Založ si blog

Niečo o vakcínach

Verejná diskusia o vakcinácii sa sústredila na geopolitických, vnútropolitických a dokonca aj na detektívnych aspektoch. To je zaujímavé až fascinujúce, ale len zatemňuje podstatné problémy, spojené s týmto procesom.

Odborníci upozorňujú, že aj úspešné očkovanie nevylučuje ochorenie COVIDom, hoci do istej miery sa pomáha vyhnúť jeho ťažkej forme. Akákoľvek vakcína nie je zázračný všeliek. Aj vakcinovaní ľudia môžu: a) nakaziť sa koronavírusom; b) prenášať ho; c) infikovať ostatných.

Preto z hľadiska šírenia vírusu nie je skoro žiadny rozdiel medzi očkovanými a neočkovanými ľuďmi. Nielenže vakcinovaní občania v určitom zmysle sú horší, pretože sa cítia chránený, aj ostatní ich považujú za bezpečných – preto budú menej opatrný a môžu šíriť nákazu intenzívnejšie ako neočkovaní.

EU však chystá nejaký certifikát, ktorý umožní zaočkovaným osobám voľný pohyb medzi krajinami. Napriek varovaniu WHO (World Health Organization) o absurdnosti a nebezpečenstve takého kroku, je veľmi pravdepodobné, že bude uskutočnený.

Svetové vlády si hľadajú vierohodnú zámienku na to, aby už konečne odstránili karantény, lockdowny a iné zákroky, ohrozujúce hospodárske činnosti a vytvárajúce sociálne napätie. Na to je vhodná vakcinácia určitej časti obyvateľstva. Asi nebudú čakať ani na potvrdenia vzniku tzv. kolektívnej imunity, v dosiahnuteľnosti ktorej nie všetci experti sú si istí.

Členské krajiny EU, v ktorých prínosy z turizmu sú kriticky dôležité pre ekonomiku, aktívne lobujú o zrušenie obmedzení, spojených s cestovaním. Vakcinácia tomu dáva prijateľnú výhovorku.

Výrobcovia liekov chcú čo najviac predĺžiť možnosť predávať štátom a ich občanom svoje vakcíny. Už je jasné, že bude nutné, aby sa očkovania pravidelne opakovali v najlepšom prípade každý rok, v najhoršom – každé 3 mesiaca. Aby s tým ľudia súhlasili (čo znamená – aby zisky neklesli), treba ponúkať zaočkovaným nejaké privilégiá, ako exkluzívne právo cestovať kamkoľvek na dovolenky.

Nebudem ani hovoriť, že to by bola diskriminácia, dokonca aj apartheid a porušenie ústavných základov a zákonov, garantujúcich ľudské práva. Počas pandémie sme si už zvykli, že podobné „drobnosti“ skoro nikoho nezaujímajú.

Hlavne je, že kvôli tomu sa vírus pravdepodobne bude šíriť ešte rýchlejšie, vzniknú jeho nové mutácie, a preto sa potrebuje návrat k reštriktívnym opatreniam.

A bude to tak trvať, dokým nedostaneme ľahko dostupné, lacné a účinné prostriedky proti COVIDu. Avšak, kým farmakologické korporácie tak dobre zarábajú na vakcínach, neponáhľajú sa vyvíjať podobné lieky.

Nemôžeme očakávať rýchle uznanie pochybnosti protiepidemickej stratégie, založenej výlučne na vakcináciách – táto momentálne vyhovuje takmer všetkým. Ale to určite príde, ako teraz postupné prichádza spoločné pochopenie nezmyselnosti plošných testovaní.

Klaka na námestiach

10.02.2024

Nepríjemné (pretože sa to podobá na kloaku) slovo v názve ma pôvod od francúzskeho „claquer“ – tlieskať. Tak sa volali ľudí, najatý aby tlieskali alebo sa smiali v správnej chvíli počas divadelného predstavenia. Alebo naopak: pískali a dupali nohami, ak by niekto chcel, aby hra zlyhala. Klaka vznikla ešte v starovekom Grécku a Ríme. V Európe bola najrozvinutejšia [...]

Nadvláda spotreby

26.11.2023

V roku 1844 skupina tkáčov z anglického mesta Rochdale, nespokojná s cenami a kvalitou potravín v továrenskom obchode, vyzbierala posledné peniaze, najala si voz a kone a poslala zástupcov do dediny aby nakúpili všetko potrebné priamo od roľníkov. Efekt bol ohromujúci – lacno zabezpečili jedlo sebe a svojim rodinám na pár mesiacov vopred. Tak vzniklo prvé spotrebiteľské [...]

Nobelove prekvapenia

18.10.2023

Svet sa nedávno dozvedel, že 77. ročnej profesorke Harvardskej univerzity Claudie Goldinovej je tento rok udelená Nobelova cena za ekonómiu. Toto nie je žiadne prekvapenie – je dosť známa medzi odborníkmi. Rešpektovaná vedkyňa je iba tretia v histórii žena, ktorá dostala podobne ocenenie. Jej hlavné diela („Understanding the Gender Gap: An Economic History of American [...]

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia