Niekoľko poznámok v súvislosti s teroristickým útokom v Rusku

25. augusta 2022, Vasil Lipitsky, Nezaradené

Smrť mladej ženy, dcéry filozofa Alexandra Dugina, je skutočná tragédia. Súcitím s jej rodinou a dúfam, že tento teroristický akt bude objektívne vyšetrený.

Teraz je táto smutná udalosť nafúknutá natoľko, že sa o nej diskutuje v OSN. Ale nie som istý, že ten zločin má naozaj politickú podstatu.

Dugin nie je v Rusku vplyvná osoba. Dopyt po jeho pravoslávno-vlasteneckých a eurázijských nápadoch vrcholil pred 7-10 rokmi, ale tieto časy už minuli. Ani vtedy nemal široký okruh čitateľov.

Ako sám priznal, nikdy sa nestretol s Vladimírom Putinom. Nepočul som, že by ten niekedy čítal jeho knihy. Špekulácie o tom, že je to jeho „mozog“ a „nový Rasputin“, sú absolútne neopodstatnené a sú urážlivé pre ruského prezidenta.

Hoci sa hovorí, že Dugin má podporu z Kremľa, no keď ho so škandálom vyhodili z Moskovskej univerzity, nikto sa za neho nepostavil.

Čo sa týka nešťastnej obeti terorizmu, pôsobila nejaký čas v internet TV blízkom k pravoslávnej cirkvi. Potom sa stala blogerkou a prilákala niekoľko tisíc sledovateľov. Ten, ktorý ju pomenoval „hlavnou ruskou propagandistkou“, asi mal veľmi horlivú fantáziu.

Je ťažké si predstaviť dôvody, prečo by sa akíkoľvek tajné služby chceli takýchto ľudí zbaviť. Ale bez ohľadu na to, kto to urobil a prečo, zostáva to ohavný zločin.