Založ si blog

„Koronovácia“ Putina

Ešte nedávno sme konštatovali že v Rusku, vo verejnej mienke, má politika ešte stále prednosť nad pandémiou. Už sa to zmenilo. Aj tam, ako skoro všade inde, koronavírus začal tvrdo určovať život spoločnosti. Pritom že situácia sama o sebe relatívne nie je taká ohrozujúca, ako v niektorých iných krajinách, ruské úrady implementujú najprísnejšie bezpečnostné opatrenia.

Experti koncentrujú pozor na zmeny v politickom správaní prezidenta Vladimíra Putina (Владимир Владимирович Путин), urobivšieho prednedávnom niekoľko pre neho neštandardných krokov.

Úplne senzačným bolo jeho vystúpenie v infekčnej nemocnici, kde liečia ľudí, nakazených koronavírusom. Opozícia ho hneď obvinila z populizmu, ale väčšina obyvateľstva to vnímala ako dobrý a statočný skutok. Keď navštevoval pacientov na oddeleniach, bol oblečený do seriózneho ochranného odevu. Ale, pri vstupe do nemocnici, kým nemal ani rúšku a rukavice, pozdravil ho a potriasol si rukami s ním i hlavný doktor, ktorý už o niekoľko dní neskôr zistil že je nakazený…

Verejnosť mala, samozrejme, obavy o zdravie prezidenta. Oficiálne Kremeľ tvrdí že je v poriadku. No po tom prípade Putin prvýkrát v živote usporiadal stretnutie s členmi vlády na diaľku, online. Treba povedať že predtým sa vždy ostentatívne vyhýbal používaniu internetu, považujúc ho za nebezpečný z hľadiska ochrany informácií. Úplne upokojiť občanov sa nepodarilo.

Počas krátkej doby, Putin dvakrát prehovoril k národu v televízii. Aj to nie je pre neho typické. Predtým nepovažoval dialóg s verejnosťou za dôležitý. Oponenti vidia aj v tom populizmus a falošný súcit svojich spoluobčanov. Podľa mňa sú to správne a opodstatnené kroky, vyvolávajúce u ľudí pocit, že sa o nich orgány naozaj starajú.

V svojom prvom prejave prezident informoval obyvateľstvo že hlasovanie po zmenách v ústave, naplánované na apríl, sa posúvajú na jeseň. Taký posun je schopný dosť nepríjemne ovplyvniť výsledky hlasovania, pretože ekonomická situácia po pandémii sa môže výrazne zhoršiť. Ale Putin ukázal že zdravie ľudí je pre neho dôležitejšie, než politické výhody. Aj to hodnotím ako pozitívne rozhodnutie, posilňujúce jeho autoritu.

Pozorovatelia však považujú za najvýznamnejšiu zmenu zvýšenie úlohy a samostatnosti regiónov a ich guvernérov (županov) pri riešení všetkých problémov, spôsobených pandémiou. Predtým hlavným trendom v Rusku už dlhodobo bola centralizácia – právomoci guvernérov boli dosť obmedzené. Teraz Putin neustále zdôrazňuje že to práve oni musia rozhodovať o tom, ktoré opatrenia sa majú prijať, aj za to niesť zodpovednosť.

Je viditeľné že sa prezident vo svojich prejavoch koncentruje na pozitívne témy a o nepríjemných opatreniach hovorí všeobecne, nie úplne konkrétne. Experti v tom vidia presný politický výpočet: keď pandémia a s ňou spojený núdzový stav sa skončia, nespokojnosť občanov s nepríjemnosťami, obmedzeniami ich slobody a ekonomickými stratami bude nasmerovaná na miestnu, nie na ústrednú vládu. Takú nespokojnosť Kremeľ môže jednoduché ukľudniť výmenou niekoľkých guvernérov. Aj toto je správna taktika, dovoľujúca, okrem všetkého, rezervovať autoritu ústrednej moci na prípad prudkého zhoršenia situácie.

Putinove politické správanie mu môže poskytnúť dobrú príležitosť dostať sa zo súčasnej krízy, a to nielen bez strát, ale aj zvýšením jeho dôveryhodnosti a úrovne podpory obyvateľstva. Hoci otázka predĺženia jeho právomocí na nové obdobia zostava do konca nevyriešená, stále má dobré šance uskutočniť ústavnú reformu neskoršie…

Klaka na námestiach

10.02.2024

Nepríjemné (pretože sa to podobá na kloaku) slovo v názve ma pôvod od francúzskeho „claquer“ – tlieskať. Tak sa volali ľudí, najatý aby tlieskali alebo sa smiali v správnej chvíli počas divadelného predstavenia. Alebo naopak: pískali a dupali nohami, ak by niekto chcel, aby hra zlyhala. Klaka vznikla ešte v starovekom Grécku a Ríme. V Európe bola najrozvinutejšia [...]

Nadvláda spotreby

26.11.2023

V roku 1844 skupina tkáčov z anglického mesta Rochdale, nespokojná s cenami a kvalitou potravín v továrenskom obchode, vyzbierala posledné peniaze, najala si voz a kone a poslala zástupcov do dediny aby nakúpili všetko potrebné priamo od roľníkov. Efekt bol ohromujúci – lacno zabezpečili jedlo sebe a svojim rodinám na pár mesiacov vopred. Tak vzniklo prvé spotrebiteľské [...]

Nobelove prekvapenia

18.10.2023

Svet sa nedávno dozvedel, že 77. ročnej profesorke Harvardskej univerzity Claudie Goldinovej je tento rok udelená Nobelova cena za ekonómiu. Toto nie je žiadne prekvapenie – je dosť známa medzi odborníkmi. Rešpektovaná vedkyňa je iba tretia v histórii žena, ktorá dostala podobne ocenenie. Jej hlavné diela („Understanding the Gender Gap: An Economic History of American [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.