Založ si blog

Nadvláda spotreby

V roku 1844 skupina tkáčov z anglického mesta Rochdale, nespokojná s cenami a kvalitou potravín v továrenskom obchode, vyzbierala posledné peniaze, najala si voz a kone a poslala zástupcov do dediny aby nakúpili všetko potrebné priamo od roľníkov. Efekt bol ohromujúci – lacno zabezpečili jedlo sebe a svojim rodinám na pár mesiacov vopred. Tak vzniklo prvé spotrebiteľské družstvo (kooperativa).

Mimochodom: v domácich zdrojoch sa reprodukuje informácia, že prvú v Európe a v svete kooperativu založil náš krajan Samuel Jurkovič. Ale ten slávny muž vytvoril svoj „Spolek Gazdovský“ trochu neskôr, v roku 1845, a asi už podľa anglického vzoru.

Skúsenosti z Rochdelu sa veľmi rýchlo rozšírili do celého sveta. Robotníkov prilákala možnosť zlepšiť si život bez konfliktov s majiteľmi podnikov, štrajkov a revolúcií. Koncom 19. st. mali spotrebiteľské družstvá už milióny členov. Ich rozvoj prinútil kapitalistov zastaviť prax vnucovania svojim pracovníkom tovarov z továrenských obchodov za premrštené ceny. Bolo to dôležité víťazstvo pracujúceho ľudu. Jediní, ktorým sa to nepáčilo, boli… marxisti a radikálni revolucionári, ktorí to považovali za trik buržoázie, odvádzajúci proletárov od triedneho boja.

Družstevné hnutie si však vyvíjalo vlastnú teóriu – kooperatívny socializmus. Jeho základom je predstava, že činnosťou, schopnou spojiť ľudí a zlepšiť ich život, nie je výroba (ako to tvrdili marxisti), ale spotreba! Len do tejto aktivity sa zapájajú všetci bez výnimky! Iba spotreba určuje kvalitu života! Len ona riadi výrobu, keďže nikto nevyrába nič, čo nikto nepotrebuje! Skutočná nadvláda spotreby…

Ideológovia tohto trendu videli v kooperatívnych spolkoch cestu k spravodlivej spoločnosti, ktorá sa podľa nich dala dosiahnuť bez akejkoľvek sociálnej revolúcie – jednoducho konzumáciou. Samozrejme, marxisti to rázne popierali a považovali kooperatívne hnutie za nebezpečného politického nepriateľa. Ukázalo sa však, že ich obavy boli prehnané. Družstevný socializmus nemal politický úspech – hnutie bolo hoci veľmi masové, ale príliš amorfné na to, aby bojovalo o moc.

Začiatkom 20. st. svet vstúpil do obdobia revolúcií, v Rusku zvíťazili prívrženci marxizmu. Ale ich vodca Vladimír Lenin v jednom z posledných článkov („O kooperácii“, 1923) úplne nečakane zopakoval myšlienky družstevných teoretikov a dokonca nazval spoločnosť, ktorú by rád videl v Rusku, systémom civilizovaných kooperátorov…

To spôsobilo rozruch vo vedení boľševikov. Lenin sa už ochorel a nepodieľal sa na vedení krajiny a strany, ale jeho autorita zostala vysoká. Jeho kolegovia považovali článok za ovocie chorej mysle. Diskutovalo sa aj o návrhu vydať noviny s jeho textom v jednom výtlačku, aby neznepokojiť „vodcu svetového proletariátu“. Voči tomu bol článok nakoniec normálne publikovaný, ale ignorovaný pre všetky praktické účely.

Zdalo sa, že ľudstvo sa už nikdy nedozvie, ako môže vyzerať spoločenský systém, organizovaný okolo spotreby. Ale v roku 1970 Jean Baudrillard zaznamenal vznik „konzumnej spoločnosti“, ktorá sa rozvíja až dodnes. V dôsledku toho sa niektoré myšlienky kooperatívnych socialistov už nezdajú také zvláštne. Dominancia spotreby sa stala skutočnosťou.

Bez ohľadu na to, či sa nám to páči, konzumácia je v našom živote čoraz dôležitejšia a účasť vo výrobe ustupuje do pozadia. Ekonómovia a sociológovia predpovedajú, že práca v budúcnosti vôbec nebude povinnou podmienkou ľudskej existencie. Spotreba však nikam nezmizne, a ak ju chápeme široko, vrátane asimilácie vedomostí ako aj duchovných a kultúrnych hodnôt, bude predstavovať hlavný obsah bežného života.

No čo sa stane s politikou? Akú podobu bude mať politický systém konzumnej spoločnosti? Neuvidia naše deti a vnúčatá, ako si vo voľbách konkurujú spolky, zložené z klientov Lidla a Billy? Alebo ako strana milovníkov piva (také už existujú v Rakúsku, Poľsku a Rusku) zabojuje o miesta v parlamente so zväzom fanúšikov vína? Či voľby nahradí sčítanie zákazníkov v obchodných centrách? Hoci nám to dnes pripadá ako vtip, to by bol logický dôsledok spájania ľudí podľa kritéria spotreby.

Klaka na námestiach

10.02.2024

Nepríjemné (pretože sa to podobá na kloaku) slovo v názve ma pôvod od francúzskeho „claquer“ – tlieskať. Tak sa volali ľudí, najatý aby tlieskali alebo sa smiali v správnej chvíli počas divadelného predstavenia. Alebo naopak: pískali a dupali nohami, ak by niekto chcel, aby hra zlyhala. Klaka vznikla ešte v starovekom Grécku a Ríme. V Európe bola najrozvinutejšia [...]

Nobelove prekvapenia

18.10.2023

Svet sa nedávno dozvedel, že 77. ročnej profesorke Harvardskej univerzity Claudie Goldinovej je tento rok udelená Nobelova cena za ekonómiu. Toto nie je žiadne prekvapenie – je dosť známa medzi odborníkmi. Rešpektovaná vedkyňa je iba tretia v histórii žena, ktorá dostala podobne ocenenie. Jej hlavné diela („Understanding the Gender Gap: An Economic History of American [...]

Ohrozuje svet hladomor?

23.07.2023

17 júla vypršal termín dohody, ktorá zaručovala vývoz obilia z Ukrajiny cez Čiernomorské prielivy. Rusko v tom odmietlo pokračovať. Média v tejto súvislosti šíria predpovede hladomoru, ktorý by mohol postihnúť chudobné krajiny. Pokúsme sa na základe dostupných zdrojov (vrátane ruských) pochopiť, či je svet skutočne ohrozený hladom. Kto sa s kým dohodol a o čom? [...]

Alexej Navaľnyj

WSJ: Putin zrejme nenariadil zabiť Navaľného, konštatovali americké tajné služby

27.04.2024 12:42

Americké tajné služby podľa nemenovaných predstaviteľov dospeli k záveru, že Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného vo februári zabili.

Demmin

Keď matky topili svoje deti. Hromadné samovraždy v nacistickom Nemecku

27.04.2024 12:00

Nacistická propaganda a strach z Červenej armády v apríli 1945 spôsobili, že v mestečku Demmin spáchalo samovraždu najmenej 900 ľudí.

vezuv

V okolí sopky Vezuv zaznamenali silnejšie zemetrasenie

27.04.2024 11:51

Oblasť okolo sopky Vesuv neďaleko juhotalianskej Neapola dnes ráno zasiahlo zemetrasenie o sile 3,9 stupňa.

Dvoch neplnoletých zasiahol prúd, vyliezli na odstavený vlak

27.04.2024 11:29

Dve neplnoleté osoby zasiahol na železničnej stanici v Malackách elektrický prúd. Stalo sa tak po tom, čo vyliezli na odstavený vlak.