Založ si blog

Ako to môžeme dovoliť?

22 júna sa v Moskve na javisku divadla „Et Cetera“ konalo slávnostné odovzdávanie ocenení laureátom súťaže „Kronika víťazstva“, ktorej sa zúčastnili televízne diela, venované druhej svetovej vojne (pre Rusov – Veľkej vlasteneckej vojne).

Jeden z členov poroty, známy herec a moderátor Jegor Beroev (https://www.csfd.cz/tvurce/77213-jegor-berojev/prehled/), mal za úlohu vyhlásiť víťaza v nominácii „Najlepší režisér hraného filmu“. Avšak neočakávane vyšiel na javisko v saku, na ľavej strane ktorého bola prišitá žltá šesťcípa hviezda. Takéto nacisti nútili nosiť Židov.

Jeho prejav sa tiež ukázal ako šokujúci:

Egor Beroev: „…Chcem vám povedať, že som nebol očkovaný proti koronavírusu. Niektorí moji známi boli očkovaní, dokonca boli zaočkovaní aj priatelia. To nikdy nebolo dôvodom našich sporov a hádok. Sme dospelí, rešpektujeme vzájomné voľby. Viete, „moje telo je moja vec.“

Ale dnes som sa zobudil vo svete, kde sa to stalo identifikačným znakom. Alebo ste občan – alebo budete žiť v rezervácii. Či zmôžete navštíviť inštitúcie a podujatia, či budete využívať všetky práva a výhody.

Mám otázku. Ako sme – potomkovia víťazov – to mohli dovoliť? (Potlesk).

Ide mi o to, že žiadny ľudský život a dôstojnosť nemôžu byť obetované pre verejné blaho. Je to napísané krvou v Norimberskom kódexe. Človek je neoddeliteľný od svojej dôstojnosti a slobody voľby. Aj keď sa vám táto voľba nepáči a prajete mu výlučne dobre.

Prosím vás, drahí priatelia a kolegovia, ktorí sú tu prítomní – nedovoľte, aby sme boli od vás oddelení, nedovoľte nepriateľstvo medzi nami. Nedovoľte segregáciu spoločnosti na inteligentných a hlúpych, ľudí s Downovým syndrómom a bez neho, bielych a čiernych, Židov a ne-Židov, očkovaných a neočkovaných.

Už sa to raz stalo. A naši starí otcovia za to dosť zaplatili, aj svojej krvou, aby sa to nezopakovalo (Potlesk)“ (https://echo.msk.ru/blog/day_video/2859424-echo/ alebo https://www.youtube.com/watch?v=R-dXLNGxe1U).

 

P.S. Preložil som tento pozoruhodný text, hoci podľa mňa porovnanie dnešnej situácie, ako by táto nebola vážna, s vojnou a Holokaustom vyzerá byť, mierne povedané, silno prehnaným. V Rusku to okamžite vyvolalo vlnu rozhorčenia.

Je však dôležité, aby sa podstata nestratila za neúspešnou formou. Nielen v Rusku vlády, hoci dobre mienený, v tom, čo sa týka očkovaní a iných protivírusových opatrení, idu ďalej a ďalej po ceste segregácii (lat. segregácia – nútené rozdeľovanie ľudí v každodennom živote z rôznych dôvodov) a následnej diskriminácii niektorých občanov a skupín obyvateľstva. Vidím, že to znepokojuje aj slovenských kolegov, s ktorými komunikujem.

Toto naozaj chceme? Môžeme to dovoliť?

Klaka na námestiach

10.02.2024

Nepríjemné (pretože sa to podobá na kloaku) slovo v názve ma pôvod od francúzskeho „claquer“ – tlieskať. Tak sa volali ľudí, najatý aby tlieskali alebo sa smiali v správnej chvíli počas divadelného predstavenia. Alebo naopak: pískali a dupali nohami, ak by niekto chcel, aby hra zlyhala. Klaka vznikla ešte v starovekom Grécku a Ríme. V Európe bola najrozvinutejšia [...]

Nadvláda spotreby

26.11.2023

V roku 1844 skupina tkáčov z anglického mesta Rochdale, nespokojná s cenami a kvalitou potravín v továrenskom obchode, vyzbierala posledné peniaze, najala si voz a kone a poslala zástupcov do dediny aby nakúpili všetko potrebné priamo od roľníkov. Efekt bol ohromujúci – lacno zabezpečili jedlo sebe a svojim rodinám na pár mesiacov vopred. Tak vzniklo prvé spotrebiteľské [...]

Nobelove prekvapenia

18.10.2023

Svet sa nedávno dozvedel, že 77. ročnej profesorke Harvardskej univerzity Claudie Goldinovej je tento rok udelená Nobelova cena za ekonómiu. Toto nie je žiadne prekvapenie – je dosť známa medzi odborníkmi. Rešpektovaná vedkyňa je iba tretia v histórii žena, ktorá dostala podobne ocenenie. Jej hlavné diela („Understanding the Gender Gap: An Economic History of American [...]

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Neplatili ma Rusi, prijal som od nich len malé balíčky, povedal nemecký poslanec Bystroň

26.04.2024 16:42

Bystroň na otázku magazínu prijímanie balíčkov priamo nepoprel, celú kauzu potom označil za kampaň proti nemu.