Založ si blog

Sezóna hlúpych plagátov

Parlamentné voľby sa blížia, a na uliciach, ako snežienky na jarnej lúke, rozkvitajú reklamy politických strán a ich kandidátov. Prichádza sezóna hlúpych plagátov.

Prečo ich považujem za hlúpe? Začneme tým že sú všetky akoby robené jednou rukou, v jednom štýle a skoro opakujú tie, ktoré boli v minulých rokoch. Vyzerá že ľudia, vytvárajúci ich dizajn, sú leniví vymyslieť niečo nové.

Je divné že nové strany, ktoré sa nezúčastnili na predošlých voľbách, akceptujú takýto „štandard“ a ani sa nesnažia byť originálny. Asi nechápu že tak riskujú stratiť sa medzi „tradičnými“ konkurentmi.

Firemná špička dizajnérov volebných billboardov – obrovské zobrazenia tváre politikov. Zase sa divím: kto ich presvedčil že to prináša hlasy? Podľa mňa hlava, majúca veľkosť takmer dva metre, môže skôr strašiť deti a nervóznych dospelých. Okrem toho odhaľuje aj stopy zlej práce imagemakerov a zneužitia photoshopu.

Samostatnou témou sú texty na posteroch. Preboha, kto ich vymýšľa? Neznámi autori ako keby ich zámerne chcú zbaviť o všetok obsah. Zdá sa, že niektoré z týchto textov sú špeciálne navrhnuté tak, aby uškodili kandidátom.

Čítam na jednom plagáte: „Pre dôstojný život seniorov“. Ale čo to znamená? Čo je dôstojný život, ako to chápete, ako si myslíte toto dosiahnuť? Plánujete zvýšiť dôchodky, otvoriť nové zariadenia pre starých ľudí a gerontologické ambulancie, podporiť univerzity „tretieho veku“ a počítačové kurzy, alebo ponúknite niečo iné? Tak napíšte to tak, aby bolo jasné, čo vlastne navrhujete!

Ešte jedna reklama tej istej strany: „Spravodlivé zdravotníctvo pre všetkých“. „Spravodlivé“ – to ako? Zdravotníctvo má byť kvalitne a dostupné pre každého, to je jasné. Malo by byť včasné, aby nikto nemusel čakať dva týždne na stretnutie s doktorom, a na seriózne vyšetrenie až polroka. Chceme ho vidieť zodpovedným – nech lekári budú zodpovedať za výsledky svojej práce. Potrebujeme aby bolo milosrdné – očakávame od doktora súcit a pochopenie. No „spravodlivé“ – to nie je pochopiteľné. Keď je rovnako zlé pre všetkých – to je „spravodlivé“?

Nebol som vôbec prekvapený keď som uvidel že tesne pri tomto billboarde konkurenti umiestnili svoju reklamu: „K lekárovi bez zbytočného čakania“. Kontrast nie je v prospech „spravodlivého zdravotníctva“ – odporcovia si hneď všimli a použili chybu, a dali konkrétnejšiu ponuku. Ich text bol by úplne fajn, ak by nie slovo „zbytočné“. Je to veľmi neurčitý pojem: pre pacientov akékoľvek čakanie je prebytočné, pre doktorov a administratívy polikliník a nemocníc je to normálny jav, spôsobený obmedzenosťou zdrojov, a v niečom je pre nich aj užitočný (pozeraj o tom: https://www.noveslovo.sk/c/Kto_a_ako_nam_sluzi_0).

Pozerám iný poster vyššie uvedených konkurentov, tiež novej strany. Volá sa: „Za ľudí“. Pýtam sa: a za koho ešte môže byť politická organizácia? Za zvieratá, alebo za mimozemšťanov?

Už som písal že politici sa často oddeľujú od ľudstva, ako by išlo o bytostiach iného plemena (https://lipitskiy.blog.sme.sk/c/471715/odkial-prilietavaju-politici.html). Asi to ide až zo stredoveku, keď všetko spravovala šľachta, a ostatní boli pre ňu podriadení, ktorých opovrhovane volala „ľudia“, čo vtedy znamenalo – plebs. V tomto názve tiež vidím pohľad zhora na občanov, ktorí sú vraj sami neschopní postarať sa o seba a potrebujú na to mocných supermanov – politikov…

Na ich plagáte čítam: „Vezmeme podvodníkom nelegálny majetok“. Snažím sa pochopiť: je to komerčná ponuka podvodníkom, alebo chcú autori nejaký majetok od nich ukradnúť? „Vyvlastňuj vyvlastníkov“ alebo „Lúpi olúpené“ – ako učili Karl Marx a Vladimír Lenin.

Dúfam že autori mali na mysli niečo iné – asi sľubujú konfiškovať takýto majetok vo verejný prospech. Nie je som istý že to je vhodná ciel pre politickú stranu – skôr pre prokurátora. Aj v takom zmysle to nie je správne povedané, pretože prevziať u kohokoľvek akýkoľvek majetok, najmä nelegálny, nemôže ani strana, ani jednotlivá poslankyňa – iba súd! Myšlienka je formulovaná veľmi nedbalo, čo ju umožňuje interpretovať ako výzvu na protizákonné konanie. Vyhnúť sa tomu je práca rečníkov a PR-manov, ktorí sa v tomto prípade pomýlili…

Určite nie je možné umiestniť na plagát celý volebný program – stačí aspoň pár slov, ktoré majú zmysel, jasný obsah, orientujúci ľudí, vysvetľujúci politický postoj a ciele strany alebo kandidáta, a ktoré nikto nepochopí nesprávne. Nájsť také slová nie je ľahké, to vyžaduje serióznu intelektuálnu prácu.

Volebné technológie je odvetvie, ktoré potrebuje veľmi kreatívnych odborníkov. Je smutné, keď tam pôsobia diletanti, neschopní profesionálne podporiť kandidátov a ich prezentovať voličom. Preto musíme zase prežívať sezónu hlúpych plagátov.

Klaka na námestiach

10.02.2024

Nepríjemné (pretože sa to podobá na kloaku) slovo v názve ma pôvod od francúzskeho „claquer“ – tlieskať. Tak sa volali ľudí, najatý aby tlieskali alebo sa smiali v správnej chvíli počas divadelného predstavenia. Alebo naopak: pískali a dupali nohami, ak by niekto chcel, aby hra zlyhala. Klaka vznikla ešte v starovekom Grécku a Ríme. V Európe bola najrozvinutejšia [...]

Nadvláda spotreby

26.11.2023

V roku 1844 skupina tkáčov z anglického mesta Rochdale, nespokojná s cenami a kvalitou potravín v továrenskom obchode, vyzbierala posledné peniaze, najala si voz a kone a poslala zástupcov do dediny aby nakúpili všetko potrebné priamo od roľníkov. Efekt bol ohromujúci – lacno zabezpečili jedlo sebe a svojim rodinám na pár mesiacov vopred. Tak vzniklo prvé spotrebiteľské [...]

Nobelove prekvapenia

18.10.2023

Svet sa nedávno dozvedel, že 77. ročnej profesorke Harvardskej univerzity Claudie Goldinovej je tento rok udelená Nobelova cena za ekonómiu. Toto nie je žiadne prekvapenie – je dosť známa medzi odborníkmi. Rešpektovaná vedkyňa je iba tretia v histórii žena, ktorá dostala podobne ocenenie. Jej hlavné diela („Understanding the Gender Gap: An Economic History of American [...]

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.