Založ si blog

Jurij Lužkov. In memoriam

Opustil nás Jurij Lužkov (Юрий Михайлович Лужков, 1936 — 2019), primátor Moskvy od 1992 do 2010 (až 18 rokov!), známy politik, zanechavší stopu v modernej histórii Ruska. Zomrel po operácii srdca, nezobudil sa po anestézii. Nie každý v jeho veku pôjde na taký nebezpečný chirurgický zákrok – ale on bol bojovník a rozhodol sa ísť do toho rizika aby si zlepšil zdravie a žil oveľa dlhšie. To sa nepodarilo.

Kariéra Lužkova sa začala počas búrlivých politických udalostí v Rusku. Najskôr sa však vyhýbal politike a sa považoval iba za manažéra. Jeho hospodárenie bolo úspešné – Moskva sa cez tieto roky stala krajšou a komfortnejšou. Spravovať obrovské mesto (12,6 miliónov obyvateľov) je dosť komplikované a nie vždy je reálne robiť to, čo sa páči všetkým. Lužkova často vinili zo svojvoľného konania a korupcie, no nikto to nikdy nevedel dokázať.

Na jeseň 1993. Lužkov bezpodmienečne podporil štátny prevrat, uskutočnený vtedajším prezidentom Borisom Jeľcinom (Борис Ельцин, 1931 – 2007)  (https://www.noveslovo.sk/c/Dvadsatpat_rokov_od_statneho_prevratu_v_Rusku). Použil na to všetky možnosti a zdroje megalopolisu, čo sa v určitej miere stalo rozhodujúcim. V tej dobe som bol do slova na druhej strane barikády a dlho som sa pozeral na Lužkova ako na osobného nepriateľa.

Ale divná logika politického procesu ma priviedla do toho že za 5 rokov sme sa stali spojencami. V roku 1998 založil Lužkov verejnú organizáciu „Vlasť“, do ktorej sa pripojila aj moja strana. Spolupráca bola produktívnou, „Vlasť“ sa rýchlo stala reálnou politickou silou. Lužkov dostal podporu lídrov iných ruských regiónov a vyzeral ako najvplyvnejší aj najperspektívnejší ruský politik.

No Jelcinov tím mal iné plány. Už čoskoro sa začala operácia „nástupca“ – povýšenie Vladimíra Putina (Владимир Путин). Lužkov neodvážil sa čeliť Kremľu a postupne obmedzil svoje politické ambície.

V roku 2001, keď „Vlasť“ bola absorbovaná vládnou stranou „Jednotné Rusko“ („Единая Россия“) a ja som sa rozhodol ísť inou cestou, Lužkov mi ponúkol byť jeho poradcom. Spolupracovali sme ešte pár rokov. Musím povedať že celú dobu spoločnej činnosti mi nikdy nepripomínal urážlivé výčitky a obvinenia, ktoré som mu adresoval po udalostiach v roku 1993.

V roku 2010 bol Lužkov vyhodený z postu primátora „v súvislosti so stratou dôvery prezidenta Ruskej federácie“ (http://www.kremlin.ru/events/president/news/9052). Je zaujímavé že to urobil „dočasná“ (takto na neho pozerali) hlava štátu Dmitrij Medvedev (Дмитрий Медведев). Keď Putin bol zase zvolený za prezidenta, udelil Lužkovovi rád „Pre zásluhy do vlasti“ (https://tass.ru/obschestvo/3642524), čo všetci pochopili ako ospravedlnenie.

Po rezignácii Lužkov sa venoval hospodárskym projektom, prednášal na vysokej škole (bol profesorom a doktorom vied) písal knihy, vrátil sa do  činnosti vynálezcu (je autorom 123 patentov na vynálezy v rôznych priemyselných odvetviach). Pre mňa osobne je dôležité že miloval a choval kone, podporoval športové jazdectvo, sám jazdil, kým mu to dovoľovalo zdravie, a jeho manželka Elena Baturina (Елена Батурина) bola dosť dlho predsedníčkou Ruskej jazdeckej federácie.

Jurij Lužkov bol nepochybne kontroverznou, ale vynikajúcej osobnosťou. Zaslúžil si, aby na neho dlho pamätali v Moskve a v celom Rusku, aj v iných krajinách.

Klaka na námestiach

10.02.2024

Nepríjemné (pretože sa to podobá na kloaku) slovo v názve ma pôvod od francúzskeho „claquer“ – tlieskať. Tak sa volali ľudí, najatý aby tlieskali alebo sa smiali v správnej chvíli počas divadelného predstavenia. Alebo naopak: pískali a dupali nohami, ak by niekto chcel, aby hra zlyhala. Klaka vznikla ešte v starovekom Grécku a Ríme. V Európe bola najrozvinutejšia [...]

Nadvláda spotreby

26.11.2023

V roku 1844 skupina tkáčov z anglického mesta Rochdale, nespokojná s cenami a kvalitou potravín v továrenskom obchode, vyzbierala posledné peniaze, najala si voz a kone a poslala zástupcov do dediny aby nakúpili všetko potrebné priamo od roľníkov. Efekt bol ohromujúci – lacno zabezpečili jedlo sebe a svojim rodinám na pár mesiacov vopred. Tak vzniklo prvé spotrebiteľské [...]

Nobelove prekvapenia

18.10.2023

Svet sa nedávno dozvedel, že 77. ročnej profesorke Harvardskej univerzity Claudie Goldinovej je tento rok udelená Nobelova cena za ekonómiu. Toto nie je žiadne prekvapenie – je dosť známa medzi odborníkmi. Rešpektovaná vedkyňa je iba tretia v histórii žena, ktorá dostala podobne ocenenie. Jej hlavné diela („Understanding the Gender Gap: An Economic History of American [...]

americkí vojaci

Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín

23.04.2024 06:52

Dva drony zostrelili v pondelok neďaleko leteckej základne v západoirackej provincii Anbár.

ATACMS, Ukrajina

ATACMS či vojenskí poradcovia. Zameria Kyjev pomoc z USA aj na zničenie Krymského mosta?

23.04.2024 06:00

Už tento týždeň by Ukrajina mohla z USA dostať ďalekonosné Armádne taktické raketové systémy – ATACMS.

Marina Francisti, Ana Meši

Zubná turistika očami lekárok zo Srbska: Slovákov trápi bezzubosť, chodia k nám po protézy aj implantáty. Láka ich cena

23.04.2024 06:00

Stomatologičky zo Srbska nám priblížili, čo láka Slovákov do ich ambulancií.

vojna na Ukrajine, vojak, obrnené vozidlo, front

ONLINE: Briti zvýšia pomoc Ukrajine. Putin by sa nezastavil na poľských hraniciach, tvrdia

23.04.2024 05:55, aktualizované: 07:15

"Ak sa Putinovi umožní uspieť v tejto agresívnej vojne, nezastaví sa na poľských hraniciach," vyhlásil britský premiér po ohlásení rekordnej pomoci.