Po Trumpovi, Facebook zablokoval aj Jána Čarnogurského

31. augusta 2021, Vasil Lipitsky, Nezaradené

Dnes sme sa dozvedali, že Facebook zablokoval účet popredného slovenského politika a advokáta Jána Čarnogurského. Dôvod je veľmi zvláštny: vedenie sociálnej siete má podozrenie, že ten tam nepíše sám, ale robí to za neho niekto iný.

Každý, kto niekedy čítal emocionálne a zmysluplné texty Čarnogurského, označí tento predpoklad za absurdný. Bohužiaľ, ale absurdnosť obvinenia nie vždy zaručuje rýchle obnovenie spravodlivosti. V tejto súvislosti som si spomenul na historickú epizódu, ktorá sa stala v ZSSR pred mnohými desaťročiami.

Ivan Petrov (jeho skutočné meno tu neuvádzam) bol „starý boľševik“. Tak sa volali tí, ktorí sa k tejto strane pridali ešte pred rokom 1917., kým bola nelegálnou. Takíto ľudia boli rešpektovaní a mali privilégiá. Pravdepodobne mu niekto závidel a napísal udanie: že Ivan Petrov nie je Ivan Petrov, ale je agent imperializmu, ktorý zavraždil pravého Petrova a žije pod jeho menom, využívajúc osobnú podobnosť.

Hoci nešťastný Petrov mal rodinu a dosť priateľov, a nebolo by problémom, aby ho identifikovali, v období slatinských represií tohto absurdného udania stačilo, aby strávil mnoho rokov v severných táboroch. Bol rehabilitovaný len v roku 1956.

Na základe tohto prípadu vedenie Facebooku by takto mohlo zdôvodniť svoje bizarné rozhodnutie: ruská rozviedka ukradla Čarnogurského a nahradila ho svojím agentom, ktorý mu je veľmi podobný. To ten teraz píše príspevky na sociálnej sieti v mene originálu. Samozrejme, príbuzní si nič nevšimli, je to viditeľné iba z Kalifornie, kde je sídlo Facebooku…

Vážne povedané, je veľmi smutné, že „slobodný svet“ a „nezávislé médiá“ predvádzajú príklady priamej cenzúry, odmietnutia pre nich nepríjemných názorov a používajú aj iné úplne totalitné metódy. Ján Čarnogurský bude aspoň v dobrej kampani – bývalý americký prezident Donald Trump je tiež stále zablokovaný kvôli svojim postojom (pritom, že lídri Talibanu tam majú zelenú). Vzniká nový jav: Facebook disidenti – čo za chvíľu bude čestný titul.