Založ si blog

Znak šialenstva

Einsteinovi sa pripisuje výrok: opakovanie tej istej akcie znova a znova v nádeji, že výsledok sa zmení, je znak šialenstva. Dobre povedané, Albert! Stále vidíme tomu dôkazy v našom politickom živote.

Keď vláda rozhodla o zrušení špeciálnej prokuratúry, opozícia a mainstreamové médiá to vyhlásili za hrozbu pre právny štát a vyzvali ľudí, aby protestovali v uliciach.

Keď ministerka kultúry odstránila pár podriadených úradníkov z jej odvetvia, opozícia a mainstreamové médiá to vyhlásili za hrozbu pre národnú kultúru a vyzvali ľudí, aby protestovali v uliciach.

Teraz, keď chcú politici z vládnej koalície odvolať jedného z opozičných lídrov z jeho funkcie v parlamente, opozícia a mainstreamové médiá to vyhlásili za hrozbu pre demokraciu a vyzvali ľudí, aby protestovali… Prepáčte, ešte nevyzvali? Tak určite zavolajú, neprídu s ničím novým.

Všetky spomínané hrozby sú úplne falošné. V krajinách, kde je právny štát, neexistujú žiadne špeciálne orgány, ktorí sú typické len pre diktatúry. Odvolaní funkcionári nevytvárali kultúrne hodnoty, ale riešili ekonomické a finančné otázky. Každý, kto bol zvolený do funkcie, môže byť z nej odvolaný – je to jedna s zásad demokracie…

Vidíme umelú (aj pokryteckú) dramatizáciu dosť banálnych situácií s cieľom manipulovať verejnou mienkou. Čo je na tom znepokojujúce – že tá istá akcia sa opakuje znova a znova, hoci neprináša očakávané výsledky. Čo to znamená? Pozri prvú vetu tohto textu.

Ak opoziční lídri urýchlene nezmenia svoj repertoár, pochybnosti o ich primeranosti sa len posilnia.

Klaka na námestiach

10.02.2024

Nepríjemné (pretože sa to podobá na kloaku) slovo v názve ma pôvod od francúzskeho „claquer“ – tlieskať. Tak sa volali ľudí, najatý aby tlieskali alebo sa smiali v správnej chvíli počas divadelného predstavenia. Alebo naopak: pískali a dupali nohami, ak by niekto chcel, aby hra zlyhala. Klaka vznikla ešte v starovekom Grécku a Ríme. V Európe bola najrozvinutejšia [...]

Nadvláda spotreby

26.11.2023

V roku 1844 skupina tkáčov z anglického mesta Rochdale, nespokojná s cenami a kvalitou potravín v továrenskom obchode, vyzbierala posledné peniaze, najala si voz a kone a poslala zástupcov do dediny aby nakúpili všetko potrebné priamo od roľníkov. Efekt bol ohromujúci – lacno zabezpečili jedlo sebe a svojim rodinám na pár mesiacov vopred. Tak vzniklo prvé spotrebiteľské [...]

Nobelove prekvapenia

18.10.2023

Svet sa nedávno dozvedel, že 77. ročnej profesorke Harvardskej univerzity Claudie Goldinovej je tento rok udelená Nobelova cena za ekonómiu. Toto nie je žiadne prekvapenie – je dosť známa medzi odborníkmi. Rešpektovaná vedkyňa je iba tretia v histórii žena, ktorá dostala podobne ocenenie. Jej hlavné diela („Understanding the Gender Gap: An Economic History of American [...]

Rusko opozícia Navaľnyj pohreb

Streľba v centre Moskvy: Hlásia mŕtvych. Krvavú prestrelku rozpútal mocenský boj miliardárov

18.09.2024 22:28

Podnikatelia v boji o majetok rozpútali prestrelku blízko Kremľa.

covid

Šíri sa nový subvariant koronavírusu, dominantný môže byť o niekoľko týždňov

18.09.2024 22:10

Dostal označenie XEC a sa môže stať dominantným v priebehu niekoľkých týždňov.

Hacker

FBI rozložila ďalšiu veľkú čínsku hackerskú skupinu. Zameriavala sa na západné krajiny

18.09.2024 21:05

Rovnako ako iná rozložená čínska hackerská skupina Volt Typhoon sa aj Flax Typhoon zameriavala na kritickú infraštruktúru v západných krajinách.

Valerie Hayerová, europarlament, europoslankyňa, Obnovme Európu

Tvrdé slová v europarlamente: Odvolanie Šimečku rozprúdilo debaty, Metsolová chce reagovať

18.09.2024 20:45

Režim Roberta Fica opäť raz podkopal demokratické piliere Slovenskej republiky, vyhlásila francúzska europoslankyňa.