Založ si blog

Voľby v Rusku sa uskutočnili, ale nič sa nezmení

V Rusku sa uskutočnili parlamentné voľby, a už vieme ich výsledky. Asi hlavný z nich – vysoká úroveň podpory politiky Vladimíra Putina, ktorá, samozrejme, zostane rovnaká, ako pred tým.

Tentoraz Rusi hlasovali zároveň aj za stranícke kandidátky, aj za uchádzačov v územných jednočlenných obvodoch. Kandidátka vládnej strany „Jednotné Rusko“ (JR) dostala skoro 50% hlasov, a k nej patriaci jednotlivci zvíťazili vo viacerých obvodoch. V Štátnej dume (parlamente) si zachovala úplnú dominanciu v podobe „ústavnej väčšiny“ – 324 poslancov, viac ako 2/3 mandátov.

Napriek tomu JR zaznamenala mierny pokles za ňu odovzdaných hlasov. Opozícia však dúfala v jej oveľa väčší prepad. Môžeme konštatovať, že úsilia priaznivcov Alexeja Navaľného nepriniesli očakávané výsledky.

Konalo sa aj protestné hlasovanie, ktoré sa prejavilo nečakane veľkou voličskou podporou komunistov. Komunistická strana Ruskej federácie potvrdila svoju úlohu hlavnej opozičnej sily a výrazne zvýšila svoje zastúpenie v parlamente.

Liberálno-demokratická strana Vladimíra Žirinovského naopak stratila pozície a zníži prítomnosť v novej Dume. Jej tradičný elektorát je z nej asi sklamaný.

V Štátnej dume sa objaví nová strana – „Noví ľudia“, ktorú považujú za polittechnologický projekt Kremľa. Sú to umiernení liberáli bez uceleného politického programu, ale zjavne nebudú radikálnymi odporcami vlády.

Vo voľbách sa tentoraz široko používalo elektronické (online) hlasovanie. Ale dôveru si nezaslúžilo – kvôli oneskoreniam nejasného pôvodu pri vydávaní výsledkov, aj kvôli tomu, že sa výrazne líšia od tých získaných tradičnou metódou – pritom vždy v prospech kandidátov, podporených úradmi.

Je jasné, že parlament bude aj naďalej schvaľovať všetky návrhy Kremľa. Je však nádej, že okolo nich bude aspoň viac diskusií.

Klaka na námestiach

10.02.2024

Nepríjemné (pretože sa to podobá na kloaku) slovo v názve ma pôvod od francúzskeho „claquer“ – tlieskať. Tak sa volali ľudí, najatý aby tlieskali alebo sa smiali v správnej chvíli počas divadelného predstavenia. Alebo naopak: pískali a dupali nohami, ak by niekto chcel, aby hra zlyhala. Klaka vznikla ešte v starovekom Grécku a Ríme. V Európe bola najrozvinutejšia [...]

Nadvláda spotreby

26.11.2023

V roku 1844 skupina tkáčov z anglického mesta Rochdale, nespokojná s cenami a kvalitou potravín v továrenskom obchode, vyzbierala posledné peniaze, najala si voz a kone a poslala zástupcov do dediny aby nakúpili všetko potrebné priamo od roľníkov. Efekt bol ohromujúci – lacno zabezpečili jedlo sebe a svojim rodinám na pár mesiacov vopred. Tak vzniklo prvé spotrebiteľské [...]

Nobelove prekvapenia

18.10.2023

Svet sa nedávno dozvedel, že 77. ročnej profesorke Harvardskej univerzity Claudie Goldinovej je tento rok udelená Nobelova cena za ekonómiu. Toto nie je žiadne prekvapenie – je dosť známa medzi odborníkmi. Rešpektovaná vedkyňa je iba tretia v histórii žena, ktorá dostala podobne ocenenie. Jej hlavné diela („Understanding the Gender Gap: An Economic History of American [...]

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.