane použitia armády, imponujú takým voličom a sú schopný ich mobilizovať pred hlasovaním.

Myslím si že neangažovaný pohlaď experta, ktorý sa nachádza na mieste udalostí, nám pomôže získať úplnejšiu a objektívnejšiu predstavu o tom, čo sa naozaj deje v USA.

Klaka na námestiach

10.02.2024

Nepríjemné (pretože sa to podobá na kloaku) slovo v názve ma pôvod od francúzskeho „claquer“ – tlieskať. Tak sa volali ľudí, najatý aby tlieskali alebo sa smiali v správnej chvíli počas divadelného predstavenia. Alebo naopak: pískali a dupali nohami, ak by niekto chcel, aby hra zlyhala. Klaka vznikla ešte v starovekom Grécku a Ríme. V Európe bola najrozvinutejšia [...]

Nadvláda spotreby

26.11.2023

V roku 1844 skupina tkáčov z anglického mesta Rochdale, nespokojná s cenami a kvalitou potravín v továrenskom obchode, vyzbierala posledné peniaze, najala si voz a kone a poslala zástupcov do dediny aby nakúpili všetko potrebné priamo od roľníkov. Efekt bol ohromujúci – lacno zabezpečili jedlo sebe a svojim rodinám na pár mesiacov vopred. Tak vzniklo prvé spotrebiteľské [...]

Nobelove prekvapenia

18.10.2023

Svet sa nedávno dozvedel, že 77. ročnej profesorke Harvardskej univerzity Claudie Goldinovej je tento rok udelená Nobelova cena za ekonómiu. Toto nie je žiadne prekvapenie – je dosť známa medzi odborníkmi. Rešpektovaná vedkyňa je iba tretia v histórii žena, ktorá dostala podobne ocenenie. Jej hlavné diela („Understanding the Gender Gap: An Economic History of American [...]

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

Grasalkovičov palác, Prezidentský palác

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo osem z desiatich kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa v pondelok doobeda kandidatúry vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.