Založ si blog

Urážka majestátu

Pred niekoľkými dňami moderátor gruzínskeho opozičného televízneho kanála si dovolil špinavé urážky na ruského prezidenta Vladimíra Putina. Hoci gruzínske vedenie a verejnosť tento výčin okamžite odsúdili, začal sa medzinárodný škandál. Ruský parlament (Statná duma) potreboval uvaliť na Gruzínsko hospodárske sankcie. Prokurátor ponúkol deportovať kontroverzného moderátora do Ruska a tam postaviť pred súd.

Ale sám Putin odreagoval inak. Povedal že je proti sankcii, aby neuškodiť gruzínskemu ľudu, a nechce bojovať proti moderátorovi – to by bola pre toho pána zbytočná česť.

V tejto súvislosti som si spomenul na príbeh, ktorý som poznal kým som pôsobil (veľmi dávno) v historickom archíve v Moskve a dával do poriadku súdne záznamy 18-19 st. Jeden z nich urobil na mňa silný dojem.

Jeden chlap (už som zabudol jeho meno, budem ho volať Ivan Petrov) sa opil v krčme a začal robiť zle. Krčmár ho chcel ukľudniť a povedal: „Cisár ťa sleduje!“ – a ukázal na obraz, zavesený na stene (vtedy krčmy patrili štátu a preto tam povinne musel byť obraz cisára).

Ale rozpálený Ivan Petrov sa vôbec neukľudnil. Vykričal: „Pľujem som na cisára!“ – a naozaj napľul na obraz.

Všetci, čo tam boli, rýchlo vytriezveli. Vtedy takýto skutok bol ťažkým zločinom a sa volal „Urážka majestátu“. Chlapa hneď chytili a zatkli, nič dobré ho očividne nečakalo.

Podľa monarchických noriem každý podobný prípad rozhodoval osobne… sám cisár! Vtedy to bol Nikolaj Prvý, ktorého aj súčasníci volali „Palicin“ (Палкин) za drsnú povahu. Hlúpy Ivan mohol dostať akýkoľvek trest – až do smrti.

Nikolaj prečítal správu o zločine a napísal rozhodnutie: „Povedzte Ivanovi Petrovovi že aj ja na neho pľujem“. V tomto bode sa súd skončil.

Prísny cisár bol dosť múdry aby chápať: opitý chlap ho nemôže uraziť, čo by nehovoril a nerobil – sociálny dištanc medzi nimi bol príliš veľký. Keď by sa Nikolaj cítil ublíženým a iní by si to všimli, znížil by sa na úroveň dedinského opilca. To si nemohol dovoliť.

Je dobré že aj Putin zastavil rozvoj škandálu, neurobil z neho štátny problém. Akákoľvek pomsta drzému moderátorovi, nehovoriac o celému Gruzínsku, znamenala by že tato epizóda je pre prezidenta dôležitá a ho podráždila. To tiež si nemusí dovoliť.

Ale neviem sa udržať od pripomienky: televízny kanál, kde znela „urážka majestátu“, pozerať v Rusku sa nedá. Keď by iné média neurobili z toho senzáciu, nikto by aj nevedel čo sa stalo. Niekedy je lepšie mlčať, než hovoriť. Nepotrebujeme aby duchoprázdnosť jednej zle vychovanej osoby ovplyvňovala medzinárodné vzťahy.

Klaka na námestiach

10.02.2024

Nepríjemné (pretože sa to podobá na kloaku) slovo v názve ma pôvod od francúzskeho „claquer“ – tlieskať. Tak sa volali ľudí, najatý aby tlieskali alebo sa smiali v správnej chvíli počas divadelného predstavenia. Alebo naopak: pískali a dupali nohami, ak by niekto chcel, aby hra zlyhala. Klaka vznikla ešte v starovekom Grécku a Ríme. V Európe bola najrozvinutejšia [...]

Nadvláda spotreby

26.11.2023

V roku 1844 skupina tkáčov z anglického mesta Rochdale, nespokojná s cenami a kvalitou potravín v továrenskom obchode, vyzbierala posledné peniaze, najala si voz a kone a poslala zástupcov do dediny aby nakúpili všetko potrebné priamo od roľníkov. Efekt bol ohromujúci – lacno zabezpečili jedlo sebe a svojim rodinám na pár mesiacov vopred. Tak vzniklo prvé spotrebiteľské [...]

Nobelove prekvapenia

18.10.2023

Svet sa nedávno dozvedel, že 77. ročnej profesorke Harvardskej univerzity Claudie Goldinovej je tento rok udelená Nobelova cena za ekonómiu. Toto nie je žiadne prekvapenie – je dosť známa medzi odborníkmi. Rešpektovaná vedkyňa je iba tretia v histórii žena, ktorá dostala podobne ocenenie. Jej hlavné diela („Understanding the Gender Gap: An Economic History of American [...]

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.

OSN / Organizácia spojených národov /

USA vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Agresívna politika, zúri Abbás

19.04.2024 10:38

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za "agresiu", ktorá tlačí Blízky východ k "priepasti".

Spišský hrad

Oprava Spišského hradu sa tak skoro nezačne. Šimkovičová nariadila zopakovať súťaž

19.04.2024 10:30

Úspešný uchádzač vraj neposkytol v zákonnej lehote riadnu súčinnosť a požadované dokumenty.

strategický bombardér Tu-22M3m pád ruského lietadla, vojna na Ukrajine

VIDEO: Zostrelili sme Rusom strategický nadzvukový bombardér, hlási Ukrajina. Moskva priznala stratu

19.04.2024 10:20

Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) bol bombardér zostrelený v oblasti 300 kilometrov od Ukrajiny.