Založ si blog

Putinizmus ako globálne poučenie

Nedávno na vplyvnej ruskej webovej stránke „Aktuálne komentáre“ (http://actualcomment.ru/) bola spustená nová rubrika „Putinizmus“, kde budú publikované články, rozhovory a recenzie, analyzujúce rôzne aspekty Putinovho kurzu, odhadujúce jeho historický význam pre Rusko a svet.

Úvodné slová k rubrike povedal vysokopostavený úradník administrácie prezidenta Vladislav Surkov – autor mnohých úspešných politických projektov (medzi nimi aj vládna politická strana „Jednotné Rusko“), a tiež románov, ktoré sa líšia zložitými príbehmi a slovnou zásobou (na neho už som niečo písal: https://lipitskiy.blog.sme.sk/c/502377/dlhy-stat-putina.html).

Surkov uviedol že táto téma vyžaduje osobitnú pozornosť: „Veľmi užitočným krokom je skúmanie putinizmu ako súčasnej ideológie každodenného života so všetkými jeho sociálnymi inováciami a produktívnymi rozpormi. Preto je putinizmus globálny politický life hack, dobre fungujúca metóda vládnutia“ (http://actualcomment.ru/putinizm-kak-politicheskiy-layfkhak-1910141011.html).

Autor použil vyraz „Life hack“ (od angl. „life“ – „život“ + „hack“ – „rozbíjanie“) – módny moderný pojem, pochádzajúci z počítačového slangu. Takto sa volajú rôzne prakticko-užitočné rady, dávajúce ľudom príležitosť rýchlo a efektívne vyriešiť akýkoľvek problém. To môže byť odporučenie ako lepšie umývať riad a aj ako riadiť krajinu. Nazývajúc putinizmus „globálny life hack“, Surkov asi má na mysli že je to dobré poučenie pre politikov z celého sveta.

Ruský analytici už diskutujú: čo to je „putinizmus“, aký má obsah a čo je v ňom poučné pre iné krajiny. Lojálny komentátori si myslia, že to je moderný postup riadenia, v podstate ktorého je hlboká myšlienka, ešte čakajúca na svoju formuláciu (čo vlastne má byť predmetom výskumu). Kontroverzný experti sú si istý že žiadna myšlienka tu nie je prítomná – sú iba reakcie na okolnosti, tiež nie vždy optimálne.

Putinovi oponenti upozorňujú že jeho „metóda vládnutia“ funguje cez použitie mocenských a spravodajských štruktúr, ktoré, okrem všetkého, nie sú nacielené v prospech vlasti, ale výnimočne na vlastné obohatenie. Zástancovia Putina naznačujú, že má širokú podporu ľudí pretože koná v ich záujmoch.

Bude naozaj ťažké nájsť nejakú integrovanú ideológiu, idúcu rovno od Vladimíra Putina. Nenapísal teoretické diela a nevyjadril veľa filozofických myšlienok. Zvyčajne to robia iní ľudia, viac-menej blízko neho, najmä rovnaký Surkov. Sám Putin spravidla ani nezverejňuje svoj postoj k ich ideám.

Tentoraz sa to stalo trošku inak. Hovorca Putina hneď vyjavil že mu „nie úplne imponuje“ pojem „putinizmus“ (https://rg.ru/2019/10/14/peskov-prokommentiroval-ideiu-izucheniia-putinizma.html). Na otázku, akú ideológiu prezident uskutočňuje, jeho hovorca odpovedal, že to je „mimoriadny pragmatizmus, zameraný na rozvoj krajiny“ (Tamtiež).

Je možné to hodnotiť ako skromnosť a snahu sa dištancovať od lichotníkov a príliš horlivých asistentov. Putinovi kritici tu samozrejme uvideli pokrytectvo a predstieranie.

Už za krátky čas sa môžeme dozvedieť, čo je z toho pravda. Alebo „skúmanie putinizmu“ potichu zomrie bez podpory zhora, alebo ju dostane a rozkvitne, aby Rusko podarovalo svetu ešte jeden „izmus“, osvetľujúci cestu do šťastnej budúcnosti. Je však nejednoduché si predstaviť, ako a prečo sa môže objaviť aj globálny dopyt po týchto nápadoch.

„Všetky veci sveta kedysi boli ideami“ – správne zaznamenal Surkov (Tamtiež). No nie všetky idei sveta sa stali vecami.

Klaka na námestiach

10.02.2024

Nepríjemné (pretože sa to podobá na kloaku) slovo v názve ma pôvod od francúzskeho „claquer“ – tlieskať. Tak sa volali ľudí, najatý aby tlieskali alebo sa smiali v správnej chvíli počas divadelného predstavenia. Alebo naopak: pískali a dupali nohami, ak by niekto chcel, aby hra zlyhala. Klaka vznikla ešte v starovekom Grécku a Ríme. V Európe bola najrozvinutejšia [...]

Nadvláda spotreby

26.11.2023

V roku 1844 skupina tkáčov z anglického mesta Rochdale, nespokojná s cenami a kvalitou potravín v továrenskom obchode, vyzbierala posledné peniaze, najala si voz a kone a poslala zástupcov do dediny aby nakúpili všetko potrebné priamo od roľníkov. Efekt bol ohromujúci – lacno zabezpečili jedlo sebe a svojim rodinám na pár mesiacov vopred. Tak vzniklo prvé spotrebiteľské [...]

Nobelove prekvapenia

18.10.2023

Svet sa nedávno dozvedel, že 77. ročnej profesorke Harvardskej univerzity Claudie Goldinovej je tento rok udelená Nobelova cena za ekonómiu. Toto nie je žiadne prekvapenie – je dosť známa medzi odborníkmi. Rešpektovaná vedkyňa je iba tretia v histórii žena, ktorá dostala podobne ocenenie. Jej hlavné diela („Understanding the Gender Gap: An Economic History of American [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.