Prečo Rusi neoslavujú 300 výročie založenia Ruskej ríše?

2. novembra 2021, Vasil Lipitsky, Nezaradené

Dnes, 02.11.21. uplynie presne 300 rokov odvtedy, čo sa cár Peter I Veľký vyhlásil za imperátora a založil Ruskú ríšu. Považujú ju za tretí najväčší štát, aký kedy existoval (po Britskej a Mongolskej ríši). Obsadila rozsiahle územia v Európe a Ázii, do roku 1867. ich mala aj v Severnej Amerike (Aljaška).

Bola zrušená v roku 1917. v dôsledku Februárovej revolúcie – ešte pred nástupom boľševikov k moci. Títo pozbierali jej črepy a vytvorili z nich Sovietsky zväz, ktorý sa rozpadol len pred 30 rokmi.

Avšak Rusi nebudú oslavovať to jubileum, hoci ich stále obviňujú z imperiálnych ambícií…

Ríša nemala dobru reputáciu, nazývali ju žandárom Európy aj väzením národov. Oslavovaním tohto dátumu by Rusi nevyhnutne podráždili svojich susedov – bývalé časti impéria, medzi ktorými sú aj členské krajiny EU (Estónsko, Fínsko, Litva, Lotyšsko, Poľsko). A vyvolali by nové reči o svojich imperialistických a revanšistických náladách.

Rusi vždy rešpektovali zakladateľa ríše Petra I. V poslednom čase sa to však trochu zmenilo. Peter sa inšpiroval európskymi skúsenosťami a chcel pretvoriť svoju krajinu podľa západného vzoru. A nielen štát – to sa týkalo aj verejného života, aj oblečenia a dokonca aj vzhľadu občanov…

Terajšie ruské vedenie nemá dobré vzťahy so Západom a sa snaží najprv demonštrovať rozdiely od európskych tradícií a hodnôt, vlastný osobitný smer rozvoja civilizácie. Nie je ten správny čas aby oslavovali Petra a jeho historické dedičstvo.

Žiaľ, že kvôli súčasným (a dočasným) geopolitickým a ideologickým cieľom môže byť zabudnutá veľká časť príbehu. Nech už ho hodnotíme akokoľvek, zaslúžil si našu pozornosť – aspoň preto, aby sme sa poučili z minulosti.